Huh hellettä – Nämä ovat maailman kuumimmat paikat!

Äärimmäisiä lämpötiloja etsivän kannattaa suunnistaa esimerkiksi Libyaan tai Sudaniin. Näissä ouramazingplanet.comin listaamissa kylissä ja kaupungeissa tuskanhiki alkaa valua helteiden ystävilläkin.

1. El Azizia, Libya, 58 °C

Kuumin maapallolla mitattu lämpötila tallentui mittareihin El Aziziassa, jossa lämpötila kipusi 58 asteeseen syyskuussa 1922. Kaksi päivää kestänyt kuuma etelätuuli sai lämpötilan kohoamaan historiallisen korkeaksi.

2. Death Valley, Yhdysvallat, 56,7 °C

Suomessa Kuolemanlaaksona tunnettu Death Valley -kansallispuisto on Yhdysvaltain kuivin laakso. Vuonna 1913 laaksossa mitattiin ennätyslämpötila: 56,7 astetta.

3. Ghadames, Libya, 55 °C

Ghadames on 7 000 asukkaan keidas, joka sijaitsee keskellä aavikkoa. Asukkaat suojautuvat kuumuudelta vetäytymällä taloihin, joiden seinät on rakennettu paksuiksi saven ja puunrunkojen avulla. Kylä muistuttaa maastoltaan Tähtien sota -saagasta tuttua Tatooine-planeettaa ja on listattu UNESCO:n maailmanperintökohteeksi.

4. Kebili, Tunisia, 55 °C

Kebili on 18 000 asukkaan keidas keskellä aavikkoa. Kylän historia ulottuu nykyihmisen alkuvuosiin asti. Kaupungissa kasvatetaan maailmankuuluja taatelipalmuja.

5. Timbuktu, Mali, 54,5 °C

Timbuktu, jonka usein kuvaillaan sijaitsevan keskellä "ei mitään", on kuuma kaupunki Länsi-Afrikassa. Kaupunkia ympäröivät hiekkadyynit, ja kadut ovatkin usein peittyneet hiekkaan. Timbuktussa lämpötila on kohonnut korkeimmillaan 54,5 asteeseen.

6. Araouane, Mali, 54,4 °C

Araouane on pieni kylä Saharassa. Kylässä asuu noin 300 perhettä. Ympäröivä aavikko on karua ja kuivaa. Tuuli nostattaa hiekkaa ja saa sen kerääntymään rakennuksien sivuille. Ilmassa lentävä hiekka haittaa myös näkyvyyttä.

Sadetta alue saa niin minimaalisesti, ettei kylässä kasva mitään. Siksi kylä on riippuvainen karavaaneista. Korkein lämpötila, 54,4 astetta, mitattiin kylässä kesällä 1945.

7. Tirat Tsvi, Israel, 54 °C

Aasian kuumimmassa kibbutsissa mitattiin vuonna 1942 54 asteen lämpötila. 642 asukkaan kylä sijaitsee 220 metriä merenpinnan alapuolella. Hurjasta ilmastostaan huolimatta kylä on Israelin suurin taatelinkasvatuspaikka noin 18 000 taatelipalmullaan.

8. Wadi Halfa, Sudan, 53 °C

Wadi Halfan kuiva laakso sijaitsee Sudanin ja Egyptin rajalla. Huhtikuussa 1967 tässä 15 000 asukkaan kylässä lämpötila kohosi 53 asteeseen.

Pohjois-Sudanin ilmasto on yleensä erittäin kuiva, mutta aika ajoin kosteaa ilmaa vyöryy etelästä pohjoiseen. Se synnyttää alueelle hurjia ukkosmyrskyjä iltapäivisin. Myrskyn alla näkyvyys saattaa olla olematon, kun hiekka ja savi pöllyävät ilmassa.

9. Ahwaz, Iran, 47 °C

Ahwaz on miljoonan asukkaan kaupunki, joka sijaitsee aavikolla vain hieman merenpinnan tasossa. Ahwazissa sataa vain pari milliä vuodessa. Heinäkuussa keskilämpötila on 47 astetta, mikä saa asukkaat vetäytymään sisätiloihin tuulettimien äärelle.

Ahwazissa siesta otetaan vakavasti. Iltapäivän polttavan kuumuuden takia kaupat sulkeutuvat puolilta päivin ja pysyvät suljettuina aina iltakuuteen asti.

Lähde: ouramazingplanet.com

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja