Ile Vainio teki laulun mursun muistolle: "Herkkä ja hyvä kappale"

Näin mursu säilötään museoon – haastattelussa ylikonservaattori 9:23
Näin Stena-mursu säilötään museoon.

Taiteilija Ilkka Vainio haluaa kunnioittaa mursun muistoa ja luontoa mursulaulullaan.

Taiteilija-sanoittaja Ilkka "Ile" Vainio teki paljon mediassa olleen, edesmenneen Stena-mursun muistolle oman laulun. Mursu kosketti Suomen kansan lisäksi myös Vainiota itseään. Laulu syntyi sydämestä parissa tunnissa mökillä Koskenkylässä.

– Se oli minulle terapiaa. Tästä tuli herkkä ja hyvä kappale. Ihmiset ovat kiittäneet ja kyynelehtineet, olen saanut käsittämättömän määrän viestejä. Mursulle piti ehdottomasti saada oma laulu, missä on henkeä, Vainio kertoi MTV Uutisille.

Vainio esittää kappaleensa mursun epävirallisessa muistotilaisuudessa Kotkassa lauantaina 30. heinäkuuta. Kappaleessa lauletaan tosin Patu-mursusta, eikä Stenasta.

– Haminan mursu oli uniikki hahmo, ja niin on myös ystäväni Patu Patanen, joka auttaa aina ihmisiä Haminassa. Yhdistin nämä sillä tavalla. Tämä mursu (Stena) oli naarasmursu, mutta tässä tapauksessa Patu-nimi sopi tähän hyvin. Patu itse ei tätä alun perin tiennyt, mutta kun hän kuuli tästä, niin soitti minulle ja pyysi esittämään mursulaulun hänen Hyöky-aluksellaan, Vainio kertoi.

Ihmiset tulevat kuulemaan kappaleen Juha Vainion Vanhoja poikia viiksekkäitä -laulun melodialla, joka Vainion mielestä sopi aiheeseen hyvin.

– Luonnon puolesta olen tämän laulun tehnyt. Pystyn esittämään sen monella eri melodialla. Juha Vainion kappaleessa otetaan kantaa norppien puolesta, tässä laulussa mursujen puolesta. Jos tämä kappale auttaisi mursuja ja luontoa. Tilaisuudessa kunnioitetaan mursua, luontoa ja toisiamme, Vainio kertoi.

Muuttunut maailma saa Vainion mietteliääksi.

– Ilmasto lämpenee ja virtaukset ovat sekaisin. Eläimillä menevät kompassit sekaisin. Eläimistä pitäisi pitää huolta. Stena-mursua yritettiin kaikin tavoin auttaa, mutta keinoja ei löytynyt, Vainio jakoi ajatuksiaan.

Lue myös:

    Uusimmat