Venäjä myöntää Ukrainan läpimurron Hersonin alueella – MTV seurasi sotaa Ukrainassa 3.10.

0:32
Mikä sai aikaan valtaisan räjähdyksen Krimillä? Katso video tapahtuneesta yläpuolelta.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 3. lokakuuta. 

Lisää uutisia sodasta voit lukea täältä.

  • Ukraina vapautti Lymanin kaupungin lauantaina
  • Presidentti Zelenskyi: Ukraina hakee virallisesti Naton jäsenyyttä
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä perjantaina 30.9.
  • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona 21. syyskuuta
  • Suomi sulki rajansa venäläisturisteilta torstain ja perjantain välisenä yönä
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.12: Yhdysvallat: Venäjällä ei ole nähtävissä merkittävää joukkojen vahvistusta Ukrainassa 

Yhdysvaltalainen sotilasvirkailija kertoi nimettömänä toimittajille maanantaina, ettei Yhdysvallat ole vielä havainnut merkittävää venäläisjoukkojen vahvistumista Ukrainassa. 

– Yleisesti ottaen olemme nähneet suhteellisen pieniä määriä (Venäjän vahvistuksia).. mutta ei mitään laajamittaista tässä vaiheessa peliä.

Asiasta uutisoi Reuters.

20.47: Venäjä myöntää Ukrainan läpimurron Hersonin alueella

Ukrainan joukot saavuttivat maanantaina lisää voittoja ja etenivät alueilla, joita Venäjä yrittää liittää itseensä, kertoo uutistoimisto AP.

Viimeisimmässä läpimurrossaan Ukrainan joukot tunkeutuivat Venäjän puolustuksen läpi strategisesti tärkeällä eteläisellä Hersonin alueella, joka on yksi niistä neljästä Ukrainan alueesta, jotka Venäjä on liittämässä itseensä.

Ukrainan eteneminen on ollut niin selvää, että Venäjän puolustusministeriön tiedottaja Igor Konashenkov myöntää Ukrainan läpimurron.

– Lukumääräisesti ylivoimaisilla panssariyksiköillä Zolota Balkan ja Oleksandrivkan suunnalla vihollinen onnistui tunkeutumaan syvälle puolustukseemme, Konashenkov sanoi maanantaina viitaten kahteen Hersonin alueen kaupunkiin.

19.27: EU on kutsunut Venäjän suurlähettiläät puhutteluun

CNN:n mukaan EU on kutsunut puhutteluun Venäjän suurlähettiläitä EU:n jäsenvaltioissa sen jälkeen, kun Venäjä viime perjantaina liitti laittomasti osia Ukrainasta itseensä. 

– Vastauksena Venäjän viimeisimpiin toimiin, joilla se on kiihdyttänyt entisestään hyökkäystään Ukrainaa vastaan, näennäisillä kansanäänestyksillä ja Ukrainan alueiden laittomalla liittämisellä, EU kutsui koordinoidusti koolle Venäjän suurlähettiläät EU:n jäsenvaltioissa ja EU:n toimielimiin, EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan tiedottaja Peter Stano kertoi CNN:lle.

Stanon mukaan EU haluaa näin välittää voimakkaan tuomion näille toimille sekä vaatimuksen toimien lopettamiseksi.

Stano kertoo CNN:lle, että Venäjän EU-suurlähettiläs kutsuttiin Brysseliin maanantaina iltapäivällä.

Myös Suomen ulkoministeriö kertoi tänään kutsuneensa Venäjän suurlähettilään Pavel Kuznetsovin puhutteluun. 

18.37: Zaporizhzhjan ydinvoimalan johtaja on vapautettu

Reutersin mukaan Zaporizhzhjan ydinvoimalan johtaja Ihor Murashov on vapautettu. Ukrainan mukaan venäläinen partio pidätti Murashovin perjantaina, kun hän oli matkalla ydinvoimalasta Enerhodarin kaupunkiin, jossa monet voimalan työntekijät asuvat. 

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ilmoitti lauantaina olleensa yhteydessä tapaukseen liittyviin viranomaisiin, mutta ei maininnut Venäjää nimeltä. IAEA oli kuitenkin saanut tiedon siitä, että Murashov on pidätettynä. 

Myös IAEA:n pääsihteeri Rafael Grossi kertoi Murashovin vapautuksesta Twitterissä. 

– Olen saanut vahvistuksen siitä, että herra Murashov on palannut turvallisesti perheensä luo, Grossi kirjoittaa.

17.32: Ukrainan sotaa vastaan protestoinut venäläinen televisiotoimittaja etsintäkuulutettiin

Venäjällä suorassa televisiolähetyksessä maaliskuussa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan protestoinut televisiotoimittaja Marina Ovsjannikova on etsintäkuulutettu, kertoo sisäministeriö.

Ovsjannikovan nimi oli lisätty ministeriön verkkosivuilla olevalle etsintäkuulutettujen henkilöiden listalle.

Ovsjannikovaa vastaan on nostettu syytteet Venäjän asevoimia koskevien tietojen vääristelemisestä. Syytteistä voi seurata jopa kymmenen vuoden vankeustuomio.

15.21: Venäjän parlamentin alahuone duuma on yksimielisesti hyväksynyt Venäjän laittomat alueliitokset Ukrainassa Zaporizhzhjan, Hersonin, Donetskin ja Luhanskin alueilla, kertoo brittilehti Guardian.

14.58: Venäjä on hätää kärsimässä Ukrainan sodassa, mutta se ei ole tae tulevasta, sanoo amerikkalainen huippuasiantuntija

Venäjä näyttää tällä hetkellä olevan häviämässä sotansa Ukrainassa, sanoo tunnettu Venäjä-asiantuntija Michael Kofman. Tämä ei kuitenkaan merkitse automaattisesti sitä, että Venäjän altavastaajan asema sodassa jatkuisi, hän varoittaa.

Kofmanin mukaan Venäjän liikekannallepano saattaa ilmeisistä ongelmistaan huolimatta lisätä maan kykyä pitkittää sotaa, eikä sitä pidä siksi vain naureskellen sivuuttaa.

Sodan yhtenä opetuksena Kofman muistuttaa eurooppalaisia siitä, ettei heidän omista asevoimistaan olisi –  ilman Yhdysvaltain apua – vastusta Venäjälle. Monen Euroopan maan asevoimat eivät olisi kestäneet kovinkaan pitkään Ukrainan sodan kaltaisia tappioita ja sotamateriaalin kulutusta, Kofman sanoo.

Venäjälle ei ilmeisesti ole vielä selvää, mitkä alueet se tarkalleen ottaen haluaa liittää itseensä Ukrainassa.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoo, että Venäjä aikoo konsultoida Hersonin sekä Zaporizhzhjan alueiden asukkaiden kanssa alueiden rajoista.

Venäjän presidentti Vlamidir Putin ilmoitti perjantaina, että Venäjä liittää itseensä Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin alueet. Venäjä on tehnyt aluevaltauksia hyökkäyssodassaan näillä alueilla.

14.39: Venäläiset vetäytyivät Lymanista samalla, kun Putin liitti alueen Venäjään

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julisti eilen Ukrainan vallanneen takaisin strategisesti tärkeän Lymanin kaupungin Venäjän joukoilta.

Venäläisjoukot vetäytyivät Lymanista lauantaina, mutta lauantai-iltana taistelut vielä jatkuivat. Eilen puolenpäivän jälkeen Zelenskyi kertoi videoviestissä kaupungin olevan täysin vapautettu.

Lyman sijaitsee Donetskin alueella, jonka Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti viime viikolla liittäneensä osaksi Venäjää.

CNN teki alueelta reportaasin heti Zelenskyin julistuksen jälkeen. Kanavan kuvaama video näyttää, kuinka kaupunki on taistelujen jäljiltä raunioina. Reportaasi on katsottavissa täältä.

12.00: Ukraina tehnyt "läpimurtoja" Hersonin alueella

Ukrainan asevoimien joukot ovat tehneet joitakin läpimurtoja ja ottaneet haltuun asutusalueita eteläisessä Hersonissa, kertoo Reuters.

– Tilanne on kireä, sanotaan näin, Hersonin alueen Venäjä-mielinen johtaja Vladimir Saldo sanoo.

9.55: Brittitiedustelu: Venäjällä rekrytoitu lähes varmasti myös liikekannallepanon kriteereihin sopimattomia henkilöitä

Venäjällä osittaisen liikekannallepanon täytäntöönpanossa on ongelmia, todetaan Britannian puolustusministeriön päivittäisessä tiedusteluraportissa tänään.

Brittiraportin mukaan Venäjällä virkamiehet ovat lähes varmasti rekrytoineet ihmisiä, jotka eivät sovi liikekannallepanon kriteereihin. Heillä on todennäköisesti vaikeuksia myös kouluttaa uusia värvättyjä, raportissa sanotaan.

Ongelmista kielii raportin mukaan myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin epätavallisen nopea ongelmien tunnustaminen. Putin on myöntänyt, että joukkojen mobilisaatiossa on tehty virheitä, jotka on korjattava.

08.45: Yhdysvallat tuhoaisi venäläisjoukot, jos Venäjä käyttäisi ydinasetta, arvioi entinen CIA:n johtaja

Jos Venäjä käyttäisi ydinasetta Ukrainassa, Yhdysvallat ja sen Nato-liittolaiset puuttuisivat tilanteeseen, arvioi Yhdysvaltain maavoimien kenraali ja CIA:n entinen pääjohtaja David Petraeusin.

– Tuhoaisimme kaikki venäläisjoukot, jotka näemme ja tunnistamme rintamalla, Petraeus sanoo ABC Newsille.

Vaikka vastareaktio on Petraeuksen mukaan välttämätön, Yhdysvallat ei käyttäisi itse ydinasetta.

– Ydinaseisiin ei vastata ydinaseilla.

Petraeus uskoo, että Putinin ja Venäjän tilanne voi kehittyä vielä paljon huonommaksi, eikä edes taktisten ydinaseiden käyttö muuttaisi tätä. Hänen mukaansa ydinsodan uhkaan on silti suhtauduttava vakavasti.

07.45: Puolet värvätyistä sotilaista on jo passitettu takaisin kotiin – komissaarille kenkää

Venäjän Habarovskin alueen sotilaskomissaari erotettiin virastaan ​​sen jälkeen, kun puolet vasta "osittaisessa liikekannallepanossa" hankituista sotilaista lähetettiin kotiin, koska he eivät täyttäneet vaatimuksia, kertoo Habarovskin alueen kuvernööri Mihail Degtyarev.

– Noin puolet heistä lähetettiin kotiin, sillä he eivät täyttäneet asepalveluksen valintakriteerejä, Habarovskin alueen kuvernööri Degtyarev kertoo uutistoimisto Reutersille.

Epäonnistuneen liikekannallepanon seurauksena alueen sotilaskomissaari Yuri Laiko siirrettiin pois tehtävästään. Kuvernööri Degtyarev sanoo, ettei tapahtuma vaikuta liikekannallepanosuunnitelmiin.

7.07: Ukrainan armeija: Venäjän sotilaat kiertävät ihmisten koteja ja pakkovärväävät miehiä rintamalle miehittämillään alueilla

Venäjän joukot jatkavat mobilisointia miehittämillään alueilla. Venäjän joukot kiertävät ihmisten koteja ja laativat listoja palvelusikäisistä miehistä, kertoo The Kyiv Independent.

Sunnuntai 2. lokakuuta

23.40: Zelenskyi: Ukrainan sotilaiden menestys ei rajoitu Lyman kaupungin takaisinvaltaukseen

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan sotilaiden menestys ei rajoitu pelkästään Lymanin kaupungin takaisinvaltaukseen. 

– Donetskin alueella sijaitsevan Lymanin vapauttaminen on noussut suosituimmaksi mediassa, mutta sotilaidemme menestys ei rajoitu Lymanin kaupunkiin, Zelenskyi totesi katsauksessaan illalla.

Zelenskyi ei kuitenkaan tarkentanut mitä muita menestyksiä hän tarkoitti.

20.49: Tutkija: Kreml elää Neuvostoliiton nostalgisessa mielikuvakuplassa – tästä syystä Putinin seuraaja tulee hallitsemaan hänen varjossaan

Venäjän nykyjohto on istunut vallassa yli kaksi vuosikymmentä. On todennäköisesti turha odottaa, että meno hirveästi muuttuisi, vaikka Putinin tilalle presidentiksi tulisi joku muu nimi, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Pentti Forsström, joka on tutkinut esimerkiksi Venäjän sotilasstrategian muutosta.

– Venäjän valtaeliitti on niin sanotusti KGB:n kouluttamaa. He elävät Neuvostoliiton ehkä nostalgisessa mielikuvakuplassa.

Lue aiheesta lisää täältä.

20.20: Suomeen saapunut venäläistutkija povaa Putinin vallan kaatuvan kuukausissa: "Ihmiset ymmärtävät, ettei tässä presidentin seikkailussa ole järkeä"

Venäläinen historiantutkija ja oppositiohahmo Andrei Zubov on vastustanut julkisesti maansa hyökkäystä Ukrainaan alusta asti. Tilanteen kiristyminen sai hänet jättämään Venäjän ja siirtymään Suomeen.  

Zubov ylitti rajan torstaina vain pari tuntia ennen kuin Suomi kiristi venäläisten maahanpääsyä huomattavasti. Mukana tulivat vaimo sekä aikuinen poika, joka oli vaarassa joutua värvätyksi armeijaan.

Zubov uskoo, että viimeistään osittainen liikekannallepano on saanut monen venäläisten silmät avautumaan.

Hän luettelee joukon diktaattoreita, jotka ovat historian saatossa yrittäneet rajoittaa tiedonvälitystä ja siten muokata kansan mielipidettä. Nykyään se ei enää toimi, ja presidentti Vladimir Putinin hallinnolla ei hänen silmissään ole paljon aikaa.

– Ihmiset ymmärtävät, että tässä Putinin seikkailussa ei ole järkeä. Siksi uskon, että kahden-kolmen kuukauden kuluessa tapahtuu tavalla tai toisella hallinnon vaihtuminen. Tämä hallinto ja tämä sota tulevat tiensä päähän.

Lue aiheesta lisää täältä.

Lisää uutisia Ukrainan sodasta voit lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja