Islanti saamassa uuden presidentin – Johannesson tulee puoluepolitiikan ulkopuolelta

Islannissa presidentinvaalien ennakkosuosikki Gudni Johannesson on julistautunut voittajaksi. 

Aiemmin Islannin yleisradioyhtiö RUV kertoi, että Johannessonin kannatus oli yli 38 prosenttia, kun äänistä oli laskettu runsas kolmannes. Hänen lähimmän haastajansa Halla Tomasdottirin kannatus oli niukasti alle 30 prosenttia. 

– Kaikkia ääniä ei ole vielä laskettu, mutta luulen, että olemme voittaneet, Johannesson kertoi kannattajilleen.

Islannin presidentinvaaleissa on vain yksi kierros.

Panaman paperit saivat ehdolle

Tänään 48 vuotta täyttävä Johannesson tulee puoluepolitiikan ulkopuolelta: hän on historian professori Islannin yliopistossa ja yksi maan tunnetuimmista poliittisista kommentaattoreista. 

Johannesson päätti asettua ehdolle vasta huhtikuussa sen jälkeen kun niin kutsutut Panaman paperit julkaistiin. Väärinkäytöksiä ja kansainvälistä verokikkailua paljastaneissa asiakirjoissa nimettiin monta merkittävää islantilaista poliitikkoa, mukaan lukien pääministeri Sigmundur David Gunnlaugsson, joka joutui kohun vuoksi eroamaan.

Edellinen presidentti hallinnut 20 vuotta

Johannessonia pidetään maltillisena ja konsensushakuisena.

Vaalikampanjassaan hän lupasi palauttaa islantilaisten luottamuksen maan poliittiseen järjestelmään. Luottamusta ovat rapauttaneet poliittisten skandaalien lisäksi Islannin pahat talousongelmat. 

Presidentin virka on Islannissa lähinnä seremoniallinen. Istuva presidentti Olafur Ragnar Grimsson on hoitanut tehtävää viisi peräkkäistä kautta, eli 20 vuotta. Johannesson korvaa hänet elokuun alusta lähtien.  

Lue myös:

    Uusimmat