Interaktiivinen opas ohjaa kesäruuan oikeaan lämpötilaan

Kuluttajan vastuu elintarvikkeiden laadukkuudesta ja turvallisuudesta siirtyy kaupan ovesta ulos astuttaessa ruokakorin kantajalle. Miten ruokatavaroita säilytetään kotona oikeassa lämpötilassa? Tähän kysymykseen saa opastusta Elintarvikeviraston verkkosivuilla käynnistyneestä oppaasta, jonka avulla voi opetella säilyttämään elintarvikkeita oikeassa lämpötilassa.

Mikrobien lisääntyminen on nopeinta +8...-60 C asteen alueella. Niiden lisääntyminen hidastuu tai pysähtyy kokonaan, kun lämpötila laskee alle +8 C astetta. Mitä kylmemmässä etenkin helposti pilaantuvia elintarvikkeita pidetään, sitä turvallisempana ja pidempään ne säilyvät.

Kylmäsäilytyksestä huolehtiminen on hyvä aloittaa jo kaupassa valitsemalla kylmäsäilytystä vaativat tuotteet aina viimeiseksi ennen kassalle menoa. Kuumana kesäpäivänä elintarvikkeet kannattaa kuljettaa kotiin kylmälaukussa tai -kassissa. Jos matka mökille kestää kauemmin kuin kaksi tuntia, voi elintarvikkeet ostaa lähempää määränpäätä.

Pakkausmerkinnöistä apua

Ensi käden tietoa säilytyslämpötiloista ja -ajoista saa elintarvikepakkauksista. Kotijääkaapissa elintarvikkeita suositellaan säilytettävän +2-5 C asteessa. Kalaa, kylmäsavukalaa ja graavisuolattua kalaa sekä mätiä on syytä säilyttää vieläkin kylmemmässä, +3 C asteessa tai sen alle. Lämpömittarista on hyötyä niin jääkaapissa kuin kylmäkellarissakin.

Ruokailoa turvallisesti -kampanjan www-sivulla osoitteessa http://www.elintarvikevirasto.fi/ruokailoa/voi interaktiivisen oppaan avulla harjoitella erilaisten elintarvikkeiden laittamista oikeaan säilytyspaikkaan.

(Mtv3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja