Hukutko negatiivisiin ajatuksiin? Nappaa vinkit mielen konmaritukseen

Negatiivisten ajatusten siivoaminen antaa tilaa kirkkaammalle ajatuksenjuoksulle.

Marie Kondon kehittelemä KonMari-metodi on inspiroinut ihmisiä ympäri maailman karsimaan tavarapaljoutta kodistaan ja saamaan näin elämänsä hallintaan.

Mutta vaikka koti olisi kuinka ylimääräisestä roinasta siistitty, voi mieli olla edelleen täynnä negatiivisia ajatuksia, jotka häiritsevät keskittymistä hetkeen. Health-sivusto kysyi asiantuntijoilta, miten aikasyöpöt ajatukset pystyy "konmarittamaan" pois mielestä.

1. Loukkaus istuu tiukasti hampaankolossa – avaa tunteesi

Oli sitten kyseessä sukulaisen nälväisy tai ystävän tuomitseva käytös, ja kuinka oikeutettua viha onkaan, se vetää mieltä matalaksi. Aina kun loukkauksen toistaa mielessään, se laukaisee kehossa stressireaktion, sanoo elämäntapavalmentaja Lisa Marie Bobby.

Loukkaantumisen ilmaisemisella voi helpottaa tuskaansa ja siirtyä eteenpäin. Jos ei kuitenkaan halua kohdata loukkaajaansa, on toinenkin mahdollisuus. Bobby suosittelee kirjoittamaan tunteita purkavan kirjeen ja heittämään sen pois.

– Aivojen emotionaalisesti varautunut osa, joka pitäisi sulkea, ei oikeastaan välitä siitä, kuunteleeko toinen henkilö vai ei. Joten jo tunteiden kirjoittaminen ylös auttaa, Bobby selittää.

2. Katastrofiajattelu synkentää mielen – tee hätävarasuunnitelma

Katastrofiajattelulla viitataan ajattelutapaan, jossa ihminen ennakoi mahdollisimman huonoja seurauksia tapahtumille. Näin ollen pienetkin takaiskut tuntuvat valtavilta, ja jatkuva huolehtiminen aiheuttaa vaikeasti hallittavan negatiivisen kierteen.

Päällekäyviä ajatuksia ei voi pyyhkiä pois, mutta pelot voi muuttaa hyödyksi, sanoo kliininen psykologi Sunitha Chandy. Tämä käy niin, että pahimman mahdollisimman skenaarion kuvittelemisen jälkeen tekee tilanteeseen sopivan toimintasuunnitelman. Kun ihminen tietää, että pystyisi pärjäämään tilanteessa, pelätystä lopputuloksesta tulee vähemmän kammottava.

Myös jossittelu on mahdollista muuttaa terveempään suuntaan. Jos on esimerkiksi huolissaan, että outo pisama saattaisi olla merkki ihosyövästä, kannattaa käydä ihotautilääkärin luona.

3. Tekemättömät asiat pyörivät mielessä – kirjaa ne ylös

Aivot ovat pakkomielteisiä tekemättömiä asioita kohtaan, sanoo ajankäytön hallintaan erikoistunut kirjailija Laura Vanderkam. Jotta nämä asiat eivät unohtuisi, aivot muistuttavat niistä kerta toisensa jälkeen. Häiritsevien ajatusten virta estää keskittymästä olennaisiin tehtäviin silloin kun pitäisi.

Tekemättömät asiat kannattaa kirjata ylös paperille. Kun asiat siirtyvät päästä paperille, aivojen rooli päämuistuttajana helpottaa. To do -listoja ei kannata myöskään venyttää liian pitkiksi.

– On suuri ero siinä, mitä koet, että sinun tarvitsee tehdä, ja mitä sinun oikeasti pitää tehdä, Vanderkam sanoo.

Lisäksi juoksevien asioiden hoitamista voi jakaa esimerkiksi työkavereiden tai perheenjäsenten kesken.

4. Kärsit huijarisyndroomasta – muista, että olet vain ihminen

Huijarisyndroomasta kärsivä ei luota itseensä 7:12
Huijarisyndroomasta kärsivä ei luota itseensä. Huomenta Suomen vieraana psykologi Tiina Ekman ja henkilöstöpäällikkö Hilla von Essen.

Huijarisyndroomassa ihminen pelkää, että paljastuu muiden silmissä osaamattomaksi ja epäpäteväksi. Vaikka ihminen olisi kuinka hyvä työssään, hän saattaa muistaa kauan sitten tapahtuneen virheen. Huijarisyndroomasta kärsivän päässä yksittäinenkin virhe tekee hänestä epäpätevän.

Psykologi Chandy pyytää muistamaan, että olemme vain ihmisiä. Kaikilla on jokin vika tai heikkous. Negatiivisia ajatuksia omista kyvyistään ja saavutuksistaan kannattaa tarkastella realistisesta näkökulmasta, eikä antaa faktojen värittyjä omilla epäilyksillään.

5. Olet tiukalla dieetillä – kysy, miksi

Kurinalainen ruokavalio voi auttaa karistamaan kiloja vyötäröltä, mutta myös luomaan pakonomaisen suhteen ruokaan, sanoo psykologian apulaisprofessori Talia Wiesel Icahn School of Medicine at Mount Sinai -yliopistosta. Kalorien laskeminen, syyllisyys dieetistä lipeämisestä sekä jatkuva nälkä nakertavat aimo osan aivokapasiteetista.

Tiukan dieetin noudattajan kannattaa kysyä itseltään, mikä on hänen tarkoituksensa maailmassa. Vaikka kysymys voi tuntua dramaattiselta, vastaus ei varmaankaan ole XS-koon saavuttaminen tai selluliitista eroon pääseminen.

– Kehosi ei ole olemassa ollakseen "bikinivartalo". Se on väline, joka sallii sinun tehdä asioita, joilla on oikeasti sinulle merkitystä, Wiesel sanoo.

Terveellinen, riittävästi energiaa ja ravintoaineita antava ruokavalio on hyväksi niin keholle kuin mielelle.

Miten kohtelet itseäsi, kun kukaan muu ei kuule?"Sanoissa, joita sanomme itsellemme, on valtava voima" 3:03
Miten kohtelet itseäsi, kun kukaan muu ei kuule? "Sanoissa, joita sanomme itsellemme, on valtava voima", uskoo suomalainen valokuvaaja.

Lähde: Health

Lue myös:

    Uusimmat