Älä ylianalysoi itseäsi sairaaksi – terapeutit paljastavat, kuinka pääset tavasta eroon

Työuupumuksen merkit 6:56
Tunnista työuupumuksen merkit ja hae apua ajoissa.

Menneen jossittelu ja tulevaisuuden ylianalysointi ovat haitallisia tapoja niin mielelle kuin keholle. Asioiden märehtiminen ei vain vie aikaa ja energiaa – ne ovat myös likeisesti yhteydessä masennukseen ja ahdistuneisuuteen, kertovat BuzzFeed-sivuston haastattelemat terapeutit.

Masentuneen ihmisen kohdalla asioiden ylianalysointi keskittyy tavallisesti menetyksiin ja virheisiin, joita henkilö kokee kohdanneensa. Ahdistunut henkilö puolestaan hukkuu ”mitä jos” -ajatteluun kuvitellen mielessään aina sen huonoimman lopputuleman.

Asioiden märehtiminen saattaa olla mielenterveyden ongelmien oire, mutta myös niitä pahentava tekijä.

Ylianalysointi syventää ongelmia

Ylianalysointi harvoin ratkaisee ongelmaksi koettua asiaa. Märehtimisessä ihminen vain kierrättää ongelmaa ympäriinsä hakematta siihen toimivaa ratkaisua.

Sen sijaan, että ongelma ratkeaisi, se tyypillisesti vain syvenee. Saman asian jankkaaminen vahvistaa aivojen jo ennestään vakiintuneita hermoyhteyksiä. Mitä enemmän asiaa märehtii, sitä vaikeampi ylianalysointia on lopettaa.

Asian ylianalysointi lisäksi stressaa ihmistä. Stressillä on sekä psyykkiset että fyysiset haittapuolensa.

– Pinttynyt tapa märehtiä asioita nostaa merkittävästi riskiä masennukseen, heikentyneeseen ongelmanratkaisukykyyn, syömishäiriöön, huumausaineiden väärinkäyttöön ja jopa sydän- ja verisuonitauteihin, luettelee psykologi ja kirjailija Guy Winch.

Onneksi asioiden ylianalysointiin on mahdollista itse puuttua. BuzzFeedin haastattelemat terapeutit jakoivat vinkkinsä tuhoisasta ajatusmallista eroon pääsemiseksi.

1. Lopeta se ennen alkujaan

Myönteiset lausahdukset, kuten ”yritän parhaani” tai ”minulla on tarvitsemani tuki” voivat auttaa vähentämään toistuvien huolten pyörimissä mielessä. Tsemppaavia ajatuksia kannattaa pohtia jo etukäteen, jotta ne ovat mielessä, kun tarve märehtimiseen iskee.

2. Keskitä huomiosi muuhun

Esimerkiksi palapelin kokoaminen tai muistitestin tekeminen vievät aivoilta paljon huomiota, jolloin niiden kapasiteetti ei riitä asioiden ylianalysointiin. Säännöllisyys on tässä harjoituksessa valttia: aina ahdistavan ajatuksen yhteydessä toteutettu häirintätaktiikka vähentää ylianalysoinnin määrää ja voimakkuutta.

3. Kirjoita huolet ylös

Jos huolet eivät poistu mielestä pyörimästä, vaikka ne yrittää aktiivisesti unohtaa, kannattaa ajatukset kirjoittaa ylös. Ajatusten ja huolten kirjaaminen ennen nukkumaanmenoa antaa viestin, että asioita on käsitelty, ja nyt niistä on oikeutettu saada taukoa lepäämällä.

4. Turvaudu ammattiapuun

Ylianalysoinnin helpottamiseksi voidaan käyttää monia keinoja meditoinnista kognitiivisiin tekniikoihin, joissa ihmistä autetaan pääsemään omien ajatustensa herraksi. Jos märehtimisen lopettaminen tuntuu liian vaikealta, apua kannattaa kuitenkin hakea mielenterveyden ammattilaiselta, terapeutilta.

Lähde: BuzzFeed

Lue myös:

    Uusimmat