Mainos

Hyytävä pakkanen jää vaanimaan Suomea ja saattaa tehdä paluun

Purevimmat pakkaset hellittävät Suomessa viikonloppuna, mutta suursäätilaan ei ole vielä luvassa muutosta.  

-Hyvin kylmä ilmamassa menee koilliseen, mutta se jää sinne vaanimaan, kuvailee meteorologi Ari Mustala Ilmatieteen laitokselta.   

Mustalan mukaan sää jatkuu talvisena ja lämpötila pysyy pakkasella. Mahdollista on, että kylmät ilmamassat palaavat viikon kuluttua takaisin.  

Suursäätilan vaihtuminen vaatisi reilumpia matalapaineita, mutta sellaisia ei meteorologin mukaan ole näköpiirissä. Joulukuun säihin ei suomalaisilla näin ole paluuta. Siperian kylmät mantereiset ilmamassat pysyvät kuvassa mukana.  

Suursäätilalla tarkoitetaan suihkuvirtauksen määräämää yleistä säätilaa laajemmalla, vähintään maanosan suuruisella alueella.  

Koko talven kylmyyttä tai lämpimyyttä ei Ilmatieteen laitokselta vielä näiden pakkasten perusteella haluta ennustaa. Alkuvuoden pakkaset eivät myöskään vielä merkitse sitä, etteikö tästäkin vuodesta voisi kokonaisuutena tulla hyvin lämmintä.  

  
"Poikkeuksellisen rajalla"  
  

Siinä missä Suomessa on viime päivät värjötelty huippupakkasissa, tavallista lämpimämmät ilmamassat ovat löytäneet tiensä Etelä-Eurooppaan ja Lähi-itään. Kreikan saaristossa on mitattu jopa 23 plusasteen lämpötiloja.  
Mustalan mukaan vaatisi tarkempia tutkimuksia selvittää, onko talven säässä tähän mennessä ollut jotain poikkeuksellista.

Lyhyt karttojen tutkiskelu saa hänet kuitenkin toteamaan, että "kylmä kakku" Liettuasta Pohjois-Norjaan erottuu ja ollaan kyllä "poikkeuksellisen rajalla".  

Suomen päällä vuodenvaihteessa ollut Omega-ilmiö on Mustalan mukaan siirtynyt koilliseen Jäämerelle jo useita päiviä sitten. Sulkukorkeapaine Omega sai aikaan sen, että lämmin ilma kiersi pohjoisnavalle ja Huippuvuorille, missä oli lämpimämpää kuin Suomessa. Omegan jäljiltä kylmän ilmamassan alue pääsi Suomen päälle. 

Kun ilmastonmuutos etenee, millaisia ovat Suomen talvet kymmenen vuoden päästä?  

-Ei siinä ajassa suurta muutosta tule. Enemmän se vähän on sattumasta kiinni.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.