Iran aloitti jälleen uraanin rikastamisen – Yhdysvallat syyttää Irania ydinkiristyksestä ja vaatii ulkovaltoja lisäämään painetta maata kohtaan

Iran rikkoi ydinsopimusta toistamiseen 2:10
Video: Heinäkuussa uutisoitiin, että Iran on rikkonut ydinasesopimusta toistamiseen

Yhdysvallat vaatii kansainvälistä yhteisöä lisäämään painetta Irania kohtaan maan ydinohjelman takia.

Iran aloitti tänään uudestaan uraanin rikastamisen Fordon maanalaisessa voimalassa. Iran suostui lopettamaan toiminnan vuonna 2015 osana kansainvälistä sopimusta maan ydinohjelmasta.

Viime vuonna Yhdysvallat ilmoitti jättävänsä sopimuksen, minkä jälkeen Iran on lakannut noudattamasta monia sopimuksen vaatimuksia.

Yhdysvaltojen ulkoministerin Mike Pompeon mukaan ulkovaltojen on torjuttava Iranin "ydinkiristys".

– Iranin viimeaikaiset eskalaatiot ydinohjelmassa kuvastavat maan hallinnon pitkäaikaisia pyrkimyksiä kiristää kansainvälistä yhteisöä hyväksymään sen väkivalta ja terrori. Niiden kansainvälisen yhteisön jäsenten, jotka ovat perustellusti huolissaan Iranin viimeisimmistä hyökkäyksistä ja provokaatioista kannattaisi kuvitella, miten Iran käyttäytyisi ydinaseen kanssa, Pompeo sanoi.

Macron haluaa Yhdysvallat ja Iranin keskusteluihin

Ydinsopimuksessa Iran sitoutui muun muassa rajoittamaan rikastamansa uraanin määrää. Vastineeksi ulkovallat – Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa, Venäjä ja Kiina – luopuivat suuresta osasta Iranin-vastaisia talouspakotteita.

Vaikka muut maat ovat edelleen sopimuksessa mukana, Yhdysvaltojen tiukka pakotepolitiikka vaikeuttaa niiden kaupankäyntiä Iranin kanssa. Yhdysvallat on uhannut myös kolmansien maiden yrityksiä rangaistuksilla, jos ne rikkovat sen pakotteita.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi eilen, että aikoo keskustella viimeaikaisista käänteistä Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kanssa. Macronin mukaan tilanne voi palata "normaaliksi" vain, jos Yhdysvallat ja Iran suostuvat jatkamaan vuoropuhelua.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi olevansa huolissaan Iranin päätöksestä jatkaa rikastamista Fordossa. Samalla hän vaati Euroopan maita "tekemään osansa".

– Ne vaativat, että Iran täyttää kaikki vaatimukset ilman poikkeuksia, mutta eivät anna mitään vastineeksi, Lavrov sanoi.

EU huolestui IAEA:n tarkastajan kohtelusta

IAEA:n johtokunta keskustelee tänään Iranin ydinsopimuksen tilanteesta ylimääräisessä kokouksessa. Sopimuksen mukaan IAEA valvoo Iranin ydinlaitoksia. Tänään Iran kuitenkin kertoi peruneensa toimivaltuudet yhdeltä järjestön tarkastajalta.

Iranin mukaan järjestön tarkastaja oli viime viikolla menossa vierailulle Natanzin ydinlaitokseen, kun turvatarkastusportti hälytti hänen kohdallaan. Seurauksena naisen pääsy laitokseen estettiin ja hänen akkreditaationsa peruttiin. Iranin viranomaiset eivät ole kertoneet, löytyikö naisen hallusta jotain kiellettyä.

EU on ilmaissut huolensa Iranin päätöksestä.

– Vaadimme Irania varmistamaan, ettei vastaavaa tapahdu tulevaisuudessa -- Iranin on taattava, että IAEA:n tarkastajat voivat suorittaa tehtävänsä sopimuksen mukaisesti, EU sanoi IAEA:lle toimittamassaan lausunnossa.

Lue lisää:

Lue myös:

    Uusimmat