Homevauriot kehittyvät jopa parissa päivässä

Kosteuden aiheuttamat homevauriot rakennuksissa kehittyvät nopeasti, jopa muutamassa päivässä. Kosteusvaurion sattuessa helposti uusittavat rakenteet kannattaisi uusia kuivaamisen sijasta. Tiedot homevaurioista ilmenevät Kuopion yliopiston ja VTT Rakennustekniikan laajasta tutkimuksesta, jonka loppuraportti ilmestyi äskettäin.

-Tutkimuksissa selvisi, että sopivissa olosuhteissa homeet syntyvät nopeasti. Kun rakenteessa on esimerkiksi riittävästi kosteutta tai siihen pääsee märkyyttä ulkopuolelta, home kehittyy vauhdilla, kertoo VTT:n rakennustekniikan ryhmäpäällikkö Kauko Tulla. Tutkimuksessa ilmeni, että varsinkin vesivauriotapauksissa homehtumista voi tapahtua jopa parissa päivässä. -Kosteusvaurioissa tai putkivuodoissa home voi kehittyä nopeasti esimerkiksi sillä aikaa, kun mietitään kuinka vaurio pitäisi korjata tai kunnostaa, Tulla korostaa.

Helposti uusittavat materiaalit kannattaisi siis uusia kosteusvaurion jälkeen. Sen sijaan kantavia puurakenteita voidaan puhdistaa huolellisesti höyläämällä tai hiomalla, koska homekasvusto on vain puurakenteen pinnalla. -Kuitenkin kevyen materiaalin, esimerkiksi väliseinän tai kylpyhuoneen seinän putsaaminen voi olla jopa yhtä kallista kuin uuden vaihtaminen,Tulla muistuttaa.

Materiaalin vaihtaminen tuo aina varmemman lopputuloksen kuin putsaaminen. Rakenteiden uusiminen vesivaurioiden jälkeen kannattaa, koska tutkimuksen mukaan hidas kuivatus aiheuttaa elinkykyisten mikrobien säilyvyyttä. Lisäksi eräiden homeiden kasvu kiihtyy materiaalien kuivatusvaiheessa.

Hometta vaikea tunnistaa

Tullan mukaan tutkimuksessa selvitettiin myös, onko rakenteissa olevaa hometta mahdollista tunnistaa luotettavasti esimerkiksi homeiden tuottamien haihtuvien yhdisteiden avulla. -Homeet eivät tuota niin selviä haihtuvia yhdisteitä, että niiden mittaamisella voitaisiin todistaa, että kyseessä on hometalo.

Homeen etsimisessä mahdollisten kosteusvaurioiden kartoittaminen on ensisijaista. Ongelmana voi kuitenkin olla vanha, jo kuivunut kosteusvaurio, jossa home kuitenkin kasvaa. -Jos kosteutta ei löydy, se ei kuitenkaan aina tarkoita, että homeen mahdollisuus olisi suljettu pois rakennuksesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja