Hölmöjen hommaa vai ratkaisu todelliseen ongelmaan? Maailmalla myydään vuosittain satoja tuhansia pulloja puhdasta ilmaa

Italiassa saastemittari auttaa valitsemaan turvalliset ulkoilureitit 1:08

Puhtaan ilman myymisestä on kasvanut jo merkittävä bisnes maailmalla. The Guardian -lehti kertoo, että pullotetun ilman markkinat ovat erityisesti maissa, joissa ilmansaasteet ovat ongelma.

Italiassa on kehitetty saastemittauslaitetta, jonka avulla voi muun muassa valita mahdollisimman puhtaan kävelyreitin. Katso yllä oleva video!

"Asuessani kaupunkialueella olen onnellinen, kun voin ottaa tauon kaikesta ja kokea Sveitsin Alppien tuulen. Swissbreeze antaa minulle mahdollisuuden tuntea kuin olisin kaikista rentouttavimmalla alueella maailmassa", kertoo saksalainen Thomas, pullotettua ilmaa myyvän Swissbreezen asiaks yrityksen nettisivuilla.

Maailmalla on totisesti myynnissä puhdasta ilmaa, jota pullotetaan erityisesti juuri Sveitsin alppi-ilmastossa, mutta myös esimerkiksi Kanadassa. Suomessa ajatus puhtaan ilman ostamisesta voi kuulostaa täydeltä hölynpölyltä, mutta tuotteelle löytyy markkinat.

Pussi ilmaa reilulla sadalla eurolla

The Guardian kertoi tammikuussa kanadalaisesta VitalityAir-yrityksestä, joka aloitti toimintansa ystävien vitsistä. Moses Lam ja Troy Paquette täyttivät pusseja puhtaalla ilmalla ja laittoivat ne myyntiin eBayhin. Ensimmäinen myytiin 99 Kanadan sentillä (0,60 euroa), seuraava jo 168 dollarilla eli 111 eurolla.

Vuonna 2015 kaverusten vitsi muuttui oikeaksi bisnekseksi ja muovipussit alumiinikanistereiksi, joihin on yhdistetty suukappale hengitystä varten.

Pian tuotteita alettiin tilata Kiinaan, Intiaan, Vietnamiin, Koreaan ja muihin maihin, joissa ilmansaasteet ovat todellinen ongelma. Maailmalle alkoi syntyä myös muitakin yrityksiä, jotka kauppasivat "luksusilmaa" ja puhdasta ja raikasta vuoristoilmaa.

Ei näyttöä terveyshyödyistä

WHO:n mukaan ilmansaasteet ovat maailman suurin yksittäinen ympäristöongelma. Ilmansaasteet aiheuttavat ennenaikaisia kuolemia jopa 6,5 miljoonaa vuodessa. Asukas ei voi valita, mitä ilmaa hengittää – ellei sitten osta sitä purkissa.

Kahdeksan litran pullo VitalityAirin ilmaa maksaa noin 32 Kanadan dollaria eli noin 21 euroa. Yrityksen tuote ei ole edes kalleimmasta päästä. On hyvä myös ottaa huomioon, että ihminen hengittää ilmaa keskimäärin kuusi litraa minuutissa eli ilmaa pitää säännöstellä tai pullo ei kovin kauan kestä.

The Guardianin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan ei ole kuitenkaan mitään näyttöä, että pullotettu ilma edistäisi millään tavalla terveyttä pahasti saastuneilla alueilla. Plasebon tavoin se voisi ehkä toimia, mutta aihetta ei olla tutkittu.

Tästäkin huolimatta VitalityAirin mukaan he myivät viime vuonna helposti yli 200 000 pulloa ilmaa. Yritys ei väitä tuotteella olevan terveysvaikutuksia, vaikkakin nettisivuilla viitataan esimerkiksi siihen, että puhdas ilma parantaa elämää.

Lue myös:

    Uusimmat