Hoida puutarhaa ekologisesti

Ympäristön tilaan ja hyvinvointiin kiinnitetään nyt huomiota myös puutarhanhoidon yhteydessä. Puutarhanhoito on jo sinänsä ekologinen harrastus, mutta pienillä valinnoilla siitä voi tehdä entistä luontoystävällisempää.

Todellinen ympäristön ystävä käyttää turveruukkuja, kasvattaa taimet itse ja käyttää lannoitteina luonnontuotteita, kuten kompostimultaa. Ekologisuus on hyvä pitää mielessä myös puutarhakalusteita valittaessa.

Suosi puukalusteita!

Moni hankkii loppukesän alennusmyynneistä pihalleen uusia kalusteita kuten uuden ruokailuryhmän, erilaisia aurinkotuoleja, puutarhakeinuja tai kukkalaatikoita. Materiaalivalinnoissa kannattaa ehdottomasti suosia puuta tai rottinkia.

Kaikki puu ei tosin ole luontoystävällistä. Useat puutarhahuonekalusteet on valmistettu trooppisesta puusta eli kestävästä kovapuusta. Trooppisia puita, kuten tiikkiä, mahonkia tai abachia suositaan niiden kauniin värin sekä erinomaisen kestävyyden takia.

Valtaosa puisista puutarhahuonekaluista, jopa noin 70 % tuodaan kuluttajaviraston mukaan Suomeen trooppisista maista, kuten Indonesiasta, Vietnamista sekä Afrikasta. Ympäristöongelman trooppisesta puutavarasta tekee se, että osa siitä on peräisin uhanalaisista sademetsistä.

Trooppisten luonnonmetsien hakkaaminen vähentää maailman hiilivarastoja ja kiihdyttää entisestään ilmastonmuutosta. Lisäksi sademetsien katoaminen uhkaa lukuisia eläin- ja kasvilajeja sekä alkuperäisasukkaita.

Luonnon hyvinvoinnista välittävä valitsee trooppisen puun sijasta kotimaisen tai eurooppalaisen, maalaamalla pintakäsitellyn puumateriaalin. Toinen erinomainen vaihtoehto on FSC-sertifioitu trooppinen kalusto.

FSC-kalusto on luonnonystävän valinta

Sademetsien puista valmistettuja huonekaluja ei ole syytä lähteä kokonaan boikotoimaan. Muuten puun kysyntä saattaisi tyrehtyä ja metsiä hävitettäisiin tuottoisampien elinkeinojen, kuten karjatalouden tai öljyplantaasien tieltä. Kaupoista voikin hyvällä omallatunnolla ostaa FSC-sertifioituja kalusteita. FSC-merkintä takaa, että puu on peräisin kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti hoidetusta metsästä.

Ympäristö- ja kuluttajajärjestöjen mukaisesti FSC-sertifikaatti on ainoa riittävän kattava ja puolueeton tunnus. FSC-merkintää ei anneta puutavaralle kevein perustein. Sen on täytettävä erittäin tiukat kriteerit siitä, kuinka metsän käsittelyssä on huomioitu luonnonsuojelu, työntekijöiden olot sekä alkuperäiskansojen oikeudet.

Merkin myöntämisen jälkeenkin metsät ja yhtiöt tarkastetaan kerran vuodessa, jolloin varmistetaan, että kriteerit varmasti täyttyvät. Näin ollen FSC-merkkiin voi luottaa. Suomessa FSC-merkittyjä huonekaluja on saatavilla useissa eri sisustus- ja huonekalukaupoissa.

Kompostoimalla säästät luontoa

Kesäpihan luontoystävällisyyden voi puutarhahuonekalujen lisäksi huomioida puutarhanhoidossa. Puutarhanhoito antaa erinomaisen mahdollisuuden kompostointiin.

Puutarhanhoidosta syntyviä jätteet kuten puunlehdet, naatit, ruohonleikkuujätteet, silputut oksat, kukkavarret sekä kuivatut rikkaruohot voi huoletta kompostoida. Kompostiin sopii laittaa myös kukkamullat, kasvinjätteet, sienien ja marjojen perkuujätteet sekä lakaisutomu.

Hyvin toimiakseen komposti vaatii puutarha- sekä kotitalousjätteiden lisäksi sopivan seosaineen. Seosaine pitää kompostin kuohkeana ja sitoo hajuja ja ylimääräistä kosteutta.

Kompostimulta on valmista, kun kaikki jätteet ovat maatuneet tummanruskeaksi, tuoksuvaksi humukseksi. Kompostimullan valmistumiseen saattaa mennä 1-3 vuotta, mutta käyttökohteesta riippuen kompostimultaa voi käyttää jo huomattavasti aiemmin.

Esimerkiksi Biolan Luonnonlannoitteesta tai Biolan Kompostiherätteestä saadaan pihan kompostiin helposti tarvittavia lisäravinteita, jotka osaltaan nopeuttavat kompostimullan valmistumista sekä parantavat mullan laatua. Ravinnerikkaan kompostimullan voi esimerkiksi hyödyntää oman pihan puutarhan ravitsemiseen.

Oikeanlaista kompostia valittaessa on hyvä arvioida, kuinka paljon sitä tulee tarvitsemaan. Muun muassa Biolanilta löytyy erilaisia pika-, maisema- sekä puutarhakompostoreja.

Biolanin Pikakompostorit 220 ja 550 ovat molemmat tehokkaita lämpöeristettyjä kompostoreita keittiöjätteen ympärivuotiseen kompostointiin. Molemmissa malleissa on ilmaventtiilit sekä kompostin lämpömittarit, jotka helpottavat kompostien seurantaa ja hoitoa erityisesti talvella.

Pikakompostoreissa on lisäksi kätevä alaluukku, jonka kautta voidaan valmiiksi kypsynyttä multaa tyhjentää tuoreemman massan jäädessä jatkamaan kompostoitumista.

Biolanin Maisemakompostori Kivi on ensisijaisesti tarkoitettu puutarha- ja keittiöjätteen kompostointiin omakotitaloissa ja vapaa-ajanasunnoilla. kauniin muotoilunsa ansiosta maisemakompostori sulautuu huomaamattomaksi osaksi pihaa.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus
Kuvat: Asko, Biolan Oy, Ikea, SXC

Lue myös:

    Uusimmat