Huhtasaari yhä MTV:n vaalikoneen selvästi suositelluin ehdokas – syynä vain muutama kysymys

Uutisoimme keskiviikkona perussuomalaisten presidenttiehdokkaan Laura Huhtasaaren saaneen nousseen suositelluimmaksi ehdokkaaksi MTV Uutisten vaalikoneessa. Kun ehdokkaan gallup-kannatus mataa muutamassa prosentissa, on pakko kysyä, mihin suosio perustuu?

– Vastaajat ovat olleet tietyissä kysymyksissä samaa mieltä Laura Huhtasaaren kanssa. Ja taas ne kysymykset jakavat vastauksia muiden ehdokkaiden välillä. Eli Laura Huhtasaari on vastannut toiseen ääripäähän ja muut ehdokkaat sinne toiseen ääripäähän, mutta sitten taas suurin osa vastaajista on ollut Huhtasaaren kanssa samalla kannalla, kertoo Maria Lahtinen, MTV Uutisille vaalikoneen tehneeneen Zefin palvelujohtaja.

Esimerkiksi kysymyksestä 3, ”Hyväksyn, että kirkko suojelee laittomasti maassa olevia kielteisen turvapaikan saaneita ihmisiä” on suurin osa vaalikoneeseen vastanneista ihmisistä Huhtasaaren kanssa samaa mieltä. Samassa kysymyksessä moni muu ehdokas on ollut toista mieltä vaalikoneeseen vastanneiden kanssa.

Zefistä ei kuitenkaan voida varmistaa sitä, että vastaavatko vaalikoneessa samat ihmiset useita kertoja, joka mahdollistaisi sen, että tulokset näyttäisivät Huhtasaarta suosivina.

– Sitä ei pystytä suoraan sanomaan. Vaalikone on ollut Maikkarin sivuilla julki yli viikon ajan, koska se on viime viikon tiistaista lähtien kerännyt tasaisesti vastauksia, kertoo Lahtinen.

Vaalikone vetää väkeä etenkin vaaliuutisoinnin tai vaalitenttien jälkeen. Zef:n mukaan suuri osa vastaajista on tehnyt vaalikoneen kokonaan, joten tämäkään ei vääristä tulosta.

Mutta onko vaalikoneen vastauksilla aidosti merkitystä presidenttivaalin tuloksiin?Tuoreimmassa, tiistaina 19. joulukuuta Helsingin Sanomissa julkaistussa, mittauksessa Huhtasaaren kannatus oli pysynyt edelleen kolmessa prosentissa.

Sen sijaan Sauli Niinistön kannatus oli edelleen kasvanut, ollen jo 70 prosenttia. Silti Niinistö on saanut MTV Uutisten vaalikoneessa vain viidenneksi eniten ykkössijoituksia.

Vuorokauden aikana Huhtasaaren osuus vaalikoneen suosituksista on vain kasvanut. Nyt perussuomalaisten ehdokkaan on saanut tuloksekseen 41,4 prosenttia vaalikoneen tehneistä. Niinistön (7,2 %) edellä ovat SDP:n Tuula Haatainen, kansanliikkeen kautta ehdolla oleva Paavo Väyrynen (9,8%) sekä keskustan Matti Vanhanen (9,4%).

2:09

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.