Mainos

Hormi ja tulisija moderniin perinnetaloon

Kun väliseinät on nyt saatu pystyyn, modernin perinnetalon tilajakauma alkaa vähitellen hahmottua. Noin 165 neliön asuinalaan tulee neljä huonetta, kodinhoitotilat ja sauna pesuhuoneineen. Työmaalla on pysytty aikataulussa sen tiukkuudesta huolimatta ja vastaavan mestarin, Olavi Niemisen mukaan ainoa yllätys on ollut yllätysten puuttuminen.

Käytännöllisesti katsoen kaikkiin uudisrakennuksiin asennetaan nykyään lisälämmönlähteeksi tulisija. Perinnetaloon valittiin varaava manttelitakka ja sen hormiksi kolmikerrosrakenteella toteutettu elementtihormi, jossa on sisimpänä keraaminen putki, sen ympärillä eristekerros ja uloimpana kevytsoraharkoista muodostuva kuori. Kevytsoraharkot muurataan tavallisella muurauslaastilla ja keraaminen putki tulilaastilla.

"Keraaminen sisäputki ja sen pyöreä muoto takaavat hyvän vedon", todistaa myyntipäällikkö Seppo Pekkarinen. "Eriste sisäputken ja kevytsoraharkon välissä estää kondenssikosteuden syntymisen ja pitää savukaasut lämpiminä, jolloin veto on parempi."

Pekkarinen muistuttaa, että hormi on valittava tulisijan mukaan: niiden on sovittava toisiinsa, jotta kokonaisuus toimii. Hänen arvionsa mukaan noin 60 %:iin uusista pientaloista rakennetaan elementtihormi, jonka hyviin puoliin kuuluu myös nopea asennettavuus – perinnetaloon sellainen nousi puolessa työpäivässä. Hormin pinnoitukseen voi käyttää melkein mitä materiaalia hyvänsä, rappaus ja laatoitus taitavat olla yleisimmin käytettyjä. Katolla piipun pitää tulla noin 180 cm vesikatteen yläpuolelle ja siellä ulkonäön ja säänkestävyyden viimeistelee pellityssarja piipunhattuineen.

Manttelitakka muodostuu kahdesta osasta: mantteli on takan ulkokuori, joka antaa sille ulkonäön ja ilmeen, ja sydän puolestaan tekee takan varsinaisen työn – varastoi ja luovuttaa lämpöä. Mantteleita valmistetaan monenlaisista materiaaleista monin eri tavoin muotoiltuna. Messutalon takkaan valittiin aito marmori varsin suorin ja yksinkertaisin linjoin, mutta sitä on saatavissa monen muunkin värisenä ja mallisena: muotovalikoimaan kuuluu niin pyöreitä kuin teräviä kulmia, koristekaiverruksia ja sileitä pintoja. Jos suorakaiteen mallinen runko ei sovellu esimerkiksi nurkkasijoituksen takia, muurari voi muurata tiilistä takan, johon mantteli valmistetaan erikseen mittatilaustyönä. Vanhan takan runkoon voi niinikään teettää uuden manttelin.

Manttelitakan sydän on valmistettu lämpöä erinomaisesti varaavasta massasta. Sydämiä on kahta eri kokoa, joista pienempi painaa 1900 kg ja suurempi 2300 kg. Jos takka toimii tilanjakajana, siihen on mahdollista asentaa kaksoispesä, jossa takan molemmilla puolilla on omat luukut. Tavallaan kyseessä onkin silloin kaksi takkaa yhteisellä rungolla.

Lisätietoja:
Schiedel Savuhormistot Oy, Sinikalliontie 9, 02630 Espoo, www.schiedel.fi
Takkatalo La Elegancia, kaskenkatu 16, 20700 Turku, www.laelegancia.fi

(JKA 27.4.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.