THL: Astra Zenecan rokotteen käyttö jatkuu Suomessa toistaiseksi – esimerkiksi aiemmin sairastettu keuhkoveritulppa ei ole esteenä rokotteelle

3:39
Katso yllä oleva video: THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi eilen olevansa yllättynyt EMA:n rokoteosaston johtajan kommentista.

Suomi päättää Astra Zenecan koronavirusrokotteen käytöstä sen jälkeen, kun Euroopan lääkeviraston EMAn arvio on valmistunut, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

EMA arvioi tämän viikon aikana Astra Zenecan koronarokotteen mahdollista yhteyttä erittäin harvinaisiin, vakaviin verisuonitukoksiin.

Ennen päätöstä THL myös selvittää tukosten yleisyyttä Suomessa terveydenhuollon rekisterin avulla.

THL kertoo, että toistaiseksi Astra Zenecan käyttö jatkuu Suomessa 65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla, sillä tämän ikäisillä verisuonitukoksia ei ole todettu.

Esimerkiksi aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto, keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos alaraajoissa ei ole este Astra Zenecan rokotteen antamiselle. 

THL kertoo arvioivansa jatkotoimien tarvetta ja keskustelevansa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean sekä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Arviossa kuullaan myös Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän KRARin näkemyksiä.

THL:n mukaan arvion yhteydessä päätetään myös, miten rokotussarjaa jatketaan niillä ihmisillä, jotka ovat jo saaneet yhden annoksen Astra Zenecan rokotetta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja