Ilmoita, jos näet perunapellolla epämieluisan tuholaisen!

Perunanviljelijöiden on syytä pysyä valppaana, sillä pahimpiin tuholaisiin kuuluvan koloradonkuoriaisen uudesta sukupolvesta on tehty havaintoja Lappeenrannassa.

Heinäkuun lopusta lähtien Lappeenrannan lähellä olevilla perunaviljelmillä on tavattu koloradonkuoriaisia. Evira pyytääkin sekä ammatti- että kotiviljelijöitä tarkkailemaan satoaan ja ilmoittamaan mahdollisista havainnoista viipymättä.

Koloradonkuoriaisen toukat syövät perunan lehtiä ja varsia. Koska kuoriaista ei esiinny pysyvästi Suomessa, kaikki löydetyt tuholaiset hävitetään. Lappeenrannassa tehdyt löydökset kertovat, että uudet kuoriaiset ovat kulkeutuneet luultavasti ilmavirtojen mukana Venäjältä itärajalle.

Viljelmiltä on löydetty kuoriaisten toukkapesäkkeitä, kuoriaisten kotelovaiheita ja jo uuden sukupolven aikuisia kuoriaisia. Aiemmin tänä kesänä kuoriaisia on löydetty Miehikkälästä, Taipalsaarelta, Savitaipaleelta ja Hirvensalmelta, missä torjuntatyöt ovat yhä osittain käynnissä.

Soita heti Eviraan

Kuoriaishavainnosta kannattaa heti ilmoittaa Eviraan. Vielä loppukesästä kuoriaiset voivat alkaa lisääntyä, joten torjuntaa pitää ryhtyä mahdollisimman pian. Uuden sukupolven aikuiset kuoriaiset pyrkivät kaivautumaan maahan talvehtimaan, minkä vuoksi torjunnalla on myös kiire. Evira korostaa, että etenkin Etelä-Karjalan alueella olevien viljelijöiden on syytä käydä tarkastamassa perunamaan kunto.

Lue ohjeet kuoriaisen havaitsemiseksi

 • Tarkasta kasvusto kävelemällä perunarivien välissä rivien suuntaisesti. Kääntele kasvustoa niin, että pystyt näkemään myös lehtien alapinnat.
 • Kiinnitä huomiota paljaiksi syötyihin pesäkekohtiin. Jos pesäkkeessä ei näy toukkia, toukat voivat olla maassa kotiloitumassa.
 • Koteloista kuoriutuvat aikuiset kuoriaiset nousevat maasta perunan varsistoon.
 • Uusia aikuisia kuoriaisia voi olla runsaasti, mikäli toukkavaiheen pesäke on jäänyt huomaamatta.
 • Mikäli havaitset tai epäilet löytäneesi koloradonkuoriaisia tai sen eri kehitysasteita, lopeta tarkastaminen.
 • Älä kävele enää kasvustossa, jotta et itse levitä kuoriaisia laajemmalle alueelle ja näin vaikeuta tulevia torjuntatoimia
 • Älä kuljeta perunannostosta jääneitä varsia pois, jotta niissä mahdollisesti olevat kuoriaiset eivät leviä laajemmalle alueelle.
 • Älä ryhdy itse torjuntatoimiin, vaan soita Eviran päivystysnumeroon.

Ilmoita koloradonkuoriaisepäilyistä Eviran päivystysnumeroon

040 801 4407 (klo 9-20)

MTV3 Koti:

Lähde: Evira

Kuvat: Colourbox

(MTV3)

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja