Intian korkein oikeus osoitti kiistellyn pyhän paikan hindutemppelille – Viranomaiset pelkäävät päätöksen aiheuttavan levottomuuksia: paikalle lähetetty tuhansittain puolisotilaallisia joukkoja ja poliiseja

Intiassa korkein oikeus on päättänyt, että kiistellylle uskonnolliselle paikalle Ayodhyan kaupungissa maan pohjoisosassa saa rakentaa hindutemppelin. Päätös on voitto maan hindunationalistiselle pääministerille Narendra Modille.

Muslimit, jotka niin ikään halusivat paikkaa itselleen, saavat maata toisaalta kaupungista moskeijan rakentamista varten.

Paikalla 1600-luvulta saakka sijainnut moskeija hajotettiin vuoden 1992 laajoissa uskonnollisissa mellakoissa, joissa kuoli ainakin 2 000 ihmistä.

Intian viranomaiset ovat pelänneet päätöksen aiheuttavan jälleen levottomuuksia kaupungissa, ja sinne on lähetetty tuhansittain puolisotilaallisia joukkoja ja poliiseja. Viranomaiset varoittivat myös, että pääsyä internetiin saatetaan rajoittaa kaupungissa.

Modi vetosi vielä myöhään perjantaina ihmisiin, jotta verenvuodatukselta vältyttäisiin.

– Mikä tahansa korkeimman oikeuden päätös onkin, sitä ei tule pitää kenenkään voittona tai häviönä. Vetoomukseni Intian kansalle on, että päätös vahvistaisi rauhan, tasa-arvon ja hyväntahtoisuuden arvoja maassamme, Modi kirjoitti Twitterissä.

Oikeus päätti vuonna 2010, että paikan maat puolitetaan hindujen ja muslimien välillä. Päätöksestä valitettiin kuitenkin korkeimpaan oikeuteen, joka oli tähän saakka toistuvasti siirtänyt päätöstä.

Intian 1,3 miljardin väestöstä noin 80 prosenttia on hinduja. Muslimeja on noin 200 miljoonaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja