Hyötyä vai haittaa? Rintaliivejä ei olekaan pakko käyttää

Joitakin rintaliivit inhottavat, toiset pitävät niitä nukkuessaankin. Mutta kannattaako se?

Yhdysvalloissa juhlittiin eilen tiistaina No Bra -päivää eli rintaliivittömyyden päivää. Päivä kehitettiin levittämään tietoisuutta rintasyövästä.

Kannattaako ilman rintaliivejä kuitenkaan olla? Asiasta tehtiin tutkimus muutama vuosi sitten, ja tulokset todella puhuvat liivittömyyden puolesta.

Franche-Comten yliopistossa työskentelevä tutkija Jean-Denis Rouillon johti 15-vuotista tutkimusta rintaliivien vaikutuksesta. Tutkimuksessa tarkasteltiin 330 naisen rintojen muutoksia. Naiset olivat iältään 18–35-vuotiaita.

Tulokset osoittivat, että rintaliivien käyttö jo nuoresta pitäen ei auttanut lainkaan tukemaan rintaa, vähentänyt selkäkipuja tai estänyt rintojen riippumista. Rouillonin mukaan rinnat eivät hyötyneet mitenkään siitä, että ne eivät päässeet kosketuksiin painovoiman kanssa.

– Päinvastoin, rinnat riippuivat enemmän rintaliivien kanssa, Rouillon totesi France Infon haastattelussa.

Erään brittitutkimuksen mukaan rintaliivien käyttö voi aiheuttaa toistuvaa rintakipua, joka voi johtaa myös rintasyöpään.

Tutkijat uskovat, että nuorten naisten rintakudos olisi tukevampi ja kiinteämpi, jos rintaliivejä ei käytettäisi. Niiden tutkittavien naisien, jotka omasta halustaan lopettivat rintaliivien käytön tutkimuksen aikana, nänni oli 7 millimetriä ylempänä kuin rintaliivien käyttäjillä. 

Tutkimustuloksiin kannattaa suhtautua kuitenkin varauksella, sillä tutkittavat naiset eivät edustaneet koko väestöä.

Rintaliivit yölläkin?

Sen lisäksi, että asiantuntijat saattavat olla eri mieltä rintaliivien käytöstä ylipäätänsä, myös liivien käyttö öisin aiheuttaa eriäviä mielipiteitä. Mitään pitäviä todisteita puolesta tai vastaan ei kuitenkaan ole.

Yksi rintaliivien yökäyttöä puoltava asia on se, että ne saattavat tarjota lisää tukea, etenkin, jos rintasi ovat suuret. Jotkut naiset vannovat sen nimeen, että rintaliivien käyttö sängyssä parantaa rintojen muotoa, ja estävät niiden roikkumista.

Kauneuskirurgi Douglas McGeorgen mukaan yöllinen rintaliivien käyttö voi estää myös raskausarpia, etenkin jos rinnat ovat keskivertoa isommat.

Jos kuitenkin nukut liian tiukoissa liiveissä, voi verenkiertosi vahingoittua. Jos näet ihossasi liivien jälkiä yön jälkeen, ne ovat todennäköisesti liian tiukat. Koon lisäksi myös liivien materiaaliin ja malliin kannattaa kiinnittää huomiota. Urheiluliivit ovat esimerkiksi toimiva ja joustava vaihtoehto yökäytössä.

Mistä tunnistat vääränkokoiset rintaliivit? Katso video:

Lue myös:

    Uusimmat