Mainos

Hyvät tavat vuokra-asuntomarkkinoilla

Asuntojen rajun kallistumisen myötä vuokra-asunnoista on tullut entistä varteenotettavampi vaihtoehto asuntomarkkinoilla. Kun koko 2000-luku on menty omistusasuntobuumia, vuoden 2007 aikana vuokra-asuntojen suosio on kääntynyt nopeaan nousuun. Vuokraturva Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola näkee päällimmäiseksi syyksi korkotason nousun: "Vuokra-asuminen on tällä hetkellä edullisempaa suhteessa omistusasumiseen kuin 15 vuoteen. Lyhennyksen hinnalla saa tällä hetkellä vuokramarkkinoilta huomattavasti tilavamman ja tasokkaamman asunnon. Tokihan se on vuokra-asunto, eli se ei tietenkään tule matkalla maksetuksi."

Tilastokeskuksen mukaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat olivat alkusyksystä vain kymmenisen prosenttia korkeammat kuin vuonna 2003.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat

Heinä-syyskuu 2007, €/neliö/kk

Helsinki 12,56

Espoo 11,08

Vantaa 10,59

Jyväskylä 10,09

Tampere 10,09

Oulu 9,63

Turku 9,56

Metsola huomauttaa kuitenkin, että Tilastokeskuksen lukemissa on tietyn perspektiivivirheen mahdollisuus: "Tilastokeskus perustaa omat vuokratilastonsa lähinnä Kelan asumistukitietoihin, ja asumistukea puolestaan saa vain tietty osa vuokramarkkinoilla asuvista henkilöistä. Otos on mielestäni painottunut siten, ettei se anna realistista kuvaa koko vuokramarkkinoiden kehityksestä tai hintatasosta."

Vuokra-asuntovälittäjien mukaan vuokrien arvioidaan kohoavan kysytyimmillä alueilla viidestä kymmeneen prosenttia vuodessa. Minkälainen asunto tahansa ei kuitenkaan mene vuokralle: "Asunnonhankkijoiden vaatimustaso on noussut", Metsola vahvistaa. "Hyvistä asunnoista ollaan valmiita maksamaan, kun taas heikkokuntoinen asunto ei mene edes edullisimpaan hintaan."

Sopivan vuokratason löytäminen nykyisessä markkinatilanteessa onkin haasteellista sekä vuokranantajan että vuokralaisen näkökulmasta. Suomen Vuokranantajat SVA: ry:n lakimies Merja Harju kehottaa harkitsemaan sitä huolellisesti heti alkuvaiheessa: "Solmittaessa vuokrasopimusta on hyvä varmistaa, että vuokra on alunperinkin kohtuullisen kokoinen. Sen on oltava reilu vuokralaisen kannalta, jotta vuokrasuhteella on mahdollisuus muodostua pitkäikäiseksi, ja tietenkin sen on oltava kohtuullinen asunnon sijaintialueeseen nähden, jotta se riittää kattamaan vuokranantajalle vuokraustoiminnasta aiheutuvat kustannukset."

Keskustelua on herättänyt se, voiko vuokranantaja sisällyttää asunnon välityspalkkion vuokraan. Uusimman oikeuskäytännön mukaan se on mahdollista: "Helsingin hovioikeuden asiassa antaman ratkaisun mukaan on mahdollista, että välityspalkkio peritään korotettuna vuokrana vuokrasuhteen alussa, kunhan korotetun vuokran perimisajanjakso on riittävän pitkä." Välityspalkkio voidaan periä vuokrassa esimerkiksi kuuden kuukauden aikana.

Alusta pitäen tulee olla selkeät pelisäännöt myös vuokran korottamiseen vuokrasuhteen aikana: "Vuokran korottamisperusteen täytyy olla merkittynä vuokrasopimukseen riittävän yksiselitteisesti. Perusteita voi sinänsä olla monenlaisia. Yleisimmät lienevät indeksiin sidotut korotukset; sen lisäksi voidaan käyttää erilaisia kiinteitä prosentti- tai euromääriä. Jos käytetään kiinteää prosenttia, osapuolet voivat sopia vaikkapa vuokran korottamisesta vuosittain tiettynä ajankohtana esimerkiksi viidellä prosentilla. Edelleen on mahdollista sitoa vuokra siihen, paljonko vuokranantaja maksaa asunnosta hoitovastiketta ja sen suhteelliseen kehitykseen."

Hylättävä on sen sijaan korotusperuste, jolla vuokra sidotaan yleisen vuokratason kehitykseen. Sellaiset on katsottu oikeuskäytännössä epäselviksi ja siten pätemättömiksi. Korotusperusteen lisäksi vuokrasopimuksessa täytyy mainita vuokrankorotuksen voimaantuloajankohta.

Perusteita vuokran korottamiselle

- elinkustannus- tai kuluttajahintaindeksi

- rakennuskustannusindeksi

- asunnon hoitovastikkeen suhteellinen kehitys

- vuosittainen vakiokorotus (% tai €)

Alle 3 vuoden määräaikaisissa vuokrasopimuksissa ei suositella indeksiehtoon perustuvia vuokrankorotuksia tai vuosittaisia vakiokorotuksia

Myös korotuksista ilmoittamiselle on reunaehdot ja suositukset. Lain mukaan lähdetään siitä, että jos vuokranantaja pystyy itse laskemaan vuokrankorotuksen - jos se on esimerkiksi sidottu hoitovastikkeeseen - se tulee ilmoittaa vuokralaiselle noin kuukausi ennen sen korotuksen voimaantuloa. "Hyvän vuokratavan mukaan vuokranantajan tulee kuitenkin ilmoittaa vuokralaiselle hyvissä ajoin korotuksista, uudesta vuokrasta ja sen voimaantuloajankohdasta, vaikka tämä pystyisi itsekin sen laskemaan", muistuttaa Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Oman lukunsa muodostavat putkiremontit ja muut isot remontit, jotka lisäävät vuokrankorotuspaineita monissa taloyhtiöissä. "Jos tehdään tasokorotus - korotetaan vuokraa enemmän kuin sopimusehto sallii tai jos sopimuksessa ei ole ollenkaan korotusehtoa - on neuvoteltava vuokralaisen kanssa erikseen. Hyvä vuokratapa edellyttää, etteivät tällaiset tasokorotukset saa olla vuosittain yli 15 %. Neuvottelut tulisi käynnistää kuusi kuukautta ennen aiotun vuokrankorotuksen voimaantuloa. Jos ne eivät tuota tulosta, vuokranantajalla on oikeus irtisanoa vuokrasopimus, jotta vuokra voitaisiin nostaa kohtuulliselle tasolle."

Lisätietoja:

Suomen Vuokranantajat SVA ry

- yksityisten vuokranantajien valtakunnallinen edunvalvontajärjestö

- Suomen Kiinteistöliiton jäsenyhdistys

- puhelinneuvontaa, koulutustilaisuuksia, jäsentiedotteita

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.