HS: Asunnonvuokraajilta huijattu tuhansia euroja

Pääkaupunkiseudulla ihmiset ovat joutuneet maksamaan hyvänuskoisuudestaan satoja, jopa tuhansia euroja.

Perättömiä asuntoilmoituksia on ollut internetissä muun muassa Oikotie.fi-, Vuokraovi.com- ja Tori.fi-asunnonvälityssivuilla.

Kymmenet samantyyppiset tapaukset ovat työllistäneet Helsingin poliisia syksyn jälkeen. Useimmat tapauksista ovat kuluneelta viikolta.

Helsingin keskustan alueella tapahtuneet huijaukset ovat edenneet muun muassa seuraavasti: Huijari ilmoittaa sijaintiin nähden olevan asunnon vuokran edulliseksi. Asuntonäyttöä ei järjestetä, eikä myyjään saa yhteyttä kuin sähköpostitse. Takuuvuokra pyydetään lähettämään käteissiirtona ulkomaiselle tilille esimerkiksi Western Union -rahalähetyspalvelun kautta.

Huijareiden jäljittäminen on erityisen vaikeaa, koska myyjä katoaa, kuten tavallisesti myös vuokrattavana ollut asunto.

"Näitä näitä ei ole aina edes olemassa. Räikeimmässä tapauksessa tarjottiin Helsingin ydinkeskustasta asuntoa, jonka ikkunasta näkyi omakotitaloalue", sanoo rikosylikonstaapeli Jouni J. Niskanen Helsingin poliisista.

"Suosittelisin menemään itse paikalle ja soittamaan vaikka ovikelloa, jos epäilykset heräävät."

Poliisin mukaan palveluntarjoajalla ei ole petoksissa rikosoikeudellista vastuuta.

"Jos ilmoitus näyttää normaalilta, on vaikea nähdä, että heitä voisi epäillä rikoksesta", Niskanen toteaa.

Oikotie.fi-palveluun ilmoituksia on jätetty esimerkiksi nimellä Natalija.

Asuntohuijarit pääsevät yleensä kuin koira veräjästä, jos jäljet johtavat ulkomaille. Tällöin poliisin tutkinta vaikeutuu, sille poliisi tarvitsee ulkomaista virka-apua, mitä pieniin petoksiin on harvoin tarjolla.

Jokakodin-sivuston välttämien vuokra-asuntojen kohdalla ei ole ilmennyt vastaavanlaisia huijaustapauksia. Varovaisuus ja kaupunkilais- ja maalaisjärjen käyttäminen kannattaa, jotta välttyisi huijatuksi tulemiselta.

MTV3/Johanna Teivainen

Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja