Tutkijat varoittavat: Tästä syystä kalorien laskeminen on merkityksetöntä

Pakkauksessa ilmoitetut kalorit eivät kerro koko totuutta, paljastaa tuore tutkimus.

Yhdestä annoksesta manteleita saa 170 kilokaloria vai ehkä sittenkin vain 129? Valmisruoan kalorimäärät puolestaan saattavat ylittää reilusti merkityt luvut. Tutkijoiden mukaan tämä johtuu siitä, että ihmiset sulattavat ruoat eri tavalla.

Tutkimuksen mukaan suurin osa ruokien sanotuista ravintoarvoista perustuu 1800-luvun tieteeseen. Lisäksi sekä tapa, jolla ruoka on valmistettu että henkilön oma, yksilöllinen aineenvaihdunta vaikuttavat siihen, kuinka paljon kilokaloreista todellisuudessa imeytyy.

Tutkimuksen mukaan vajaassa 30 grammassa manteleita on ilmoitettu olevan 170 kilokaloria, mutta vain 129 kilokaloria imeytyy kehoon. Sen sijaan jalostetuissa elintarvikkeissa, kuten sokeroiduissa muroissa, on usein enemmän kilokaloreita kuin mitä pakkaus antaa ymmärtää.

Hiiret, joille syötettiin raakoja bataatteja pudottivat reilut neljä grammaa painostaan, mutta lihoivat, kun niille syötettiin saman verran ruokaa kypsennettynä. Tutkijat kertovat, että eri yksilöt sulattavat ruoat eri tavalla suoliston bakteerikannasta riippuen. Esimerkiksi ylipainoisilla saattaa olla liikaa tiettyjä bakteereja, jotka saavat kalorit imeytymään paremmin.

Koska kaupassa on vaikea tietää, mihin ruokaan kannattaisi turvautua, saattavat tutkijoiden mukaan laihduttajille sopia parhaiten raakaravinto sekä lisäaineettomat ruoat, sillä ne sulavat vaikemmin. Esimerkiksi täysjyväleipään turvautuminen valkoisen leivän sijaan saattaa vähentää kaloreita 10 prosentilla.

Asiantuntijat huomauttavat myös, ettei kilokalorien merkinnässä ole otettu huomioon kuidun energiamäärää. Tämä tarkoittaa sitä, että laihduttajat ovat tietämättään syöneet enemmän kilokaloreita esimerkiksi myslissä tai puurossa. Keskivertolautasellinen lesemuroja sisältääkin 20 ylimääräistä kilokaloria, väittävät asiantuntijat. Proteiinien kaloripitoisuutta on sitä vastoin liioteltu noin 20 prosentilla, sillä nykyjärjestelmä ei ole ottanut huomioon ylimääräistä energiaa, joka kulutetaan ruokaa pureskellessa.

(MTV3)

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja