Mainos

Huumekoira Dani on Tullin ylpeys: Yli tuhat huume- ja lääkepaljastusta takana

Vilkas, valpas, utelias ja energinen. Nämä sanat on helppo yhdistää Helsinki-Vantaan lentoasemalla häärivään 7-vuotiaaseen labradorinoutaja Daniin.

Suosituimmaksi tullilaiseksi kutsuttu Dani on saavuttanut urallaan melkoisen virstanpylvään. Dani on viisivuotisen työrupeamansa aikana tehnyt Tullissa jo yli tuhat löytyöä, muun muassa lääkkeitä, huumeita ja muita kiellettyjä aineita.

Dani työskentelee Helsinki-Vantaan lentoasemalla ohjaajansa Mika Niemenmaan kanssa. 
– Dani on työssään luonnonlahjakkuus. Sanoisin, että se on syntynyt tähän. Kun sain hänet, kouluttajakin sanoi, että nyt löytyi timantti, Niemenmaa kehuu. 

Nimenemaan mukaan tullikoiran ensisijaisia ominaisuuksia ovat rohkeus ja halu löytää eli niin sanottu metsästysvietti.
- Jos koiralla on vahva metsästysvietti ja sen voi kääntää huumeiden etsintään, silloin siitä tulee hyvä, Niemenmaa kiteyttää. 

Suurin osa löydöksistä postissa

Tulliylitarkastaja Kirsi Taipale kertoo, että Suomeen tulee erilaisia paketteja noin 46 miljoonaa vuodessa, kansainvälisiä matkustajia kentälle saapuu puolestaan lähes 14 miljoonaa.

– Siinä riittää massaa tutkittavaksi. Liikumme paikasta toiseen vuorokauden aikana säännöllisen epäsäännöllisesti valvomassa. Koirat ja koiranohjaajat ovat tuolloin mukana, Taipale kuvaa. 
 
Helsinki-Vantaan tullissa tehdään erilaisten kiellettyjen aineiden löytöjä päivittäin. Paljastuksia tehdään postissa, lentorahdissa sekä matkustajalennoissa. Tullin mukaan on lähes mahdoton arvoida prosentuaalisesti, kuinka paljon Tulli paljastaa maahan pyrkiviä kiellettyjä aineita. Määrät ovat kuitenkin suuria.

– Lentoaseman alueella määrät ovat suurempia kuin muualla maassa, koska meillä on liikennemuoto niin laajaa. Maahan tuodaan eniten kiellettyjä lääkkeitä, esimerkiksi huumaavia lääkkeitä. Myös huumeita ja dopingaineita tuodaan paljon, Taipale kuvaa. 

– Lähes 90 prosenttia löydöksistä tehdään postiliikenteessä. Matkustajaliikenteessä huumeita yritetään salakuljettaa enää harvoin. Ihmiset ovat tietoisia siitä, että kiinnijäämisen riski on suuri juuri koirien ansiosta. 

Dani innostuu jo työmatkalla

Koirat ovat Helsinki-Vantaalla tärkeä työväline muiden valvontalaitteiden lisäksi.

Danin omistajan Mika Niemenmaan mukaan vauhdikas Dani-labbis nauttii työstään. Yksin huumelöytöjä vauhdikas labbis oli vajaan vuoden työskentelyn jälkeen paljastanut yli 100.

– Heti kun se tietää pääsevänsä töihin, se innostuu. Jo automatkalla tänne ja viimeistään työpisteessään se alkaa vinkua, että koska pääsis etsintään. 

Dani työskentelee Niemenmaan kanssa yhdessä noin 40 tuntia viikossa. Koira kykenee työskentelemään aktiivisesti erilaisia aikoja työn laadusta riippuen. 

– Maastoetsintä saattaa kestää useita tunteja, kun taas esimerkiksi matkalaukkuihin kohdistuva etsintä saattaa kestää vain 10-15 minuuttia. 

Vapaa-aikanaan Dani viettää normaalia perhe-elämää. 

– Vietämme paljon aikaa mökillä luonnonrauhassa. Dani myös rakastaa leikkiä tyttäreni kanssa ihan tavallisia koiran leikkejä, Nimenemaa kertoo. 

Tullissa lähes 50 koiraa työssä

Helsinki-Vantaan Tullissa työskentelee yhteensä 7 koiraa, joista yksi on raha-koira, muut huumekoiria. Muutkin huumekoirat kuin Dani ovat Tullin mukaan erinomaisia työssään.  

Kaikkiaan tulleissa eri puolilla maata työskentelee 45 koiraa. Tullin koirakoulussa koiria peruskoulutetaan 5-10 kappaletta vuodessa. 


Tullikoiran koulutus alkaa noin vuoden ikäisenä ja kestää noin viisi vuotta. Tulli on kouluttanut ja käyttänyt huumekoiria vuodesta 1969 alkaen.Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.