Ihotautilääkäri: Saunominen aiheuttaa pysyviä iho-ongelmia!

Saunan koetaan hoitavan kehoa ja mieltä, mutta löylyt eivät olekaan hipiälle hyväksi.

Oletko kova löylynottaja? Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri ja Ihoakatemian ylilääkäri Marge Uibu sanoo, että kovat löylyt eivät ole hyväksi iholle. Hänen mukaansa säännöllinen altistuminen kuumalle voi aiheuttaa pysyviä ihon pigmentti- ja verisuonimuutoksia, jotka tunnetaan nimellä erythema ab igne.

– Tämä on ollut ihotautilääkärien tiedossa jo pitkään ja näitä muutoksia tavataan myös suomalaisilla himosaunojilla. Samanlaisia muutoksia voivat aiheuttaa muutkin ihoa kuumentavat laitteet kuten kuumavesipullot ja sähkölämmittimet. Kuuma höyry voi aiheuttaa myös palovammoja. Palovammat lisäväät vuorostaan ihosyövän riskiä, hän kertoo.

Uibu ei myöskään yhdy ajatukseen, että saunassa iho puhdistuu paremmin.

– Hikoilu ei ole ihon puhdistumisen kannalta välttämätöntä. Peseytyminen onnistuu yhtä hyvin myös kylvyssä tai suihkussa.

Hänen mukaansa liian kuuma sauna ei ole terveellistä ja jo päivittäinen kuuma löylyannos lisää ihon punoitustaipumusta ja hiussuonilaajentumia. Peseytyminen ei ole kuivaihoisillekaan ongelma, mikäli ihoa rasvataan riittävästi tai käytetään öljypesua.

Erilaiset ihoa ja päätä suojaavat tuotteet ovat nostaneet suosiotaan saunojien keskuudessa, mutta Uibu kokee, että suojavoiteetkaan eivät pelasta ihoa palamiselta.

– Saunomisen tarkoitus on olla miellyttävä kokemus eikä löylyn pidä antaa polttaa ihoa. Sopiva löyly ja terve järki auttavat parhaiten.

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja