HS: Uusi tietojärjestelmä johti potilaan kuolemaan Helsingissä, otetaan nyt laajempaan käyttöön – vuoden aikana kirjattu yli 50 vaaratilannetta

Uusi potilastietojärjestelmä Apotti aiheutti potilaan kuoleman, uutisoi Helsingin Sanomat.

Lauantaina 1. helmikuuta Uudellamaalla otetaan laajaan käyttöön uusi potilastietojärjestelmä Apotti. Järjestelmän käyttöönotto eri Husin sairaaloissa tapahtuu vaiheittain, ensimmäisenä vuorossa ovat Jorvin sairaala Espoossa ja Naistenklinikka Helsingissä.

Potilastietojärjestelmä on ollut jo marraskuusta 2018 asti käytössä Peijaksen sairaalassa Vantaalla.

Helsingin Sanomien haastattelujen mukaan käyttökokemukset eivät ole imartelevia. Järjestelmän käyttöä kuvataan vaikeaselkoiseksi ja työlääksi. Potilastietojärjestelmästä on kirjattu vuoden aikana 54 vaaratilannetta. Yksi niistä on johtanut kuolemaan.

Kriittisesti sairas potilas menehtyi Töölön tapaturma-asemalla 10. maaliskuuta, kun hänet siirrettiin Vantaan Peijaksen päivystyksestä Töölön tapaturma-asemalle leikkaukseen.

Potilastietojärjestelmästä ei saatu potilaan hoitamisen kannalta olennaisia tietoja tarpeeksi nopeasti, ja potilaan kunto heikkeni sairaalaan siirron aikana. Potilas menehtyi.

Husin johtavan ylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan kuolema ei johtunut suoraan potilastietojärjestelmästä. HS perustaa tietonsa potilaan kuolemasta Valviran raporttiin ja haltuunsa saamaan Husin omaan selvitykseen. 

Apotti-järjestelmä on tehnyt tuloaan jo vuosia. Lauantaina se otetaan laajaan käyttöön Uudellamaalla.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja