Hoitajalakko käynnistyi tänään – "Tässä ei ole kenenkään henki menossa"

Hoitoalan lakko alkoi – MTV paikalla mielenilmauksessa 18:59
Katso video lakon alkamisesta!

Tehyn ja Superin hoitajalakko alkoi tänään aamukuudelta kuudessa sairaanhoitopiirissä, koska hoitajien uusista työehdoista ja palkankorotuksista ei ole syntynyt sopua. Ammattiliittojen mukaan tällä lakkokierroksella on mukana 25 000 hoitajaa. 

Mielenosoitukseen osallistuvan Tehy:n puheenjohtaja Millariikka Rytkösen mukaan tilanne on hyvin vakava.

– Hoitajat joutuvat lakolla yrittämään ratkaisemaan hoitajapulaa. Samaan aikaan olen hirveän ylpeä kaikista kollegoistani, jotka ovat täällä.

Rytkönen kertoo potilasturvallisuuden vaarantuvan joka päivä ilman lakkoa. 

Myös Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on kahdeksalta aamulla mukana mielenosoituksessa.

– Koko Suomen hallitus ja valtio on todennut, että on älyttömän kova hoitajapula. Mikä on ratkaisu? Raippa, hän kertoi tuntemuksistaan.

Lakkoon liittyviä mielenosoituksia järjestetään tänään useassa kaupungissa. Helsingissä mielenosoitus järjestetään Meilahden kampuksen alueella

"Tässä ei ole kenenkään henki menossa"

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) sanoi torstaina olevansa huolissaan siitä, että kiireellisten potilaiden hoitoon ei ole riittävästi työntekijöitä perjantaina alkavan hoitajalakon aikana.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on toista mieltä.

– Tässä ei ole kenenkään henki menossa. Kiireettömät leikkaukset perutaan kesäsulkujenkin aikana. Hoitajat ovat venyneet koko ajan. Nyt on oikeasti kuunneltava, hoitajapula on kova, Paavola toteaa.

Kesäsuluilla tarkoitetaan käytännössä kesälomakautta.

– Pakkolain valmistelu on törkeää ja hävytöntä.

Lue myös: 

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Hoitajalakko alkoi kuudessa sairaanhoitopiirissä 3:01
Hoitajalakko alkoi kuudessa sairaanhoitopiirissä.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) valmistelee lakia, jolla hoitajat voitaisiin määrätä välttämättömiin töihin lakon aikana.

– Se on aika mielenkiintoista, että juuri tämä ammatti on se, jota valmiuslaki, potilaslaki ja kaikki muut koskevat, mutta sitä ei ymmärretä, että tämä on huoltotakuuta. Huoltotakuustakin pitää voida maksaa, Paavola sanoo.

– Nyt ollaan tilanteessa, että hoitajat ovat venyneet ja vanuneet. Koko systeemi toimii sillä, että tehdään ylitöitä ja vaihdetaan vuoroja. Tämä pitää korjata. Tämä on hyvä ammatti, mutta tämä pitää korjata, Paavola jatkaa.

Korjaustyökalutkin Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin Paavolalla on valmiina.

– Ihan oikeasti rahalla ja työoloja parantamalla. Tämä ei ole halpaa, tähän tarvitaan rahaa. Suomi käyttää sosiaali- ja terveyspalveluin kuin meidän verrokkimaamme ihan prosentuaalisesti, Paavola sanoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Näistä syistä suomalaiset liputtavat hoitajalakon puolesta 3:52
Näistä syistä suomalaiset liputtavat hoitajalakon puolesta.

Seuraava, 13 sairaanhoitopiirin ja 40  000 hoitajan lakko alkaa kahden viikon päästä, ellei sopua synny sitä ennen. Liitot hylkäsivät keskiviikkona valtakunnansovittelijan sovintoesityksen.

Useissa sairaanhoitopiireissä on varauduttu siirtämään kiireetöntä hoitoa hoitajalakon vuoksi. Tehy ja Super järjestävät tänään mielenosoituksia kuudella lakkopaikkakunnalla vauhdittaakseen neuvotteluja.

HUSin Mäkijärvi: Hoitajalakko uhkaa potilasturvallisuutta 6:13
HUSin Mäkijärvi: Hoitajalakko uhkaa potilasturvallisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat