Mainos

Israel: Libanon-operaatiosta pitkä

Libanon toivoo Israelilta tulitaukoa ja on pyytänyt apua kansainväliseltä yhteisöltä Israelin hyökkäysten vuoksi. Israelin iskuissa on kuollut jo yli 50 siviiliä. Israelin armeijan mukaan Libanonissa valmistaudutaan pitkäkestoisiin sotatoimiin.

Israel jatkaa sotatoimiensa kiihdyttämistä naapurimaassaan Libanonissa. Ilmaiskuissa on kuollut ainakin 52 siviiliä ja yli 100 on haavoittunut. Kuolleiden joukossa on toistakymmentä lasta.

Hizbollah-sissit puolestaan ovat vastanneet tuleen ampumalla Israelin puolelle kymmeniä Katjusha-raketteja. Niistä osa lensi 20 kilometrin päähän Israelin maaperälle. Kaksi naista kuoli ja yli 40 haavoittui rakettitulessa Israelin pohjoisosissa. Israelin puolustusvoimat on kehottanut rajan pinnassa asuvia suojautumaan pommisuojiin. Iskujen pelko on saanut osan israelilaisista pakenemaan kodeistaan ainakin Nahariyassa.

Israelin armeija puolestaan on varoittanut Beirutin asukkaita siitä, että näiden tulisi varautua iskuihin kaupungin eteläosassa. Armeijan mukaan Hizbollahin komentaja Hassan Nasrallah asuu Beirutin Dahijan kaupunginosassa, jossa on tiettävästi myös Hizbollahin päämaja sekä asevarasto.

Hizbollah on uhannut iskeä Israelin kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Haifaan, mikäli Israel moukaroi Beirutin asutusaluetta. Haifa on noin 60 kilometrin päässä Libanonin rajasta.

Israelin armeijan mukaan Haifaan osui illalla kaksi rakettia, mutta Hizbollah kielsi ampuneensa ne. Uhreista ei ole vielä tietoa.

Taistelut ovat vaatineet jo ainakin kahdeksan israelilaissotilaan hengen. Selkkaus alkoi Hizbollahin siepattua eilen kaksi israelilaissotilasta. Israel kieltäytyi vankien vaihdosta ja aloitti raskaat sotatoimet.

Saarto kiristyy

Israelin joukot pyrkivät saartamaan Libanon maalta, mereltä ja ilmasta. Se aikoo jatkaa saartoa, kunnes tilanne saadaan ratkaistua. Sotatoimilla Israel painostaa muun muassa Libanonin hallitusta ottamaan vastuun Hitzbollah-järjestön toimista.

Israel on pommittanut Libanonin siviili- ja sotilaskentät, kolmattakymmentä siltaa sekä osan maanteistä käyttökelvottomiksi. Beirutin kansainvälisen lentokentän toiminta on pysähtynyt Israelin tulitettua kiitoratoja. Lentokenttä pysyy suljettuna ainakin 48 tuntia.

Myös merialueet on piiritetty ja Israelin merivoimien alukset partioivat rannikkoja. Israel uhkaa pommittaa myös Beirutista Damaskokseen vievää maantietä. Tie on ollut vilkkaassa käytössä, kun tuhannet ulkomaalaiset ovat pyrkineet turvaan Syyrian puolelle.

Liki kaikki suomalaiset tavoitettu

Libanonissa on Suomen ulkoministeriön mukaan satakunta suomalaista. Syyrian-suurlähetystö oli iltaan mennessä tavoittanut lähes kaikki heistä.

Suomalaisia on kehotettu pysymään sisätiloissa ja välttämään matkustamista sotatoimialueille. Libanonissa on saarroksissa myös yli 2000 ruotsalaista. Ruotsin Syyrian-suurlähetystö kuvasi tilannetta kriittiseksi.

Yhdysvallat kehottaa itsehillintään, EU moittii Israelia

Yhdysvallat vetoaa Israeliin ja Libanoniin, jotta nämä hillitsisivät itsensä konfliktitilanteessa. Presidentti George W. Bush on kuitenkin sanonut, että Yhdysvallat tunnustaa Israelin oikeuden puolustaa itseään, mutta varoittaa Israelia heikentämästä Libanonin hallitusta.

Yhdysvallat muistuttaa, että tämänhetkinen konflikti alkoi Hizbollahin raketti-iskuista Israelin puolelle ja israelilaissotilaiden sieppauksesta. Se lisää vielä, että Hizbollahin tekemät israelilaissotilaiden sieppaukset ovat haitaksi koko Libanonin kansalle.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on puolestaan ilmoittanut lähettävänsä kolmihenkisen välittäjäryhmän Lähi-itään. Annanin tiedottajan mukaan ryhmän tavoitteena on pyrkiä hillitsemään konfliktin osapuolia ja auttaa kriisitilanteen purkamisessa.

Euroopan unioni moittii Israelin sotatoimia Libanonissa kohtuuttomiksi. EU:n puheenjohtajamaana toimiva Suomi kertoi asiasta tänään antamassaan lausunnossaan. Ulkoministeriön lausunnon mukaan Libanonin ilma- ja merisaarto ei ole perusteltu vastatoimi sotilaiden sieppauksille.

- Kansainvälisen humanitaarisen lain vastaiset toimet vain kiihdyttävät väkivallan ja koston kierrettä eivätkä palvele kenenkään turvallisuutta, lausunnossa todettiin.

Unioni vaati samalla Hizbollahia vapauttamaan kaksi sieppaamaansa sotilasta välittömästi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.