Pelastusoperaatioon osallistunut Nina Trontti kertoo hetkestä, kun mursun todettiin kuolleen – "Parhaamme yritettiin"

Mursun pelastusta yrittänyt eläintenhoidon ja suojelun johtaja murheellisena:"Yritimme parhaamme" 1:19
Näin Nina Trontti kuvailee hetkeä, kun mursun havaittiin kuolleen.

Haminan mursu todettiin kuolleen kesken automatkan Kotkasta Korkeasaareen. Pelastusoperaatioon osallistunut eläintenhoidon ja suojelun johtaja kertoo, miksi eläintä päätettiin auttaa, vaikka eläimen vointi oli jo heikentynyt.

Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti kertoo, että Korkeasaaren henkilökunta yhdessä muiden viranomaisten kanssa teki eilen uutterasti töitä mursun pelastamiseksi.

Ennen kuin Kotkaan lähdettiin, mursulle oli pitänyt etsiä sopiva kuljetuslaatikko, järjestää paikalle osaava traktorikuski ja hankkia eläimen kuljetukseen sopiva kuorma-auto. Lisäksi soiteltiin puheluja eri asiantuntijoille Suomessa ja ulkomailla, joita konsultoitiin mursun hoidossa ja turvallisessa nukuttamisessa.

– Haluan painottaa, että mielestäni kaikki olivat todella ammattimaisia ja osasivat toimia niissä tilanteissa oikein. Omasta näkökulmastani tämä meni parhaalla mahdollisella tavalla, jonka vuoksi on surullista, että eläin menehtyi.

Operaation riskit tiedostettiin

Mursun huomattiin kuolleen jo matkalla Kotkasta Helsinkiin, kun auto pysähtyi Loviisassa, jotta eläinlääkäri voisi tarkastaa sen voinnin.

– Tiesimme, että siirrossa ja nukutuksessa on isot riskit, mutta sitä haluttiin yrittää. Kyllähän se on aina voimakas tunne ja tilanne, kun eläin, jota yrittää auttaa, menehtyy, Trontti pohtii tilannetta.

Trontti ja eläinlääkäri keskustelivat mursun kuolemasta matkan aikana.

– Ajateltiin, että eläin oli niin huonossa kunnossa, että se olisi ollut ihme, jos kaikki olisi mennyt todella hyvin. Parhaamme yritettiin, mutta ikävä kyllä tämä oli lopputulos.

Mursu on vaarantunut

Trontti kertoo, että eläimen havaittiin olevan nälkiintynyt ja huonossa kunnossa vasta eilen, kun sitä ehdittiin tutkia pidemmän aikaa pihalla. Mursu oli laiha, hengitti raskaasti eikä juuri liikkunut, vaikka reagoikin ihmisen läheisyyteen. Perjantaina se vielä jaksoi lähteä omin avuin takaisin mereen uimaan.

Heikosta voinnista riippumatta eläintä päätettiin auttaa lopettamisen sijaan, koska tilanne oli poikkeuksellinen. Mursu on myös eläinlajina vaarantunut.

– Mursu on eläin, jota ei Suomessa tavata. Jos se olisi pelastunut, se olisi ollut arvokasta oppimista ja tietoa, jos se olisi voitu hoitaa eläintarhassa ja palauttaa luontoon.

Katso koko haastattelu: Näin mursun nukutusaineen määrää arvioitiin ulkomaalaisen asiantuntijan avulla.

Korkeasaaressa varauduttiin mursun tuloon – näin eläintarhassa varauduttiin hoitamaan mursua 9:50

Lue myös:

    Uusimmat