Istahda keittiöön

Keittiössä istutaan aamulla, päivällä, illalla ja joskus yölläkin. Ympäri vuorokauden palvelevan tuolin tulisi kestää katseiden ohella myös käyttöä. Keittiön istuin onkin parhaimmillaan pitkän ajan käyttötavara. Trendit tulevat ja menevät, mutta korkealuokkaiset materiaalit ja istumamukavuus pysyvät muodissa vuodesta toiseen.

Suomalaisten tuolien aateliin kuuluvat Alvar Aallon puiset klassikot: kolmijalkainen jakkara 60, sekä selkänojalliset ja nelijalkaiset tuolit 65 ja 66. Satulavyöpunosistuiminen ja -selkänojainen 661-tuoli on sekin legenda. Edesmennyt Ilmari Tapiovaara on yksi kansainvälisesti tunnustetuimmista huonekalusuunnittelijoitamme. Aero Design Furniture toikin hänen kuuluisimmat tuolinsa, 1957 suunnitellun Nanan ja 1959-60 luodun Domuksen, uustuotantoon viime syksynä.

Uudempaa suomalaista muotoilua edustavat muun muassa Sari Anttosen Kiss, Vesa Damskin Artekille suunnittelema Noomi ja Simo Heikkilän Profiili T. Ulkomaisista tuoleista ihastuttavat Ulla Christianssonin Pastillo, Ruud Ekstrandin selkeälinjainen Zip, Jonas Osslundin Colt sekä Mårten Claessonin Rodrigo.

- Tuoli on ennen kaikkea istumista varten, kiteyttää muotoilija Sari Anttonen, palkittu kalustesuunnittelija ja sisustusarkkitehti SIO.

Anttonen on koulutukseltaan sekä taiteen maisteri että artesaani-puuseppä. Vuodesta 1997 hän on pyörittänyt omaa suunnittelutoimistoa, Helsingissä toimivaa Reflex Designia. Anttonen myös opettaa kalustesuunnittelua Taideteollisen korkeakoulun sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun laitoksella. Hänen Kiss-tuolinsa valittiin vuoden huonekaluksi 2001. Sittemmin Anttonen on suunnitellut kalusteita erityisesti kierrätysmuoveista ja valmistellut eri näyttelyitä, muun muassa Designmuseon tämän kevään Masters-näyttelyä. Parhaillaan hän järjestää puheenjohtajana Alvar Aalto Akatemian kansainvälistä Choises-muotoiluseminaaria.

- Eri tilanteissa tuolilta vaaditaan eritasoista ergonomiaa. Esimerkiksi pitkällä päivällisellä istutaan tuntitolkulla, joten on mukavaa, jos tuoli on pehmustettu ja siinä voi välillä vaihtaa asentoa.

Sari Anttonen korostaa, että koska ihmisen mittasuhteet sanelevat tuolin mitat, ei niiden suunnittelussa ole juurikaan liikkumavaraa. Anttosta kiehtovat tuolien suunnittelussa erilaiset materiaaliyhdistelmät ja valmistustekniikat.

- Yleensä lähtökohtana on valmistaja, tilanne tai tila, johon tuolia tarvitaan. Omat rajansa muotoilulle asettavat ergonomian lisäksi ekologia, estetiikka ja ekonomia.

Anttosen palkitun, Piiroisen valmistaman Kiss-tuolin istuin ja selkänoja ovat identtiset ja valmistettu pehmeästä polyuretaanimuovista. Osat on helppo napsauttaa kiinni metalliseen putkirunkoon painamalla. Tuolia saa usean värisenä, käsinojilla tai ilman, ja on pinottavissa. Kissin muoviosat ovat kierrätettävissä, sillä ne valmistetaan ilman sisään valettuja tukirakenteita. Anttosta kiinnostavat kaikki materiaalit, vaikka viime aikoina hän onkin perehtynyt juuri kierrätysmuovien maailmaan.

- Kokonaisidea ja materiaalin käyttötapa ovat itse materiaalia tärkeämpiä. On hienoa, jos tutuille materiaaleille löydetään tuoreita käyttötapoja.

Tuoli on parhaimmillaan pitkän ajan käyttötavara, ja Anttonen vierastaakin tuolisuunnittelussa trendiajattelua.

- Korkealuokkaiset materiaalit ja istumamukavuus ovat asioita, jotka eivät mene koskaan pois muodista! Tasokas muotoilu, harkitut mittasuhteet, muodot ja materiaaliyhdistelmät tuottavat visuaalisesti kestäviä ratkaisuja, joiden kanssa on kiva elää pidempääkin.

Mitä pitää ottaa huomioon, kun hankitaan keittiöön tuoleja?

- Tila, käyttötarkoitus ja käyttäjät. Jos keittiössä syödään vain pikaisesti aamupalaa, voi vähän tilaa vievä tuoli tai jakkarakin olla sopiva. Lapsiperheissä olennaisia ominaisuuksia tuoleille ovat tukevuus ja helppo puhdistettavuus. Nelijalkaiselta tuolilta on turvallista kurotella yläkaappeihin. Jos istuimen on koonnut valmistaja, liitokset kestävät todennäköisesti pidempään kuin itse kotona kasatun.

Suunnittelijan omasta keittiöstä löytyvät jo pitkään hyvin palvelleet Ilmari Tapiovaaran vuonna 1958 suunnittelemat Aslak-tuolit.

  • Teksti: Hanna Pesonen
  • Kuvat: Artek, Avarte, Karl Andersson & Söner, Nomart ja Sari Anttonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja