Onko Astra Zenecan rokote turvallinen? Euroopan lääkevirasto vahvistaa veritulppayhteyden – "Hyödyt ovat haittoja suuremmat"

3:39
Astra Zenecan koronarokotteella ja veritulpilla todettu yhteys – näin EMA:n pääjohtaja kommentoi löydöksiä.

Euroopan lääkevirasto EMA kertoi tänään arvionsa Astra Zenecan koronarokotteen turvallisuudesta liittyen mahdolliseen veritulppayhteyteen. EMA piti asiasta virtuaalisen tiedotustilaisuuden Suomen aikaa kello 17. MTV Uutiset seurasi tilaisuutta tässä artikkelissa. 

Tuoreimmat tiedot löydät tästä artikkelista ylimpänä.

EMA:n mukaan veritulppien ja Astra Zenecan koronarokotteen välillä on yhteys.

Lääkeviraston mukaan veritulppariski tulisi lisätä rokotteen harvinaisiin sivuvaikutuksiin.

EMA ei tutkimuksissaan löytänyt mitään yksittäisiä ikään tai sukupuoleen liittyviä riskitekijöitä, jotka olisivat altistaneet veritulpille, vaan kyseessä saattaa olla harvinainen immuunireaktio, joka voi liittyä verihiutaleiden vähäiseen määrään.

Tiedotustilaisuudessa esitettyyn kysymykseen siitä, olisiko nyt parempi suosia sellaisia rokotteita, joilla ei ole todettu veritulppariskejä, EMA:n rokoteturvallisuudesta vastaavaan komiteaan kuuluva Sabine Straus vastasi, että jokaisen maan viranomaiset voivat itse päättää, mitä rokotteita käyttävät millekin väestöryhmälle. (STT)

18.01 Tilaisuus päättyy.

17.49 Sputnik-rokotetta arvioidaan tällä hetkellä EMA:n toimesta. Myös kliinisiä kokeita halutaan suorittaa ja kaikki nämä prosessit, joita Sputnikin kanssa tehdään ovat normaaleja toimenpiteitä silloin kun uutta rokotetta lanseerataan. (Vastaus saatiin median kysymykseen siitä, mikä on tilanne Sputnikin kohdalla.)

17.44 Todennäköisyys saada veritulppa rokotteesta vaikuttaa tämänhetkisten tutkimusraporttien mukaan olevan noin yksi tai kaksi tapausta sataatuhatta kohden. Luku vaihtelee maittain ja esimerkiksi Britanniassa se on yksi kuuttasataatuhatta kohden, sanoo Straus.

17.36 Tulevaisuudessa saamme uuden tutkimustiedon myötä varmasti uusia suosituksia ja ohjeistuksia, sanoo Emer Cooke.

17.31 Tiedämme kuitenkin, että veritulpan riski on erittäin pieni, Straus painottaa.

17.28 Noin 60 prosenttia rokotetuista on ollut naisia ja tämäkin voi olla yksi syy siihen, että veritulppia on esiintynyt, Straus sanoo. Suurin osa tapauksista on todettu alle 60-vuotiailla naisilla.

17.20 Covid-19 on vaarallinen tauti ja rokotteet on kehitetty sitä vastaan. Rokotteen hyödyt ovat riskejä suuremmat, Straus painottaa.

Veritulppatapaukset ovat yhä erittäin harvinaisia rokotettujen määrään nähden.

17.12 Rokotteeseen tulevien ja rokotteen saaneiden on yhä seurattava tuntemuksiaan.

17.11. Tohtori Straus toteaa, että Astra Zenecan on yhä jatkettava rokotteen lisätutkimuksia.

17.11. Kaiken kaikkiaan rokotteen hyödyt ovat suuremmat kuin haitat, sanoo tohtori Sabine Straus.

EMA on selvittänyt rokotteen mahdollista yhteyttä harvinaisiin verisuonitukoksiin sen jälkeen, kun useassa maassa on tullut ilmi rokotteen jälkeisiä veritulppatapauksia.

EMAn lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea aloitti eilen kolmipäiväisen kokouksensa, jossa käsitellään myös mahdollista päivitystä suositukseen Astra Zenecan rokotteen käytöstä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan EU-maiden terveysministerit aikovat tavata tänään Suomen aikaa kello 19 asian tiimoilta. 

Portugalin terveysministeri Marta Temido toimii ministerien tapaamisen vetäjänä.

56:32
Katso koko tilaisuus tästä.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja