Hyvä suunnittelu ehkäisee tulipaloja

Hoitoalan rakennuksissa sattuu eniten sähkölaitteiden aiheuttamia paloja suhteessa rakennusten lukumäärään, kertoo tuore väitöstutkimus. Lukumääräisesti suurin osa sähkölaitteiden aiheuttamista paloista tapahtuu kuitenkin kotiympäristössä. Suomessa sattuu vuosittain noin 2000 sähköpaloa. Turvatekniikan keskuksen Tukesin johtaja Veli-Pekka Nurmi on väitöstyössään selvittänyt sähköpaloja ja keinoja niiden vähentämiseen. Nurmen mukaan palojen taustalla oli usein laitteiden virheellinen käyttö. Paloon saattoivat johtaa myös laitteiden suunnittelu- ja valmistusvirheet, virheellinen asennus tai puutteellinen kunnossapito.

Keskeisiä keinoja turvallisuuden parantamisessa ovat Nurmen mukaan laitteiden hyvä suunnittelu, asianmukainen kunnossapito sekä laitteiston toiminnan testaaminen ja havaittuihin poikkeamiin puuttuminen. Turvallisuutta parantavat myös hyvä järjestys työtiloissa, asianmukaiset työtavat sekä henkilökunnan riittävä perehdyttäminen.

Veli-Pekka Nurmen väitöskirja Sähköpalojen riskienhallinta tarkastettiin 28. syyskuuta Tampereen teknillisessä korkeakoulussa. Tutkimus kuuluu tuotantotalouden alaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja