Mainos

Israelin operaatio jatkuu Gazassa - kuolleiden määrä nousee

Israelin ilmaiskuissa Gazan alueelle on kuollut ainakin 227 ihmistä. Gazaa hallitseva Hamas-järjestö on vakuuttanut kostavansa iskut.

Israelin mukaan sotilasoperaatioon ryhdyttiin, koska rakettituli Gazasta Etelä-Israeliin ei varoituksista huolimatta loppunut.

Kulunut päivä on yksi verisimpiä palestiinalaisten ja Israelin välisessä konfliktissa. Haavoittuneita on noin 700.

Gazaa hallitseva Hamas-järjestö uhkaa päästää helvetin valloilleen. Se kehottaa kannattajiaan kostamaan iskut ja neuvoo Gazan lähellä asuvia israelilaisia valmistautumaan hautajaisiin. Myös itsemurhaiskujen mahdollisuutta on väläytelty.

Pikainen vastaus Hamasilta tuli heti päivällä, kun se ampui kymmeniä raketteja Israeliin. Ainakin yksi israelilainen sai surmansa.

Israel on kehottanut kaikkia 30 kilometrin sisällä Gazan rajasta asuvia kansalaisiaan pysyttelemään sisätiloissa.

Järjestöt pelkäävät humanitaarista kriisiä

Musta savu on päivällä kohonnut Gazan kaupungista, missä kuolleita ja haavoittuneita lojuu maassa kymmenien ilmahyökkäysten jälkeen. Hamasin mukaan hyökkäykset tuhosivat kaikki turvallisuusjoukkojen rakennukset. Kahdessa oli meneillään uusien jäsenten valmistujaisseremoniat.

Ainakin sata turvallisuusjoukkojen jäsentä sai Hamasin mukaan surmansa. Kuolleiden joukossa oli myös Gazan poliisipäällikkö. Lisäksi iskuissa kuoli palestiinalaislähteiden mukaan naisia ja lapsia.

Avustusjärjestöt sanovat olevansa huolissaan siitä, että Israelin hyökkäys synnyttää ruoka-avusta riippuvaisessa Gazassa humanitaarisen kriisin. Israel avasi juuri ennen hyökkäystä Gazan rajat päästääkseen alueelle ruoka-apua.

Myös maahyökkäys mahdollinen

Molempien osapuolten uhkausten perusteella väkivallalle ei näy pikaista loppua. Tarkkailijoiden mukaan ilmaiskujen myötä Gazassa saattaa alkaa jälleen verisempi kausi yhdeksän kuukauden hieman rauhallisemman jakson jälkeen. Israelin ja Hamasin tulitauko päättyi vähän ennen joulua.

Israelin puolustusministeri Ehud Barak sanoo sotilasoperaation vievän aikaa, ja tarvittaessa sitä laajennetaan. Armeijan lähteet kertovat myös maahyökkäyksen olevan mahdollinen.

- Operaatiosta ei tule helppoa eikä siitä tule lyhyttä. On aika elää rauhassa ja on aika taistella, ja nyt on tullut aika taistella, Barak sanoi.

Ulkoministeri Tzipi Livni sanoi äskettäin, että Hamasin hallinnon on päätyttävä Gazassa, koska islamistit eivät ikinä tee rauhaa Israelin kanssa. Hamas otti alueen hallintaansa viime vuoden kesällä.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas kutsuu Israelin hyökkäyksiä rikollisiksi ja vaatii kansainvälistä yhteisöä puuttumaan tilanteeseen. Palestiinalaiset järjestivät Israelin vastaisia mielenosoituksia useilla Länsirannan paikkakunnilla.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

n

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.