HUS: Ensimmäinen lapsipotilas sai uuden sukupolven rytmihäiriötahdistimen

Uudessa lastensairaalassa asennettiin ekstravaskulaarinen rytmihäiriötahdistin.

Uudessa lastensairaalassa on asennettu lapsipotilaalle Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen ekstravaskulaarinen rytmihäiriötahdistin, HUS kertoo tiedotteessaan. 

Kyseistä tahdistinta käytetään henkeä uhkaavien kammioperäisten sydämen rytmihäiriöiden hoitoon. Tiedotteen mukaan lapsipotilaille näitä rytmihäiriötahdistimia on asennettu alle kymmenen maailmanlaajuisesti. 

Laite hoitaa automaattisesti henkeä uhkaavan rytmihäiriön käyttämällä ylitahdistushoitoa tai antamalla defibrillaation, eli sähköiskun sydämen ollessa kammiovärinässä. Laite myös turvaa riittävän sykkeen.

HUS:in uuden lastensairaalan lastenkardiologi Ilkka Jaakkolan mukaan lastenkardiologit ovat odottaneet pitkään tahdistinta, joka olisi kokonsa puolesta soveltuvampi lapsipotilaille ja jolla voitaisiin välttää suonensisäisiin johtoihin liittyviä ongelmia.

– Nyt asennettu uuden tyyppinen rytmihäiriötahdistin täyttää nämä vaatimukset. Kokemus tästä tahdistimesta lapsille ja nuorille on kuitenkin vielä hyvin rajallista, Jaakkola sanoo.

– Potilaamme oli vasta maailman seitsemäs lapsi, jolle tällainen tahdistin asennettiin. Tulevaisuudessa nähdään täyttääkö tämä uusi tahdistinmalli sille asetetut odotukset erityisesti johtojen kestävyyden osalta, hän jatkaa.

Suomessa vakavien rytmihäiriöiden suunniteltuja tahdistimia asennetaan alle viidelle lapselle tai nuorelle vuosittain.

Lue myös:

    Uusimmat