Huonekaluja perinnöksi? Vinkit entisöintiin!

Onko käsiisi ajautunut kaunis, mutta korjausta kaipaava huonekaluvanhus esimerkiksi perinnönjaossa? Kotioloissa sille ei kannata tehdä mitään pintakäsittelyä kummempaa ja sitäkin kannattaa harkita kahdesti – jos pinta on kaunis, siitä kannattaa pyrkiä säilyttämään niin paljon kuin mahdollista.

Kauniin, vanhan huonekalun voi saada käsiinsä esimerkiksi perintönä. Jos ei ole kokenut antiikin metsästäjä, kallisarvoiset tulokkaat voivat aiheuttaa myös ongelmia. Huonekalu saattaa vaatia kunnostusta eikä se aina istu sellaisenaan sisustukseenkaan.

Ongelmia voi lähteä korjaamaan kotioloissa silloin, josvhuonekalut kaipaavat vain pintakäsittelyä. Huonekaluja voi puhdistaa tai niiden lakkapintaa voi hioa ja siistiä siihen erityisesti tarkoitetuilla pinnoitteilla. Kestävistä täyspuisista huonekaluista voi irrottaa myös maalia kuumailmapuhaltimella.

Munkkiniemen antiikkipuusepän liikkeestä varoitetaan kuitenkin, että kaikkein arvokkaimmat ja antiikiksi määriteltävät huonekalut kannattaa viedä ammattilaiselle entisöitäväksi.

– Huonekalut ovat yksilöllisiä eikä pinnoista aina tiedä, miten ne reagoivat.

– Saattaa käydä huonosti, jos niitä menee väärällä tavalla korjaamaan. Monet tarvittavat työkalutkin ovat sellaisia, ettei niitä kotona ole.

Antiikkipuusepän liikkeestä varoittellaan, että erityisesti silloin jos suurempia teknisiä vikoja lähtee korjaamaan itse, entisöinti saattaa tulla kalliimmaksi kuin silloin, jos huonekalut olisi tuotu alkujaan ammattilaisen käsiin. Eikä edes ammattilainen voi aina pelastaa huonekaluja, jos kotikunnostus on mennyt mönkään.

Myös entisöijä Sirkku Peippo kertoo, että on usein törmännyt vanhoihin huonekaluihin, joita on yritetty korjata ruuveilla ja nauloilla.

– Ne eivät kuulu vanhoihin huonekaluihin ja laskevat niiden arvoa, Peippo huomauttaa.

Jos harkitsee pintakäsittelyä suurempaa operaatiota, tuote kannattaa ainakin käydä näyttämässä ammattilaisella ja kysyä, millaista laittoa se kaipaisi. Pieni konsultointi on ilmaista eikä huonekalua pääse pilaamaan.

Sopivaksi sisustukseen

Vanhat ja tummat huonekalut eivät aina istu saumattomasti suoralinjaiseen ja vaaleasävyiseen skandinaaviseen sisustukseen.

On tapauskohtaista, kuinka paljon perintöhuonekaluja kannattaa tuunata. Antiikkipuusepän liikkeestä kerrotaan, että jos alkuperäinen pinta on kaunis ja pelastettavissa, entisöinti on uudeksi laittamista ehdottomasti parempi vaihtoehto.

– Jos on vaikka kukkamaalattu kaappi, ei sellaista kannata lähteä sössimään miten sattuu. Eihän se sitten ole sama esine.

– Mutta niinkin voi olla, että huonekalu on maalattu ja pintakäsitelty joskus sellaiseksi, ettei se kenenkään sisustukseen sovi.

Synkän ruskeat huonekalut ovat sellaisia, joita tuodaan helposti uudelleen maalattavaksi, vaikka väri olisi alkuperäinen ja huonekalu yli sata vuotta vanha. Antiikkipuusepän mukaan siinä ei ole mitään väärää eikä se aina laske tuotteen arvoa.

– Kyllähän niitä voi vaikka miksi muuttaa. Ei se ole siitä kiinni, minkä värinen huonekalun "kuuluisi" olla.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat