Hullu vai nero? Valioliigan sarjanousijan kulttivalmentajan intohimoiset metodit rikkovat rajoja – "Ihmiset uskovat, että hän on hirviö"

11:42
MTV Uutiset Live käsitteli Liverpoolin mestaruutta kesäkuun lopulla – Liverpool lähtee alkavaan kauteen puolustavana mestarina.

Hullu vai nero? Valioliigaan nousseen Leeds Unitedin päävalmentaja Marcelo Bielsa on yksi jalkapallomaailman mystisimmistä hahmoista. Mies, jonka valmennusmetodit ovat poikkeuksellisia.

65-vuotias argentiinalaisvalmentaja Bielsa onnistui keväällä hienossa tempussa, kun hän nosti perinteikkään Leeds Unitedin takaisin Valioliigaan 16 vuoden tauon jälkeen. Persoonallinen Bielsa on noussut Leedsissä jo suureksi sankariksi.

– Emme ole poissulkeneet sitä, että hän tekisi jotain erityistä Valioliigassa. Hän on jo ylittänyt kaikkien odotukset. Hänellä on jumalallinen asema Leedsissä, Leedsin otteluita selostava Adam Pope kuvailee Bielsaa CNN:n haastattelussa.

Nyt Bielsan on sementoitava Leedsin asema Englannin jalkapalloilun ylimmällä tasolla. Sitoutumisesta ja intohimosta se ei ainakaan jää kiinni. Lempinimeä El Loco (suomeksi: hullu) kantavan Bielsan valmennusmetodit ovat välillä jopa äärimmäisen yksityiskohtaisia ja vaativia.

Bielsan tempauksista liikkuu monenlaisia tarinoita. Bielsan alaisuudessa pelaajauransa alussa pelannut Ricardo Lunari muistaa monia Bielsan erikoisia tempauksia, mutta yksi nousee silti ylitse muiden.

– Yhtenä päivänä saavuimme harjoituksiin, eikä Bielsaa näkynyt missään. Kuulimme hänen huutonsa ja ohjeensa, mutta emme löytäneet häntä. Sitten yhtäkkiä joku huomasi hänet. Hän oli kiivennyt puuhun, jotta saisi parhaan näkymän harjoituksiimme, Lunari sanoo BBC:n mukaan.

Nykyään valmentajana toimiva Lunari tiedostaa Bielsan valmennusmetodit hyvin. Jatkuvasti jalkapalloa ja taktiikoita miettivän neron apulaiseksi ei Lunari haluaisi lähteä.

– Minulla ei ole tarvittavaa intensiivisyyttä työskennellä hänen kanssaan. Jalkapallo on intohimoni, mutta en ajattele peliä 24 tuntia päivässä. Uskon, että hänen kanssaan työskentelemisessä vaaditaan erityistä omistautumista, Lunari pohtii.

Oli Bielsa sitten hullu tai nero, arvostetaan kokenutta valmentajaa jalkapallopiireissä suuresti. Manchester Cityn päävalmentaja Pep Guardiola ylistää vuolaasti Bielsaa.

– Minusta hän on maailman paras valmentaja. Ihailen häntä paljon, koska hän kehittää pelaajiaan niin paljon. Ei ole väliä, kuinka monta mestaruutta hän on voittanut urallaan. Meidät tuomitaan menestyksemme perusteella, mutta sitä ei voi verrata siihen vaikutukseen, mikä hänellä on ollut tähän peliin ja pelaajiinsa, Guardiola ylistää FIFA:n verkkosivuilla.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Myös toinen Valioliigassa menestynyt valmentaja antaa ylistää Bielsaa. Tottenhamissa ja Southamptonissa vahvaa jälkeä tehnyt Mauricio Pochettino pitää Bielsaa korkeassa arvossa.

– Ei hän minusta ole lainkaan hullu. Hän on nero. Hänellä karismaa ja luonne, joka eroaa meistä muista valmentajista suuresti. Se tekee hänestä erityisen.

Pochettino on kokenut itsekin Bielsan pähkähullut tempaukset. Bielsa kiinnostui Pochettinon taidoista tämän ollessa vasta 12-vuotias. Bielsa ajoi Pochettinon perheen luokse keskellä yötä kertoen haluavansa solmia nuoren lahjakkuuden kanssa sopimuksen.

Nukkuvaa Pochettinoa ei kuitenkaan tarvinnut herättää. Bielsalle riitti, että hän sai nähdä nuoren Pochettinon jalat.

– Ne näyttävät erittäin hyvän jalkapalloilijan jaloilta, Bielsan kerrotaan sanoneen.

Valmennusmetodit kuluttavat, mutta kehittävät

Pitkiä videosulkeisia, yksityiskohtaisia ohjeita ja vaativia harjoituksia. Tällaisista asioista Bielsan valmennusfilosofia koostuu. Bielsa vaatii pelaajiltaan paljon, mutta korkean vaatimustason avulla hän vie pelaajiaan myös eteenpäin.

Välillä Bielsan valmennusmetodit voivat käydä pelaajille jopa liian raskaiksi. Kaudella 2014-15 Bielsan luotsaama Marseille taisteli kauden puolivälissä vielä mestaruudesta, mutta lopulta joukkue romahti neljänneksi. Marseillessa Bielsan alaisuudessa pelannut Rod Fanni myöntää, että argentiinalaisen toimintatavat olivat henkisesti raskaita.

– Olimme aivan uupuneita. Henkisesti on erittäin vaikeaa toistaa samoja asioita joka päivä. Sinun on oltava vahva, koska se on kuin tehdas. Menet paikalle, toistat, toistat ja toistat. Sitten menet kotiin. Kun puhutaan vuoden jokaisesta päivästä, se ei ole helppoa, Fanni kuvailee.

Marseillessa Bielsaa kutsuttiin professoriksi. Argentiinalaisluotsi ei ollut nimittäin se kaikista pelaajaläheisin valmentaja. Bielsan tapana on pitää tietynlaista etäisyyttä pelaajiinsa.

– Emme tervehtineet häntä usein. Mielestäni olen tervehtinyt häntä vain kahdesti elämäni aikana. Se on shokki monille, koska sitten ihmiset luulevat, että hän on hirviö. Se ei kuitenkaan ole niin, hän vain on tuollainen, Fanni kuvailee entistä valmentajaansa.

Viime vuosina pelaajaläheiset valmentajat ovat niittäneet menestystä. Esimerkiksi Liverpoolin Jürgen Klopp ja Real Madridin Zinedine Zidane ovat paljon vuorovaikutuksessa pelaajien kanssa. Bielsa toimii eri tavalla.

– Mielestäni Klopp, Guardiola ja Zidane ovat luultavasti ystävällisempiä pelaajien kanssa. Bielsa vakuuttaa pelaajan pelisysteemistä ja antaa työkalut siihen. Hän uskoo pelaajien olevan koneita, mutta me olemme ihmisiä myös, Bielsan alaisuudessa pelannut Pavel Pardo sanoo.

Tästä huolimatta Bielsa on onnistunut kehittämään pelaajiaan vuosien varrella uudelle tasolle. Hyvänä esimerkkinä toimii koko uransa Leedsiä edustanut 24-vuotias Kalvin Phillips, joka debytoi hiljattain Englannin maajoukkueessa, vaikka hän ei ole pelannut Valioliigassa vielä otteluakaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vakoiluskandaali

Välillä Bielsan intohimoinen suhtautuminen jalkapalloon läikkyy yli. Bielsa opiskelee tunnetusti aktiivisesti vastustajiensa pelitapoja ja käyttää siihen useita, useita tunteja.

Kaudella 2017-18 Bielsa meni kuitenkin liian pitkälle. Leeds jäi kiinni vastustajiensa harjoitusten vakoilemisesta, kun Leedsin työntekijän nähtiin käyttäytyvän epäilyttävästi Derbyn harjoituskeskuksen lähellä ennen seurojen välistä kohtaamista.

Derbyn päävalmentajana tuolloin toiminut Frank Lampard oli mykistynyt Leedsin toiminnasta.

– En ole koskaan kuullut sellaisesta, että kontataan maassa pihtien kanssa, jotta voitaisiin tunkeutua yksityisalueelle seuraamaan harjoituksia, Lampard tylytti tuolloin.

Bielsa myönsi rehdisti lähettäneensä yhden valmennusportaan jäsenen seuraamaan jokaisen kauden vastustajan harjoituksia. EFL antoi Leedsille tapauksesta 200 000 punnan (220 000 euron sakot). 

Lähteet: BBC, CNN & FIFA.com

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja