"Heräsimme aamukahville, sitten tuli ilmahälytys" – Jerusalemissa asuvan suomalaispariskunnan koti tärisi Hamasin hyökkäyksestä

Israelissa asuva suomalainen Veikko kertoo, että heidän kerrostalonsa on tärissyt iskujen seurauksena Jerusalemissa. 

Israelissa annettiin tänä aamuna laaja ilmahälytys, kun islamistinen äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin Gazan kaistalta ampuen maahan yli kaksituhatta rakettia. 

Suomalaiset Ulla ja Veikko Nuoraho ovat asuneet Israelin Jerusalemissa nyt 25 vuotta töidensä vuoksi. Veikko Nuorahon mukaan viime päivinä ei ole ollut mitään viitteitä siihen, että jotakin tällaista tulisi tapahtumaan. Hän antaa MTV Uutisille haastattelun viestien välityksellä Jerusalemista.

– Olin Sderotissa kaksi päivää viimeksi ja siellä Gazan rajan tuntumassa oli ihan rauhallista. Tämä tuli kaikille yllätyksenä, Veikko Nuoraho kertoo.

Tänään sosiaalisessa mediassa on levinnyt videoita, joissa ilmeisesti Hamasin taistelijat ampuvat siviileitä. Uutiskanava CNN on paikantanut videot juuri Sderotiin.

– Siinä kahdeksan maissa heräsimme aamukahville, sitten tuli ilmahälytys Jerusalemissa. Silloin on yleensä minuutti aikaa mennä pommisuojaan.

Haastattelun aikana Nuoraho ei ole pommisuojassa. Hän kertoo, että ilmahälytyksiä on päivän aikana tullut noin 5-6, jolloin Nuorahot menevät kotinsa omaan pommisuojaan. Nuoraho kertoo, että melkein jokaisessa asunnossa Israelissa on oma pommisuojansa. Heidän pommisuojanaan toimii tavallisesti varastokäytössä oleva betonihuone, jonka katto ja seinät ovat vahvistettu, ja ikkunan eteen voi vetää rautalevyn hätätilan ollessa päällä. 

"Ihan liepeille laskeutunut raketteja"

Nuoraho kertoo, että kovia pommien ja rakettien aiheuttamia pamauksen ääniä on kantautunut Jerusalemiin kymmeniä aamun aikana.

– Asumme kerrostalossa, joka vähän tärisi yhden pommin jäljiltä.

Myös Nuorahojen poika asuu perheineen Pohjois-Israelissa. Nuorahot eivät kuitenkaan ole heistä huolissaan, sillä ”Gazan ohjukset eivät sinne asti kanna”. Myös Nuorahot itse ovat osanneet olla panikoimatta.

– Ollaan suhteellisen rauhallisilla mielin. Yleensä nämä raketit eivät kanna Jerusalemiin asti. Mutta aika lähelle tänne ihan liepeille niitä on laskeutunut. Vähän nyt ainakin vaimoa on pelottanut, Veikko Nuoraho kertoo. 

Pariskunta ei ole käynyt tänään juuri ulkona, ja lähialueen kadut vaikuttavat tyhjiltä. 

– Ystäviin ja naapureihin olemme olleet yhteyksissä ja varmistettu, että kaikilla on asiat ok, Nuoraho kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat