Mainos

Ilotulitekauppa alkoi - roomalaiset kynttilät historiaa, suuret padat kaupan

Ilotulitteita ei saa paukutella yhtä vapaasti kuin takavuosina, muistuttaa Turvatekniikan keskus Tukes. Ilotulitteiden käyttöön tehtiin uusia säädöksiä viime vuodenvaihteessa.

Nykyisin kaikki ilotulitteet ovat kiellettyjä alle 18-vuotiailta, ja käyttöaikaa on lyhennetty neljällä tunnilla aamuyöstä. Raketteja saa ampua iltakuuden ja aamukahden välisenä aikana. Useat pelastuslaitokset ovat kuitenkin määränneet paikallisia rajoituksia vuodenvaihteen ilotulituksille ja monissa kaupungeissa ilotulitteiden käyttö on kielletty keskusta-alueilla.

Säädösmuutokset ovat vaikuttaneet myös tuotevalikoimiin. Esimerkiksi pienet roomalaiset kynttilät ja pienet tähtipommit ovat nyt kiellettyjä. Myös suuret, yksittäiset raketit on kielletty, mutta sen sijaan myynnissä on aiempaa suurempia patoja.

- Näissä tuotteissa on tiettyjä koko- ja grammarajoituksia. Taustalla on ajatus, että yhdellä sytytyksellä saadaan pitkäaikainen tulitustapahtuma, ja tällainen isompi tuote on hyvin vakaa, koska se on painava. Koska tuote on lisäksi kalliimpi, sitä varmasti käytetään harkitummin, kertoo turvallisuusinsinööri Mikko Ojala Tukesista.

Ampujalle pakolliset suojalasit

Ojalan mukaan ilotuliteostoksilla täytyy ottaa huomioon se, millaisessa ympäristössä uuttavuotta juhlitaan.

- Pitää miettiä minkä kokoisia tuotteita voi missäkin ampua. Paljonko tulee varoetäisyyttä rakennuksiin ja ihmisiin, jotka seuraavat tulitusta pihamaalla, Ojala listaa.

Viime vuonna voimaan astuneen säädöksen mukaan ilotulitteiden ampujan pitää käyttää suojalaseja. Ojala kehottaa varaamaan suojalasit myös katselijoille. Ilotulitteiden käyttöohjeet on myös luettava tarkkaan.

- Lisäksi raketit vaativat aina ampumistelineen ja roomalaiset kynttilät kunnon tuen tai telineen. Huonosti tuetut tähtipommit, padat ja suihkut kaatuvat helposti.

Viime vuonna sääntöuudistus tuli niin myöhään, että ilotulitekauppiailla oli vuoden siirtymäaika myydä pois vanhoja, nyt jo kiellettyjä ilotulitteita.

- Viime uusivuosi oli myös kylmä, mikä vähensi onnettomuuksia. Toivon tällekin vuodelle ilotuliteturvallisuuden puolesta kylmää ilmaa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan vuosi vaihtuu nytkin pakkassäässä. Sekä aattona että uudenvuodenpäivänä pakkasta näyttäisi olevan koko maassa 12-25 astetta.

Ilotulitteiden myynti päättyy uudenvuodenaattona.

Katso Mari Haaviston juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.