Mainos

Insuliinijutun syyttäjä: Hoitaja mielentilatutkimukseen!

Kuva: MTV3/Johanna Sainio-Tuuri

Insuliinijutun syyttäjä Anu Mantila vaatii, että 27-vuotias insuliinimyrkytyksistä epäilty sairaanhoitaja määrätään mielentilatutkimukseen. Mantila vaati loppulausunnossaan myös, että epäilty pidetään edelleen vangittuna.

Valtionsyyttäjä Mantilan mukaan nokialaishoitaja syyllistyi tekosarjaan 20 päivän sisällä viime kesänä. Häntä syytetään sukulaislapsen murhan yrityksestä Kurussa sekä kehitysvammaisen murhasta ja kahdesta pahoinpitelystä Ylisen kuntoutuskeskuksessa Ylöjärvellä.

- Jokaisessa tapauksessa tekotapa on sama; lääkkeitä antamalla tai insuliinia pistämälle. Uhreille ominaista on heidän avuttomuutensa, Mantila sanoi.

Mantilan mukaan syytteistä raskaimman eli kehitysvammaisen murhan näyttö on riittävä, mutta tekosarjan motiivi jää epäselväksi.

- Tekoja on vaikea ymmärtää, mutta ottaen huomioon hänen luonteensa ja toisten hoitajien kuvaukset, voimme vain kysyä, onko kyse sairastuneesta ja huomionhakuisesta persoonallisuudesta, Mantila sanoi.

- Hoitajat ovat kuvanneet häntä henkilönä, joka teki mitä tahtoi ja käyttäytyi normaalista poikkeavalla tavalla. On puhuttu myös normaalista poikkeavasta työtavasta.

- Murha tarkoittaa sitä, että se vaatii vakaata harkintaa ja toteuttaa sen. Tekijä on luonteeltaankin määrätietoinen, Mantila totesi loppulausuntosa päätteeksi.

"Kukaan muu ei voi olla syyllinen"

Syyttäjä käytti loppulausunnossa poissulkevaa perustelua: Kukaan muu kuin 27-vuotias sairaanhoitaja ei ole mahdollinen syyllinen Kurun ja Ylisen tapahtumiin, toistui puheessa useasti.

- Epäilty tiesi vauvan päivärutiinit, ja hänen musta kangaslaukkunsa oli lauantaina tekopaikan eli saunamökin terassilla. Hän ei saunonut muiden naisten kanssa, vaan syy viedä laukku terassille oli joku muu, Lammi aloitti.

- Laukusta löytyi jäämiä lääkkeistä, jotka liittyvät Ylisen tapauksiin.

- Hän oli etsinyt kolme päivää ennemmin tietoa internetistä käyttäen hakusanoina insuliinimerkkejä, syyttäjä Lammi sanoi.

Murhan yrityksestä syytetty sairaanhoitaja on kiistänyt syyllistyytensä. Hänellä on eri näkemykset muun muassa liikkeistään kesämökillä.

Lastentautien erikoislääkäri teki rikosilmoituksen Nokian poliisille, kun selvisi, että vauvan hengenvaarallinen tila johtui kehon ulkopuolisesti pistettävästä lääkkeellisestä insuliinista.

"Motiivina vihamielisyys ja kateus"

Syyttäjä Jaana Lammin mukaan murhan yrityksen motiivina voidaan pitää vihamielisyyttä sukulaisperhettä kohtaan.

- Hän on valehdellut potilasasioista vauvan äidille aiemmin, kun tämän on ollut sairaalassa. Ja neuvonut häntä ohjeiden vastaisesti liikkumaan, kun tämä on ollut todellisessa vaarassa.

Syyttäjän mukaan sairaanhoitaja oli myös kateellinen saunamökistä. Hän oli todistajien mukaan toistanut, että "meidän mökki on vallattu" ja nukkui itse tekoviikonloppuna mielenosoituksellisesti veneessä.

Syyttäjän mukaan kukaan muu mökillä olleista ei ole voinut syyllistyä vauvan murhan yritykseen. Syyttäjän mukaan kukaan paikalla olleista ei sairastunut pistettävällä insuliinilla hoidettavaa diabetesta.

- Vastaajalle on ollut kyky ja taito käsitellä insuliinia ja myöskin motiivi teoilleen, valtionsyyttäjä Anu Mantila summasi.

Syyttäjät esittivät oikeudelle myös asioita epäillyn välinpitämättömästä luonteesta ja tämän rikostaustasta. Mantila korosti, että Kurujen ja Ylisen tapauksia on tarkasteltava kokonaisuutena.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.