Ilkka Jakonen

Omasta mielestään Ilkka liikkuu terveytensä kannalta riittävästi ja liikunnalla on kuntoa kohottavaa vaikutusta. Elämäntavat tukevat jaksamista ja terveyttä. Kuormittuminen ja palautuminen ovat tasapainossa.

Hyvinvointianalyysin mukaan Ilkka ei harrastanut terveys- tai kuntoliikuntaa mittausjakson aikana. Liikunta koostui matalatehoisesta arkiliikunnasta, jota päiviin sisältyi noin 2,5 tuntia/päivä. Arkiaktiivisuuden tuottamat terveysvaikutukset olivat kohtalaiset, mutta terveysliikuntasuosituksiin pääsemiseksi aktiivisuutta tulisi lisätä. Mikäli Ilkka haluaa kohottaa fyysistä kuntoaan, tulisi kuntoa kohottavaa liikuntaa olla viikko-ohjelmassa 3–5 kertaan.

Mittauksen perusteella Ilkan työpäivät eivät sisältäneet paljon fyysistä aktiivisuutta, sillä askeleita työpäivinä kertyi 3700–5700 askelta. Sen sijaan vapun vietossa, vapaapäivänä askeleita kertyi noin 6000.

Ilkan työjaksot sisälsivät keskimääräistä enemmän palauttavia hetkiä. Työaikana palautumista oli keskimäärin noin 40 minuutti/päivä, kun hyvänä määränä pidetään yli 30 minuuttia. Kyky palautua työajalla kertoo yleensä hyvästä rentoutumis- ja palautumiskyvystä sekä sopivasta työkuormituksesta.

Työajan jälkeen rentoutumista ja palautumista ei sen sijaan ollut, vaan alkuilta ja ilta Ilkalla sisälsivät runsaasti stressireaktioita. Kaikki stressireaktiot eivät ole haitallisia ja negatiivisia vaan ovat heijastuksia arkielämän tapahtumista. Esimerkiksi harrastuksista innostuminen, kotitöihin keskittyminen, perhe-elämä ja ystävien kanssa oleminen aktivoi elimistöä, saa aikaan stressireaktioita, vaikka kokemuksena ovatkin positiivisia ja palauttavia.

Mittauksen perusteella Ilkan vuorokautinen stressin ja palautumisen suhde on kohtalaisen hyvä.  Normaalin työpäivän jälkeen palautuminen on oikein hyvää, johtuen riittävästä unen määrästä ja hyvästä laadusta.

Perjantain ja lauantain välisen yön palautumisen puuttuminen vaikutti tämän mittausjakson tuloksiin merkittävästi. Aktiivisen perjantai-illan ja muutaman alkoholiannoksen jälkeinen yöuni jäi lyhyeksi eikä palautumista tapahtunut kuin muutama minuutti aamuyön tunteina. Yksi yö ilman palautumista näkyi myös seuraavan päivän lisääntyneinä stressireaktioina. Vaikka vapaapäivän aikana ei tapahtunutkaan palautumista, palautumisen määrä ja laatu olivat hyvät heti seuraavana yönä. Tällainen lyhytaikainen palautumisvaje korjaantuu nuorilla ihmisillä varsin nopeasti, kun unen määrä ja laatu ovat hyvät, kuten Ilkalla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat