Mainos

Hyvää Gluteenitonta Joulua! Ilahduta suolaisilla ja makeilla herkuilla

Luo joulutunnelmaa kotiisi leipomalla jouluisia leivonnaisia. Voit Ilahduttaa perhettäsi ja ystäviäsi makeilla tai suolaisilla herkuilla. Erityisesti gluteenittomat lahjapaketit ovat varmasti suosittuja.

Joulun herkut on helppo valmistaa myös erityisruokavalioon sopiviksi, gluteenittomina tai ns. luontaisesti gluteenittomina, vähälaktoosina jne. Tämä vaatii kuitenkin hieman suunnittelua – osta sopivat ainekset ja noudata reseptejä.

Semperillä on pitkät perinteet gluteenittomien leivonnaisten valmistamisessa. Olemme kehittäneet laadukkaat gluteenittomat jauhoseokset, joilla leivonnaiset onnistuvat ilman gluteenin sisältämää sitkoa, kertoo leipurimestari Josef Gebele. Jauhoseoksia on erilaisia: Hienoa makeaan leivontaan, Karkeaa suolaisiin leivonnaisiin sekä maitoa sisältävä jauhoseos, jolla valmistat parhaat pullat. Laktoositonta tai vähälaktoosista voit valmistaa, kun valitset laktoosittomat maitovalmisteet.

Katso herkullisia reseptejä MTV3:n Makuja-sivuilta ja lataa pdf-muotoinen joulureseptivihko Semperin kotisivuilta. Leipurimestari Josef Gebele listaa keskeiset gluteenittomaan leivontaan liittyvät vinkit:

1. Mittaa ja punnitse (1 dl Semper jauhoseosta painaa 55 – 70 grammaa, tieto löytyy pakkauksesta).

2. Kun teet hiivataikinoita, varmista nesteen oikea lämpötila. Tuorehiivaa käytettäessä n. 37 °C, Kuivahiivalle 40 – 45 °C.

3. Sekoita, alusta ja kohota. Gluteenittomat taikinat ovat useimmiten löysempiä ja tarttuvampia kuin tavalliset taikinat. Sekoita taikinat sähkövatkaimella (leipätaikinat taikinakoukuilla), monitoimikoneella tai käsin haarukkalastalla.

4. Alusta taikina gluteenittomalla jauhoseoksella jauhotetuin käsin. Käsien kasteleminen ja öljyäminen voi myös helpottaa leivonnaisten muotoilua.

5. Peitä kohotettavat taikinat muovikelmulla tai liinalla. Kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Noudata ohjeita – usein yksi kohotus riittää.

6. Paista oikeassa lämpötilassa. Voitele leivät ennen paistamista esim. vedellä tai öljyllä, jotta niiden pinta ei halkeile. Kun leipä on valmis, anna sen jäähtyä kunnolla ennen kuin leikkaamista. Leikkaa leipä sahalaitaisella veitsellä.

Gluteenittomat piparkakkumuffinssit, n. 15 kpl

125 g margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
4 ½ dl Hienoa jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
1 pussillinen (15 g) piparkakkumausteseosta
1 ½ dl vettä tai maitoa

Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää yksi muna kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen nesteen kanssa. Jaa taikina leivosvuokiin ja paista 225 °C:ssa n. 10 minuuttia.

Anna muffinssien jäähtyä ja koristele esim. tomusokerilla.

Vinkki! Voit valmistaa suklaamuffinsseja, kun vaihdat piparkakkumausteseoksen tilalle 2 rkl kaakaojauhetta.

Reseptin tarjoaa: Semper Gluteeniton

Lue myös:

    Uusimmat