Israelin Netanjahu kehotti palestiinalaisia siviilejä poistumaan Gazasta

Israelin vastaiskut ravistelivat Gazaa yöllä 0:43
Tuli ja savu nousivat rakennusten yläpuolelle: Israelin vastaiskut ravistelivat yöllä Gazaa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on kehottanut palestiinalaisia siviilejä poistumaan Gazasta. Netanjahu sanoi lyhyessä televisiopuheessaan myöhään lauantaina, että Israelin asevoimat tulee iskemään koko voimallaan Hamasia vastaan.

Netanjahun mukaan Israelin iskujen jälkeen Hamasin hallussa olevista paikoista on jäljellä vain raunioita.

Gazan kaistalta ammuttiin varhain lauantaiaamuna tuhansia raketteja kohti Israelia. Hamas teki Israeliin ohjushyökkäyksen lisäksi myös maahyökkäyksen.

Israelissa ja Gazassa on kuollut lauantain aikana yhteensä satoja ihmisiä. (Lähde: AFP)

Israelissa yli 200 ihmistä on kuollut Hamasin hyökkäyksessä, kertoo maan asevoimat

Israelissa yli 200 ihmistä on kuollut lauantain aikana palestiinalaisen äärijärjestö Hamasin raketti-iskuissa ja hyökkäyksessä, kertoi Israelin asevoimat myöhään lauantaina. Haavoittuneita on asevoimien mukaan yli tuhat.

Israelilaismediat kertoivat varhain sunnuntaina, että kuolleita olisi jo yli 300. Asiasta kertoo muun muassa Times of Israel -lehti.

Gazan viranomaiset puolestaan ovat kertoneet yli 230 ihmisen kuolleen Israelin vastaiskuissa. Noin 1 700 palestiinalaisen on kerrottu haavoittuneen. (Lähde: AFP)

"Tilanne maassa ei ole täysin hallinnassa"

Israelin joukot pommittivat edelleen Gazaa ja taistelivat Hamasin asemiesten kanssa osissa Etelä-Israelia varhain sunnuntaina, ja armeijan tiedottaja sanoi Al Jazeeran mukaan, että tilanne maassa ei ole täysin hallinnassa.

Hamas sanoi, että sen ennennäkemätön hyökkäys maalla, ilmassa ja merellä oli vastaus Al Aksan moskeijan häpäisyyn sekä Israelin vuosikymmenien aikana palestiinalaisiin kohdistamiin julmuuksiin. Niitä ovat muun muassa Gazan 16 vuotta kestänyt saarto, Israelin viime vuonna tekemät hyökkäykset Länsirannan kaupunkeihin, siirtokuntalaisten lisääntyneet hyökkäykset palestiinalaisia vastaan sekä laittomien siirtokuntien kasvu.

Hamasin johtajat sanoivat Al Jazeeran mukaan, että Gazasta alkanut hyökkäys leviäisi miehitettyyn Länsirantaan ja Jerusalemiin.

Netanjahu, joka on julistanut "sotatilan" ja kutsunut sotilasreserviläiset koolle, sanoi taistelevansa Hamasia vastaan katkeraan loppuun asti. 

Gazan asukkaat viettivät yönsä pimeydessä ja epävarmuudessa, kun Israel katkaisi alueen sähköt ja tehosti tiheään asutun erillisalueen pommituksia. 

Yhdysvalloilta mahdollisesti sotilaallista apua Israelille

Yhdysvallat saattaa toimittaa sotilaallista apua Hamasin yllätyshyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Israelille, kertoo uutistoimisto AFP:n siteeraama Valkoisen talon virkamies. Hänen mukaansa asiasta käydään parhaillaan pitkälle edenneitä keskusteluja, joiden tuloksista kerrotaan mahdollisesti jo sunnuntaina.

Tilannetta kuitenkin vaikeuttaa Yhdysvaltain kongressin sekava tilanne, jossa edustajainhuoneella ei ole puhemiestä. Republikaani Kevin McCarthy äänestettiin puhemiehen paikalta pois viime tiistaina. (Lähde: AFP)

Kymmeniä lentoja Tel Aviviin peruttu hyökkäyksen takia

Useat suuret lentoyhtiöt ovat peruneet lentojaan Tel Aviviin Israeliin äärijärjestö Hamasin lauantaisen hyökkäyksen seurauksena. Yhteensä peruttuja lentoja on useita kymmeniä.

Lentojaan peruneiden yhtiöiden joukossa ovat muun muassa Lufthansa, Air France ja Ryanair.

Lufthansan edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että yhtiön lennot Tel Aviviin on peruttu ainakin maanantaihin asti. Air France ei lennä kaupunkiin toistaiseksi. (Lähde: AFP)

Lue myös:

    Uusimmat