Ota tavarakaaos hallintaan ja vältä turhat ostokset: Asiantuntijat antavat kaksi helppoa vinkkiä, joilla voit aloittaa KonMarin jo tänään

11:00

KonMari auttaa tavaroita karsimalla ja järjestelemällä saamaan elämää hallintaan. Aiheesta keskusteltiin maanantaina Huomenta Suomi Extrassa, katso yllä oleva video!

Tavaroiden karsiminen KonMarin opein on ollut yksi suosituimpia siivoustrendejä tällä vuosituhannella. Huomenta Suomi Extrassa vierallut sisustusbloggari Miia Salmi sanoo, että siivoustrendistä ovat innostuneet kaikki sinkuista perheellisiin ja miehistä naisiin.

– KonMarissa se suuntaus siitä, että osataan arvostaa tärkeitä asioita ja erottaa se, että mikä on todellisuudessa tärkeää, on sellainen asia, joka tulee varmasti kasvamaan tässä vuosien vieriessä eteenpäin, Salmi kuvaa.

– Kestävä kehitys on selkeä teema, jota kohti mennään – ja palataan ikään kuin ajassa taaksepäin aikaan, jolloin tavarassa se laatu oli tärkein, ei niinkään hinta tai määrä.

Vaatteet helposti järjestykseen laatikoilla

Salmi ja ammattijärjestäjä Laura Holmström neuvovat myös kaksi kätevää vinkkiä, joilla tavaroita voi saada kotona hallintaan. Holmström näyttää yllä olevalla videolla, kuinka esimerkiksi vaatteet kannattaa viikata kaappiin laatikoihin pystyyn.

– Tämä on tällainen laiskan, myös minun, ammattijärjestäjän, [vaihtoehto]. Tässä on mietitty niin, että vaatteen saa mahdollisimman helposti laitettua ja otettua kaapista, Holmström kuvaa.

Jos vastaavia säilytyslaatikoita ei ole, ratkaisuksi käyvät myös kestokassit.

"Näet yhdellä silmäyksellä, mitä sinulla on"

Salmi taas vinkkaa, että esimerkiksi kosmetiikkatuotteet, kuten manikyyri- ja muut kynsien hoitotarvikkeet, kannattaa pakata kaikki yhteen paikkaan siististi, vaikkapa läpinäkyvään rasiaan. Tärkeintä on nähdä, mitä oikein omistaa.

– Näet mitä sinulla on, ja siten ei tule niitä tuplaostoksia tehtyä. Kun ei muista, mitä oikein omistaa, tulee ostettua kaupasta lisää ja sitten on yhtäkkiä kymmenen kappaletta jotain kynsilakkaa tai muuta. Tämä sama sääntö pätee ihan kaikkeen elämässä, Salmi selittää.

"Siellä lojutetaan vuosikausia jotain epämääräistä"

Oli sitten paljon musiikkilaitteita tai urheiluvälineitä, Salmi suosittelee laittamaan ne samaan tapaa yhteen paikkaan, jotta tavaroita ei tarvitse etsiä kissojen ja koirien kanssa.

– Kun ne on kasattu yhteen tiettyyn kaappiin, vaatehuoneeseen tai paikkaan, näet yhdellä silmäyksellä, mitä sinulla on, pitääkö jotakin korjata, onko joku jäänyt vanhaksi tai huonoksi tai mitä pitää uusia, eikä siihen etsimiseen mene yhtään aikaa, hän sanoo.

Holmström myös muistuttaa tilan hyötykäytöstä – erityisesti varaston.

– Huomaan, että suomalaisilla on se varasto olemassa ja muutosta toiseen säilytetään jotakin satunnaisia laatikoita. Sinne ne varusteet kuuluvat, että sitä varastoa hyödynnetään, eikä niin, että siellä lojutetaan vuosikausia jotakin epämääräistä, Holmström sanoo.

Miksi KonMarittaminen kannattaa? Voiko tavaroiden karsiminen mennä liian pitkälle? Katso vastaukset videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja