Mainos

Hyvät naiset ja herrat: Yhdysvaltain 45. presidentti Donald John Trump

Yhdysvaltain tämänkertaiset presidentinvaalit voitti täparästi liikemies, miljardööri, tosi-tv-tähti, tasapuolisesti syvästi inhottu ja suuresti rakastettu Donald Trump, 70. Minkälainen mies hän hän on?

Donald John Trump syntyi New Yorkin Queensissa 14. kesäkuuta 1946 viisilapsien perheen toiseksi nuorimmaksi lapseksi. Donaldin elämän suuntaviivat oli pitkälti määrätty jo hänen syntyessään, sillä perheen bisnekset määrittivät myös hänen tulevaisuutensa.

Donald Trumpin isä Frederick Trump toimi rakennuttajana ja kiinteistöyrittäjänä, mikä lopulta saneli myös nuoren Donaldin urapolun.

Vanhemmat laittoivat vilkkaan lapsen jo 13-vuotiaana armeijatyyliin toimivaan New York Military Academy -yksityiskouluun oppimisvaikeuksien takia.

Vuonna 1968 Donald valmistui taloustieteestä Pennsylvanian yliopistosta ja siirtyi työskentelemään isänsä kiinteistöbisnekseen.

Aloitti kiinteistöbisneksessä heti valmistuttuaan

Trumpin vaikutusvalta yhdessä maailman tärkeimmistä metropoleista alkoi varhain, ja tämä syntyperäinen newyorkilainen on ollut mukana Manhattanin kiinteistökaupoissa 1970-luvulta lähtien.

Isänsä perustaman yrityksen johtoon hän siirtyi jo vuonna 1971. Yritys sai uuden nimen Trump Organization. 

Trump ei kuitenkaan tyytynyt firman silloiseen toimenkuvaan, sillä hän halusi rikastua ja keskittyä omistamiseen kaupungin vauraalla alueella. Trump keskittyikin näyttäviin kiinteistökohteisiin Manhattanilla, ja kuuluisa Trump Tower -tornitalo avattiin 1982. 

Trump laajensi liiketoimintansa nopeasti. Mukaan tuli kasinoita, hotelleja ja golf-keskuksia, kauneuskilpailuja, vodkaa ja viiniä.

Vuosien varrella monenkirjavia liiketoimia ovat sävyttäneet myös konkurssit ja jättivelat.

Trumpin todellisesta varallisuudesta liikkuu ristiriitaista tietoa. Median arviot Trumpin nettovarallisuudestaan vaihtelivat 2-8 miljardin dollarin välillä viime vuoden lopulla.

On kuitenkin epäilty myös, että Trumpin varallisuus on huomattavasti tätä pienempi.

Forbesin rikkaimpien listassa on hän kuitenkin sijalla 324 maailmassa ja 156 Yhdysvaltain rikkaimpien joukossa.

Kolme vaimoa, viisi lasta, kahdeksan lapsenlasta

Trum on ollut ehtiväinen myös yksityiselämässään, mikäli nyt julkisuudessa paistattelevan miehen tekemisiä kovin yksityisiksi on koskaan voinut kutsua.

Hän on ollut naimisissa kolme kertaa, lapsia on kertynyt viisi ja lapsenlapsiakin kahdeksan.

1:13

Donald Trump avioitui ensimmäisen kerran vuonna 1977 tsekkiläisen Ivana Zelníčkován kanssa.

Donald Trump tuli ensimmäistä kertaa isäksi 31-vuotiaana 31.12.1977, kun hänen poikansa Donald Jr. syntyi.

Samasta liitosta ovat myös vuonna 1981 syntynyt tytär Ivanka ja vuonna 1984 syntynyt poika Eric. Pari erosi vuonna 1992.

Vuonna 1993 Trump meni naimisiin amerikkalaisnäyttelijä ja TV-persoona Marla Maplesin kanssa, josta hän erosi kesällä 1999. Avioliitosta syntyi yksi tytär, Tiffany, vuonna 1993.

Tammikuussa 2005 Trump solmi kolmannen avioliittonsa slovenialaisen Melania Knaussin kanssa. Parin poika Barron syntyi vuonna 2006.

Myös Trumpin seurustelusuhteista ja vokotteluyrityksistä on saatu aikaan monia lööppejä, kerrotaanpa hänen yrittäneen sinnikkäästi päästä treffeille muun muassa prinsessa Dianan kanssa, hänen siinä kuitenkaan onnistumatta.

Varsinkin viime aikoina Trumpin naistenmiehen mainetta ovat kuitenkin varjostaneet hänen alentavat lausuntonsa naisista sekä väitetyt kourinta- ja jopa raiskaussyytteet.

Elämää julkisuuden valokeilassa

Trumpin uran näyttävin vaihe alkoi vuonna 2004, kun hän ryhtyi tähdittämään NBC:n tosi-tv-sarjaa The Apprentice (suomeksi Diili), jossa hän esiintyi vuoteen 2015 saakka. Supersuositusta ohjelmasta tehtiin sekä julkkisversio että ulkomaisia kopioita.

Trump on esiintynyt julkisuudessa myös muun muassa kauneuskilpailuissa sekä cameo-rooleissa eli esittänyt itseään erilaisissa televisio-ohjelmissa ja elokuvissa.

Presidenttiehdokkuus on Trumpilla ollut mielessä jo pidempään. Hän oli ehdolla republikaanien esikarsinnassa vuonna 2000, mutta vetäytyi kilpailusta ennen äänestyksen alkamista.

Uusi, kesäkuussa 2015 julkistettu yritys, johti monien yllätykseksi siihen, että rääväsuisesta möläyttelijästä tuli kuin tulikin republikaanien presidenttiehdokas Yhdysvaltain vaaleissa. 

Virallisesti Trump nimitettiin Yhdysvaltain viralliseksi presidenttiehdokkaaksi 20.07.2016. Loppu on historiaa.

Lähteet: MTV:n uutisarkisto, STT, Wikipedia, yhdysvaltalaismediat

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.