Zelenskyi kehotti venäläisiä protestoimaan liikekannallepanoa vastaan – MTV seuraa sotaa

4:06
Zelenskyi antoi ehtonsa rauhalle, yli tuhat pidätetty mielenosoituksissa Venäjällä – torstain uutispaketti sodasta Ukrainassa

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 22. syyskuuta 2022. Perjantain seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä mtv-palvelusta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjän kutsunnat saattavat todellisuudessa koskea jopa miljoonaa reserviläistä
  • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona
  • Donetsk, Luhansk, Herson ja Zaporizhzhja aikovat järjestää kansanäänestykset Venäjään liittymisestä
  • Kansanäänestykset on kansainvälisesti tuomittu laittomiksi
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Perjantain seuranta löytyy täältä.

23.12: Zelenskyi kehotti venäläisiä protestoimaan liikekannallepanoa vastaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti päivittäisessä puheessaan venäläisiä protestoimaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin ilmoittamaa osittaista liikekannallepanoa vastaan.

Zelenskyin mukaan 55  000 venäläissotilasta on kuollut sodan aikana. Zelenskyin mukaan venäläisten tulee nyt osoittaa mieltään, paeta tai antautua Ukrainan armeijalle.

21.37: Monia vapautettuja ukrainalaisia sotavankeja kidutettu, sanoo Ukrainan sotilastiedustelu

Monia vankienvaihdon yhteydessä vapautettuja ukrainalaisia sotilaita oli kidutettu, kertoo Ukrainan sotilastiedustelun johtaja.

Ukraina sai 215 vangittuna ollutta sotilasta vaihdossa, joka oli suurin Ukrainan ja Venäjän välillä sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä helmikuussa.

Ukrainan takaisin saamien taistelijoiden joukossa on muun muassa Azovstalin terästehtaalla taistelleita. Venäjän hyökkäysten runteleman Mariupolin satamakaupungin viimeisistä puolustajista muodostui keväällä Ukrainan vastarinnan symboli.

Venäjä sai vaihdossa 55 vankia. Heidän joukossaan on ukrainalaisoligarkki Viktor Medvedtshuk.

20.27: Venäjän ulkoministeri Lavroville kritiikkiä lyhyestä vierailustaan YK:n kokouksessa

Yhdysvaltain virkamies kritisoi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovia siitä, että tämän vierailu YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa jäi niin lyhyeksi, ettei ulkoministeri jäänyt kuulemaan diplomaattien esittämää kritiikkiä Venäjää kohtaan.

Asiasta uutisoi CNN.

– Lavrov ei ilmeisesti kestänyt kuulla selkeää ja toistuvaa Venäjän tuomitsemista. Hän käveli saliin juuri ennen puhettaan ja lähti pian sen jälkeen. Se on merkki Venäjän heikkoudesta, Yhdysvaltain virkamies sanoi.

19.17: Kreml: Väitteet sotaa pakenevista venäläismiehistä ovat "liioittelua"

Kreml toteaa tiedot taisteluikäisten venäläisten miesten paosta Vladimir Putinin osittaisen liikekannallepanon jälkeen ”liioitelluiksi". Asiasta kertoo The Guardian

Lentojen myyntitietojen mukaan lennot Moskovasta Georgian, Turkin ja Armenian pääkaupunkeihin - kaikkiin kohteisiin, joihin venäläiset pääsevät ilman viisumia - myytiin loppuun muutamassa minuutissa Putinin eilisen ilmoituksen jälkeen.

Tiedotustilaisuudessa Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov ei kiistänyt venäläisten tiedotusvälineiden raportteja, joiden mukaan joillekin keskiviikkoiltana pidätetyille sotaa vastustaneille mielenosoittajille olisi annettu kutsuntapaperit. Hän yksinkertaisesti totesi:

– Tämä ei ole vastoin lakia.

17:52: Venäjän kutsunnat saattavat todellisuudessa koskea jopa miljoonaa reserviläistä

Venäjän liikekannallepanoasetuksen salainen seitsemäs kohta sallisi Venäjän ulkoministeriön laajentaa kutsunnat koskemaan jopa miljoonaa ihmistä, kertoo riippumaton venäläislehti Novaya Gazeta Venäjän hallintolähteisiin perustuen.

Edellispäivänä osa Vladimir Putinin antamasta asetuksesta liikekannallepanosta Venäjän oikeudellisten tietojen -verkkosivustolla. Verkkosivuilta jäi kuitenkin puuttumaan asetuksen seitsemäs kohta, joka oli julistettu käytettäväksi vain "viralliseen käyttöön". Samainen hallintolähde kuvailee ilmauksen tarkoittavan huippusalaista.

Myöhemmin, toimittajien kysyessä salatusta seitsemännestä kohdasta, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov vastasi, että salatussa kohdassa viitataan niiden reserviläisten määrään, jotka voitaisiin tarvittaessa kutsua rintamalle.

– Voin vain sanoa saman kuin puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi omassa haastattelussaan: 300 000 ihmistä, Peskov vastasi.

Novaja Gazetan lähde kertoo, että asiakirjaan laitettavaa lukua korjattiin useita kertoja ja lopulta päädyttiin huomattavasti puheissa väitettyä suurempaan lukuun.

– Lukua korjattiin useita kertoja, ja lopulta he päätyivät miljoonaan.

16.12: CNN: Asetus liikekannallepanosta on laajempi kuin Putin puheessaan väitti

Putin painotti eilisessä puheessaan, kuinka liikekannallepano koskettaa vain reserviläisiä ja ensisijaisesti heitä, joilla on aiempaa sotilaskokemusta tai erikoistaitoja.

CNN:n mukaan asetuksen ensimmäisessä kappaleessa puhutaan "osittaisesta liikekannallepanosta". Siinä ei kuitenkaan mainita, että asetus koskisi pelkästään reserviläisiä tai sotakokemusta omaavia. Siinä ei tarkenneta yhtä tarkasti kuin presidentin puheessa, keitä asetus koskee.

Toisessa kappaleessa kirjoitetaan seuraavanlaisesti:

– Kutsutaan Venäjän federaation kansalaiset asepalvelukseen mobilisoimalla heidät Venäjän federaation asevoimiin. Venäjän federaation kansalaiset, jotka on kutsuttu asepalvelukseen liikekannallepanon yhteydessä, ovat sotilaita, jotka suorittavat asepalvelusta Venäjän federaation asevoimissa sopimuksen perusteella.

14.36: Donetskin viranomaiset syyttävät Ukrainaa kuuden ihmisen kuolemaan johtaneesta iskusta 

Itä-Ukrainassa niin kutsutun Donetskin kansantasavallan viranomaiset syyttävät Ukrainan joukkoja kuuden ihmisen kuolemaan johtaneesta iskusta ulkoilmatorille.

Venäjä-mielisiä viranomaisia edustava Alexei Kulemzin kertoi sosiaalisessa mediassa julkaisemassaan lausunnossa ainakin kuuden ihmisen kuolleen ja kuuden haavoittuneen torille osuneessa iskussa. Lausunnon yhteydessä olleessa kuvassa näkyi hiiltyneitä ajoneuvoja, ruumis ja lasinsirpaleita.

14.03: Venäjällä liikekannallepanoa vastustavia kansalaisia otettu kiinni useissa kaupungeissa

Venäjällä noin 1 300 ihmistä on otettu kiinni osittaista liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa, selviää kansalaisjärjestö OVD-infon seurannasta.

Suomen aikaa alkuyöstä seurannassa puhuttiin 1 400 kiinniotetusta, mutta lukua on sittemmin tuotu alaspäin.

Kansalaisjärjestön mukaan mielenilmauksia on ollut ainakin 38 kaupungissa.

AFP:n toimittajat ovat kertoneet todistaneensa muun muassa, kuinka mellakkavarusteisiin sonnustautuneet poliisit olivat ottaneet kiinni ainakin 50 ihmistä Moskovan keskustassa sijaitsevalla kauppakadulla. 

Puolestaan Pietarissa AFP:n toimittajat näkivät poliisin piirittävän pientä mielenosoittajien ryhmää ja ottavan heitä kiinni yksi kerrallaan. Kiinniotetut lastattiin tämän jälkeen linja-autoon.

Mielenosoittajien kerrotaan huutaneen yhteen ääneen "Ei liikekannallepanoa!"

12.13: Medvedev: Venäjä on valmis puolustamaan itseensä liitettäviä alueita ydinaseilla

Venäjä on valmis puolustamaan siihen liitettäviä alueita kaikilla mahdollisilla aseilla, mukaan lukien strategisilla ydinaseilla, väittää Venäjän entinen presidentti ja pääministeri Dmitri Medvedev.

Medvedev toimii tätä nykyä Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajana.

Venäjä kertoi tällä viikolla järjestävänsä Ukrainalta valtaamillaan alueilla Luhanskissa, Donetskissa, Hersonissa ja Zaporizhzhjassa niin sanotut kansanäänestykset, joiden tulosten perusteella miehitetyt alueet voitaisiin liittää Venäjään.

Ukraina ja useat länsimaat ovat tuominneet "kansanäänestykset". Äänestystuloksia ei voida pitää luotettavina.

11.00 Britannia: Venäjä tuskin pystyy varustamaan 300 000 uutta sotilasta

Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportissa todetaan, että Venäjällä tulee todennäköisesti olemaan suuria vaikeuksia 300 000 reserviläisen varustamisessa tai edes kokoamisessa.

Ministeriö arvioi, että Venäjä yrittää muodostaa heistä uusia sotilasyksiköitä, jotka eivät tule olemaan taistelukelpoisia kuukausiin.

Liikekannallepano ei myöskään saane suurta kannatusta venäläisten keskuudessa.

– Putin hyväksyy huomattavan poliittisen riskin yrittäessään kerätä kipeästi tarvitsemiaan joukkoja taistelukentälle, ministeriö kirjoittaa.

– Tämä liike on selkeä myönnytys siitä, että Venäjä on käyttänyt loppuun Ukrainassa vapaaehtoisesti taistelevien sotilaiden tarjontansa.

10.22: Risto E.J. Penttilä: Sota on käännevaiheessa

MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä arvioi sodan olevan ”suuressa käännekohdassa”.

Hänen mukaansa tilanne on epävakaa, mutta uskoo ydinaseiden käytön olevan yhä epätodennäköistä. Yhdysvallat reagoisi siihen varmasti.

– Ei näytä mahdolliselta, ettei siihen puututtaisi. Putinkin tietää, että ydinaseiden käyttö olisi sellaisen kynnyksen ylittämistä, josta ei olisi minkäänlaista paluuta kansainväliseen yhteistyöhön. Venäjä on jo nyt eristetty. Venäjää alettaisiin kohdella kuin Natsi-Saksaa, Penttilä sanoo.

Ulkopoliittisen instituution johtava tutkija Sinikukka Saari arvioi, että Venäjän presidentti Vladimir Putin pyrkii osittaisella liikekannallepanolla ottamaan sodan aloitteen takaisin käsiinsä ja muuttamaan taisteluiden dynamiikkaa.

Katso lisää: Putin koventaa otteitaan ja kasvattaa jännitteitä – Penttilä ja Saari arvioivat sodan tilannetta Uutisaamussa torstaina

10:11

8.10: Uzbekistan varoittaa kansalaisiaan liittymästä Venäjän asevoimiin

Uzbekistanin valtionsyyttäjät ovat varoittaneet kansalaisia ulkomaisten asevoimien riskeistä.

Varoitus annettiin sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti tarjoavansa ohituskaistaa kansalaisuuden myöntämiseen niille, jotka liittyvät sen armeijaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ukraina puolestaan kertoi vanginneensa uzbekistanilaisia, jotka ovat taistelleet Venäjän joukoissa.

Satoja tuhansia uzbekistanilaisia matkustelee säännöllisesti Venäjälle työn perässä elättääkseen perheensä. Monet heistä työskentelevät ja oleskelevat Venäjällä laittomasti, joten Venäjän tarjoama pikakansalaisuus houkuttelee monia.

Ohituskaistan tarjoaminen kansalaisuuteen on osa Venäjän asevoimien suurta värväyskampanjaa, joka on ollut näkyvästi esillä venäläiskaupungeissa.

Uzbekistanin syyttäjien mukaan kansalaiset, jotka taistelevat konflikteissa ulkomailla voivat joutua syytteeseen Uzbekistanin lakien rikkomisesta.

5.58: Zelenskyi: Venäjältä pitäisi poistaa veto-oikeus YK:n turvallisuusneuvostossa 

YK:n pitäisi poistaa Venäjältä veto-oikeus turvallisuusneuvostossa, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on peräänkuuluttanut puheessaan YK:n yleiskokoukselle. Ukraina on aiemminkin sanonut, että Venäjällä on YK:n turvallisuusneuvostossa paikka, joka kuului Neuvostoliitolle.

Zelenskyi esiintyi YK:n edessä videoyhteydellä alle vuorokausi sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta.

Ukrainalaispresidentti vaati puheessaan Venäjälle rangaistusta ja ehdotti, että Venäjän Ukrainan vastaisten toimien selvittämiseksi perustettaisiin erityistuomioistuin.

Lisäksi hän peräänkuulutti rahastoa, josta voitaisiin korvata ukrainalaisille hyökkäyksestä aiheutuneita vahinkoja.

Lue aiheesta lisää täältä.

5.56: Ukraina ilmoittaa saaneensa Venäjältä 215 vangittua sotilasta vankienvaihdon yhteydessä 

Ukraina on sanonut saaneensa Venäjältä 215 vangittua sotilasta vankienvaihdon yhteydessä. Asiasta ilmoitti televisiossa presidentin kansliapäällikkö Andri Jermak.

Ukrainan takaisin saamien taistelijoiden joukossa on muun muassa Azovstalin terästehtaalla taistelleita. Venäjän hyökkäysten runteleman Mariupolin satamakaupungin viimeisistä puolustajista muodostui keväällä Ukrainan vastarinnan symboli.

Vaihdossa kerrotaan vapautetun myös kaksi Yhdysvaltain kansalaista. Valkoinen talo kiitti keskiviikkona Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyiä ja Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmania vankienvaihdon järjestämisestä.

5.21: Pekka Haavisto: Tuomitsemme viimeisimmän kärjistymisen Venäjän Ukrainaan tekemässä hyökkäyksessä

Tuomitsemme viimeisimmän kärjistymisen Venäjän Ukrainaan tekemässä hyökkäyksessä, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto.

Venäjä on ilmoittanut osittaisesta liikekannallepanosta ja "kansanäänestyksistä" miehittämillään alueilla.

Euroopan unionin ulkoministerit harkitsevat uusien pakotteiden asettamista Venäjälle, sanoo Euroopan unionin ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell uutistoimisto AFP:n mukaan.

Hänen mukaansa lopullinen päätös mahdollisista uusista pakotteista tulee kuitenkin tehdä virallisessa istunnossa.

Lue aiheesta lisää täältä.

5.10: Pohjois-Korea kiistää toimittaneensa Venäjälle aseita ja ampumatarvikkeita – eikä aio toimittaa jatkossakaan 

Pohjois-Korea kiistää toimittaneensa aseita ja ampumatarvikkeita Venäjälle, kertoo Pohjois-Korean valtiollinen uutistoimisto KCNA. Maan ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Yhdysvallat sanoi Venäjän aikovan pyytää apua varastojensa täydentämiseen Ukrainan sodan vuoksi.

Pohjois-Korean puolustusministeriön lausunnossa sanotaan, ettei maa ole koskaan vienyt aseita tai ammuksia Venäjälle eikä aio viedä niitä jatkossakaan.

22.03: Yli tuhat otettu kiinni liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa Venäjällä

Venäjällä jo yli tuhat ihmistä on otettu kiinni osittaista liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa, kertoo kansalaisjärjestö OVD-info.

Kansalaisjärjestön mukaan mielenilmauksia on ollut ainakin 38 kaupungissa. Kyseessä ovat järjestön mukaan laajimmat mielenosoitukset sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa.

OVD-info pitää kirjaa kiinniotetuista ja yrittää auttaa heitä.

20.14: Yli 200 otettu kiinni liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa Venäjällä

Venäjällä pitkälle yli 200 ihmistä on otettu kiinni presidentti Vladimir Putinin ilmoittamaa osittaista liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa, kertoo kansalaisjärjestö OVD-info.

OVD-infon mukaan ainakin 260 ihmistä on otettu kiinni mielenosoituksissa 20 kaupungissa. OVD-info pitää kirjaa kiinniotetuista ja yrittää auttaa heitä.

Putin kertoi aikaisemmin tänään puheessaan liikekannallepanon koskevan noin 300 000:ta reserviläistä.

19.07: Ukraina kehotti vastaamaan Putinin ydinasepuheisiin tuplaamalla sotilasavun Ukrainalle 

Ukrainan mukaan länsimaiden tulisi lisätä sotilasapuaan Ukrainalle ja lisätä Venäjän eristämistä sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin viittasi puheessaan ydinaseiden mahdolliseen käyttöön.

– Ainoa sopiva vastaus Putinin sotaisiin uhkauksiin on tuplata Ukrainan apu. Lisää pakotteita Venäjälle. Lisää aseita Ukrainalle. Lisää solidaarisuutta ukrainalaisille. Lisää yrityksiä, jotka vetäytyvät Venäjältä. Lisää päättäväisyyttä panna Venäjä vastuuseen, luetteli Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sosiaaliseen mediaan panemassaan lausunnossa.

Putin väitti puheessaan keskiviikkona lännen kiristävän Venäjää ydinaseilla, minkä vuoksi Venäjän on puolustauduttava kaikin keinoin.

– Niiden, jotka uhkaavat meitä ydinaseilla, tulee huomata, että tilanne voi kääntyä nopeasti heitä vastaan, Putin muotoili. 

Lue lisää keskiviikon tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja