Mainos

Hyvinkääläinen eläkeläispariskunta on kerännyt jopa 10 000 kiloa roskaa ympäri Suomea – sai kutsun jopa Linnan juhliin: "Teemme tätä omalla bensalla, omalla rahalla ja omalla ajalla muiden hyväksi"

0:30
Ilkka ja Kaija Erkkilä ovat tähän mennessä keränneet 759400 tupakantumppia ja 2087 kassillista roskaa ja muuta jätettä. Jätettä on kertynyt yhteensä arviolta 10 000 kilon verran.

Hyvinkäällä asuva eläkeläispariskunta Ilkka ja Kaija Erkkilä ovat keränneet päämäärätietoisesti roskia jo seitsemän vuoden ajan.

Yli 750 000 tupakantumppia ja yli 2 000 muovipussillista roskaa ja jätettä kerännyt pariskunta on saanut tekemänsä työn johdosta useita huomionosoituksia – jopa kutsun itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle.

Kaija ja Ilkka Erkkilä, tuttavallisemmin Roskasakki, ovat tuiki tavallinen suomalainen pariskunta. Tai ei sittenkään niin tavallinen, sillä heillä on yhteiskunnallisestikin merkittävä harrastus, roskien kerääminen.

Pariskunnan tekemien laskelmien mukaan he ovat keränneet noin seitsemän vuoden aikana yli 750 000 tupakantumppia ja yli 2 000 muovipussillista roskaa, joiden yhteispaino on arviolta 10 000 kiloa.

Median huomio yllätti: Oletteko te se Roskasakki?

Erkkilät innostuivat roskien keräämisestä jäätyään eläkkeelle. Pariskunta päätti myydä ison asuntonsa Nurmijärvellä ja muuttivat Tampereelle, Kaijan synnyinseudulle.

– Ajattelimme, että alkaisimme käymään teatterissa ja harrastaisimme kulttuuria, mutta se jäi, kun aloitimme roskakeikat muutettuamme Tampereelle syksyllä 2011, Kaija kertaa harrastustoiminnan alkuaikoja.

Pariskunta oli kauhistellut keittiönsä ikkunasta talon edustalla ollutta roskamäärää, ja päättivät siivota ikkunan alla olleen nurmialueen.

Pian pariskunta huomasi noukkivansa roskia asioidessaan keskustassa kauppareissujensa yhteydessä ja niin roskien keräämisestä tuli harrastus puolihuomaamatta.

– Muistan, kun me Hämeensillalla kerättiin roskia kontaten ja ihmiset näytti ohi menevästä bussista meille peukkua, Kaija muistelee naurahdellen.

Eipä aikaakaan, kun tamperelaiset tunnistivat pariskunnan kaupungilla, ja sitä myötä myös median kiinnostus kasvoi.

– Ajateltiin, että jos tämä siisteyden edistäminen menee lehdistön kautta eteenpäin, niin antaa mennä. Yhteydenottoja tulikin monesta lehdestä, esimerkiksi Apu- ja Aamulehdestä. Toimittajat soittelivat ja kyselivät: Oletteko te se Roskasakki?, Kaija kertoo.

Kymppiuutisten loppukevennyksen kautta itsenäisyyspäivän vastaanotolle

Pian Aamulehden julkaisun jälkeen MTV halusi päästä tekemään jutun Roskasakista Kymmenen uutisten loppukevennykseen.

Videolla Ilkka kaatoi lakanan päälle 10 000 tupakantumppia kolmesta eri roskapussista.

Kymppiuutisten loppukevennys sai valtavan näkyvyyden ja ihmiset kiinnostuivat Roskasakista entisestään – mukaan lukien tasavallan presidentti Sauli Niinistön puoliso Jenni Haukio.

– Siitä se viuhka lähti räjähtämään, Ilkka kertaa alkuaikojen suosiota.

Joitakin hetkiä myöhemmin Roskasakki törmäsi Jenni Haukioon, joka arvosti Roskasakin tekemää työtä ympäristön hyväksi. Lokakuussa 2013 Erkkilät vastaanottivatkin kutsun itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle Tampere-talolle.

Roskasakki on palkittiin Vuoden Tamperelainen -palkinnolla

Roskasakki on pitänyt kirjaa keräämistään roskista jo vuodesta 2011 lähtien, ja lokikirjoja on vuosien saatossa kertynyt iso pinollinen, lähes 20 paksua vihkoa.

Lokikirjat ovat pariskunnalle eräänlaisia päiväkirjoja, joita he ovat täyttäneet joka päivä viimeisen seitsemän vuoden ajan.

Ilkka ja Kaija kirjaavat ylös esimerkiksi sen, mitä he ovat minäkin päivänä tehneet sekä montako tupakantumppia ja roskapussillista roskaa he ovat päivän aikana keränneet.

Säntillisesti täytettyjen lokikirjojen lisäksi pitkäjänteisestä työstä on lukuisia muistoja erilaisten huomionosoitusten muodossa. Roskasakki palkittiin kansalaisten antamin äänin Vuoden Tamperelainen -palkinnolla alkuvuodesta 2014.

Noin neljä vuotta myöhemmin Hyvinkään ympäristönsuojeluyhdistys antoi heille Ympäristöpalkinnon Maailman ympäristöpäivänä.

Epäilijöitä on riittänyt: "Niin jäi mitali saamatta"

Kun Ilkka ja Kaija aikoinaan aloittivat järjestelmällisen roskien keräämisen, heidän toimintaansa kyseenalaistettiin. Ihmiset ajattelivat, että roskien keräämisestä ei olisi kuitenkaan mitään hyötyä – tai hyötyä oli toisten mielestä ehkä liikaakin.

– Muistan, kun Tampereella eräs papparainen sanoi, että me viedään kaupungin siivoojilta työt, Kaija kertoo naurahtaen.

Tilanne on itseasiassa edelleen päinvastainen, sillä pariskunta saa kaupungin siivoojilta valtavasti kiitosta ja hyvää palautetta.

Kaija mainitsee esimerkkinä puistotyöntekijät, joiden on siivottava kukkaistutukset ensin valtavasta roskamäärästä ennen varsinaista työtä.

Ilkka taas muistelee tilannetta, jossa eräs tamperelainen siivouspäällikkö kehui pariskunnan tekevän erittäin tärkeää työtä.

– Siivouspäällikkö sanoi meille, että kun he menevät puistoon viikonlopun jälkeen, siellä haisee yleensä kalja, kusi ja paska ja joka paikka on täynnä roskaa. Ilman meitä heidän päivän ohjelma ei onnistuisi – roskaa on niin järjetön määrä, Ilkka kertaa pariskunnan saamaa palautetta.

Erkkilät palaavat muistoissaan myös vuoteen 2013, jolloin he asuivat vielä Tampereella. Eräs kaupunginvaltuutettu ehdotti Tampereen valtuustolle, että pariskunta huomioitaisiin Tampereen mitalilla huomionosoituksena arvokkaasta työstään.

Vaikka valtuutettu esitti vedenpitävät perusteet mitalille, pariskunnan tarkoitusperiä kyseenalaistettiin. Mitalia vastustanut valtuutettu uskoi pariskunnalla olevan oma lehmä ojassa.

– Hän oli sanonut: ”Ei se ole heidän päähomma, he pyrkivät varmasti valtuustoon. Ei kukaan täyspäinen eläkeläinen kerää roskia huvikseen.” Ja niin jäi mitali saamatta, Ilkka kuvailee Kaijan nauraessa sabsurdille tilanteelle.

Roskien kerääminen on maksanut eläkeläispariskunnalle 15 000 euroa – taustalla halu saada muutosta aikaiseksi 

Kun otetaan huomioon bensakulut ja roskien keräämiseen tarvittava välineistö, pariskunta on käyttänyt omia rahojaan arviolta 15 000 euron edestä.

Nykyisin harrastusta helpottaa huomattavasti se, että kiinnitys- ja asennustuotteisiin erikoistunut liike sponsoroi roskienkeruutoimintaa.

Yrityksen perustaja on luvannut pariskunnalle, että he saavat roskien keräämiseen vaadittavaa välineistöä suoraan hyllystä, täysin ilmaiseksi.

– Hän sanoi, että yrityksen piikki on auki, ja menitte sitten mihin tahansa yrityksen toimipisteeseen, ottakaa mitä haluatte, Ilkka kertoo kiitollisena.

– Teemme tätä muuten omalla bensalla, omalla rahalla ja omalla ajalla muiden hyväksi, hän jatkaa.

Sen lisäksi, että pariskunta näyttää kanssaihmisille käytännön esimerkkiä, Ilkka ja Kaija ovat pyrkineet vaikuttamaan päättäjiin.

He ovat esimerkiksi antaneet palautetta roskapönttöjen puuttumisesta Tampereen, Hämeenlinnan sekä Hyvinkään kaupungeille.

Pitkäjänteisen työn tuloksena Hämeensillan molempiin päihin ilmestyi roskapöntöt.

– Se vaati hirveästi yhteydenpitoa: satoja sähköposteja muun muassa apulaispormestarille ja pormestarille. Se ei toimi niin, että soitan ja sanon, että pitäisi saada roskis jollekin tietylle paikkaa – se vaatii sinnikästä työtä, Kaija ja Ilkka avaavat prosessin etenemisen vaikeutta.

– Meidän aloitteesta tänne Hyvinkäällekin on saatu tupakantumppiosioita monen roskiksen viereen, Kaija kertoo tyytyväisenä.

Kaija ja Ilkka ovat keränneet roskia myös ympäri maailman. Kysyttäessä heiltä, onko Suomi niihin nähden puhdas maa, pariskunta antaa kieltävän vastauksen – Suomen taso on kohtalainen. 

– Tietysti Baltian maissa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa, on roskaista. Puolakin oli aika likainen. Saksassa ja Sveitsissä on paljon puhtaita alueita. Siellä kulttuuri ja kanssakäyminen on muutenkin tuttavallisempaa.

– Kyllä tässä on kaikennäköistä vuosien aikana nähnyt ja kokenut – ihan uskomattomia juttuja. Mutta kyllä me tätä taistelua jatketaan, pariskunta toteaa haastattelun päätteeksi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja