HUS-pomo kuluneen viikon sote-showsta: Poliittista kermankuorintaa

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät hyväksyivät eilen soten valinnanvapausesityksen lähettämisen valintakierrokselle. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Aki Lindén oli aamun Huomenta Suomessa silminnähden turhautunut sote-käsittelyyn.

– Viime viikon lakiin sisältyi valtavia riskejä, jotka nyt sitten muka poistuivat, vaikka lakipykälät jäivät ennalleen.

– Luin ne eilen illalla, ja se kyseinen lakipykälä, jossa asiakassetelistä puhutaan on käytännössä aivan samanlainen kuin vielä viime viikolla. Se oli kyllä enemmänkin poliittista kermankuorintaa, jolla haluttiin osoittaa, että tässä ovat nyt poistuneet kaikki ne uhat, jotka asiantuntijat viime viikolla havaitsivat.

Lindénillä ei ole erityisen mairittelevaa sanottavaa tilanteesta.

– Kyllä meillä ollaan luomassa järjestelmää, joka on byrokraattisempi kuin nykyinen, selvästi sotkuisempi ja siitä tulee myös kalliimpi järjestelmä. 

Lindénin mukaan kaikkein suurin riski liittyy siihen, että erikoissairaanhoidosta ollaan viemässä 80 prosenttia kirurgisesta toiminnasta markkinoille, ja sen heijastusvaikutukset tulevat vaarantamaan päivystävät keskussairaalat.

Terveystalon ylilääkäri Juha Tuominen ei ymmärrä Lindénin kuvaamaa skenaariota.

– Näen, että tässä pyritään nyt rakentamaan sellaista mörköä, joka ei ole toteutumassa.

– Tällä hetkellä Suomessa erikoissairaanhoidon päivystystä on keskitetty ja sitä keskitetään jatkossakin. Jos sitten keveitä poliklinisia toimenpiteitä avataan valinnanvapausjärjestelmällä, niin ei se tapahdu niin, että me vaikka Terveystalona tulisimme rekrytoimaan HUS:n tai muunkaan lääkäreitä, vaan teemme sen sillä porukalla, joka tuolla on nytkin jo töissä.

2:00

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja