Huonekalujätillä jännittävä historia – 10 faktaa, joita et tiennyt

Huonekaluja ympäri maailman myyvän Ikean tarinaan liittyy yllättäviä yksityiskohtia.

Vuodesta 1943 asti koteja sisustanut yritys jatkaa maailmanvalloitusta edelleen. Viime vuosina sini-keltaiset talot ovat nousseet muun muassa Indonesiaan ja Etelä-Koreaan. Vuonna 2016 ensimmäinen tavaratalo avataan Serbiaan.

Mistä on peräisin sana Ikea? Entä kuinka monta kappaletta myydään suosittua Billy-kirjahyllyä kuukaudessa?

Lue alta 10 yllättävintä Ikea-faktaa.

1. Mistä nimi on peräisin?

Ikean perustajan Ingvar Kampradin nimikirjaimet, hänen synnyinpaikkansa Elmtarydin maatilan ensimmäinen kirjain ja hänen kotipaikkakuntansa Agunnarydin ensimmäinen kirjain muodostavat sanan Ikea.

2. Huonekalut on nimetty loogisesti

Sängyt on nimetty norjalaisten kuntien (Hemnes), sohvat ruotsalaisten kaupunkien (Ektorp), verhot naisten etunimien (Ullastina) ja tuolit miesten etunimien (Börje) mukaan. Lasit ja kupit ovat puolestaan adjektiiveja (Fabulös). Kalusteet on nimetty näin numerosarjojen sijaan, koska Kamprad on lukihäiriöinen.

3. Ikean kuvasto suositumpi kuin Raamattu

Kuvastoa painetaan joka vuosi enemmän kuin Raamattua. Kuuluisaa katalogia on painettu 29 kielellä vuodesta 1951 lähtien.

4. Suosiota on tutkittu ihmeellisin keinoin

Kenen suomalaisen kodista ei tänä päivänä löydy yhtään Ikea-tuotetta? Joidenkin arvioiden mukaan joka kymmenes eurooppalainen on saanut alkunsa Ikean sängyllä.

5. Suosituinta huonekalua myydään huikea määrä

Avonaisista laatikoista koostuva Billy-kirjahylly on Ikean myydyin kaluste. Vuonna 2012 syyskuu-lokakuu välillä kirjahyllyä myytiin yli puoli miljoonaa kappaletta.

6. Yhdysvaltojen myyntimenestys hämmästytti

Kun Ikea avasi ensimmäisen myymälänsä Yhdysvalloissa, hämmästeltiin sitä, miksi kukkavaasit myivät niin hyvin. Kävi ilmi, että täkäläiset hankkivat vaaseja juomalaseiksi.

7. Puutavaran suurkuluttaja

Ikean kalusteisiin kulutetaan vuosittain yhden prosentin verran koko maailman kaupalliseen tuotantoon tarkoitetusta puutavarasta.

8. Haluaisitko asua Ikea-kylässä?

Ikea rakentaa Lontoon lähelle omaa kaupunkiaan, joka koostuu kaupoista, kouluista, hotellista, teattereista ja asunnoista 6 000 ihmiselle.

9. Ikean takana pihi mies

Perustaja Ingvar Kampradia kuvaillaan hyvin pihiksi mieheksi. Kamprad lentää Economy-luokassa ja yöpyy halvoissa hotelleissa matkustaessaan ympäri maailman eri Ikea-tavarataloissa.

10. Tavaratalolla synkkä menneisyys

Vuonna 2012 yhtiö myönsi hyötyneensä tietoisesti pakkotyötä tekevistä työntekijöistä Itä-Saksassa 1970–1980-luvuilla.


Lue myös:

    Uusimmat