Maaliskuun inflaatio jo lähes 6 prosenttia – hintojen nousu Suomessa nyt hurjinta sitten 1990-luvun

Inflaatio kiihtyi Suomessa maaliskuussa lähes 6 prosenttiin.

Kuluttajahinnat nousivat maaliskuussa 5,8 prosentin tahtia, kertoo Tilastokeskus. Inflaatio kiihtyi tuntuvasti maaliskuun aikana. Helmikuun lukema oli sekin korkea, 4,5 prosenttia.

Inflaation kiihtymiseen vaikutti muun muassa sähkön, bensiinin, dieselin sekä omakotitalojen peruskorjausten kallistuminen. Euroalueen inflaatio oli ennakkotietojen mukaan maaliskuussa 7,5 prosenttia.

Asuntoluottolaitos Hypon ekonomisti Juho Keskinen totesi, että inflaatio on viimeksi ollut Suomessa tätä korkeammalla tasolla 1990-luvun alussa ennen lamaa, elokuussa 1990.

–  Hintojen nousu uhkaa kiihtyä vielä entisestään tulevina kuukausina, sillä kohonneet kustannukset siirtyvät tuotehintoihin ja palkkoihin vasta viiveellä, Keskinen kirjoitti katsauksessaan.

Monet asumisen kustannukset nousseet

Nousu tuntuu erityisesti öljy- ja sähkölämmitteisten talojen lämmityskustannuksissa, mutta muutkin asumisen kulut ovat nousussa. Keskinen ennakoi, että taloyhtiöiden yhtiökokouksissa nähdään tänä keväänä historiallisen laajoja vastikkeiden nostoja.

Asuntovelalliset ovat pian uudessa tilanteessa. Lainoista joutuu kohta maksamaan korkoja eikä pelkästään marginaalia kuten viime vuosina on ollut tapana.

–  Myös korot ovat olleet nousussa, ja 12 kuukauden euribor-korko nousi tiistaina plussalle ensi kertaa yli kuuteen vuoteen. Etumerkin vaihtuminen oli vain ajan kysymys – markkinoilla yleisimmän viitekoron ennakoidaan asettuvan noin 1–2 prosentin tasolle vuoden kuluttua.

Katastrofia tästä ei pitäisi seurata, sillä lainaa haettaessa maksukyky testataan kuuden prosentin korkotasolla, Keskinen kirjoitti.

Lue myös:

    Uusimmat