HJK:n päävalmentajalta kritiikkiä Palloliitolle

Mika Lehkosuo:"Liian erityyppisiä valmentajia" 2:02

HJK:n päävalmentajan Mika Lehkosuon mielestä Suomen juniorimaajoukkueille olisi rakennettava yhtenäinen pelillinen identiteetti.

Huuhkajien apuvalmentajana Mixu Paatelaisen aikakaudella toiminut Mika Lehkosuo korostaa, että ideaalitilanteessa myös Suomen A-maajoukkueen luotsiksi valittaisiin linjan mukainen henkilö, eli pelillistä identiteettiä vaaliva valmentaja. Silti Lehkosuon mukaan kaikkein merkittävintä olisi, että juniorimaajoukkueilla olisi läpi putken yhtenäinen pelitapa. Pelitapa, jonka pelaajat omaksuisivat matkalla Huuhkajiin. Lehkosuo kokee, että tällä hetkellä toiminnasta puuttuu looginen jatkumo.

- Poikien ja nuorten maajoukkueisiin tarvittaisiin yhtenäinen pelitapa läpi putken, jotta toimintaan ja prosessiin tulisi loogisuutta. Se on ihan selvä asia, Lehkosuo painottaa MTV Sportille.

- Kun 14-15-vuotiaat pukevat ensimmäistä kertaa sinivalkoista ylleen, niin olisi äärimmäisen tärkeää, että he alkaisivat välittömästi imemään oppia ja ottamaan vaikutteita siitä, miten Suomi pelaa nuorisomaajoukkueissa. Porras portaalta homma etenisi sitten viiden vuoden syklissä kohti A-maajoukkuetta, hän jatkaa.

Lehkosuo näkee, että prosessin vaikutukset näkyisivät myöhemmin väistämättä Suomen jalkapallon lippulaivassa, Huuhkajissa.

- Kun nuorten prosessi jauhaisi pidempään systemaattisesti, niin väkisin maajoukkueenkin pelitapa alkaisi muistuttamaan sitä. Ymmärrän toki, että kukin päävalmentaja linjaisi Huuhkajien pelitavan, mutta siinäkin olisi tärkeää, ettei linja kimpoilisi jatkuvasti. Toivottavasti Palloliitto valitsisi päävalmentajaksi karsinnoista toiseen henkilöitä, joiden pelillisessä linjassa olisi yhteisiä piirteitä, eli ideaalitilanteessa henkilöitä, jotka ajattelisivat jalkapallosta paljolti samalla tavalla, Lehkosuo alleviivaa.

Lehkosuon esille nostama näkemys saa vankkaa kannatusta jalkapallotoimijoiden keskuudessa. Asia on tärkeä suomalaisen jalkapallon tulevaisuudenkin kannalta. Myös useat nuoret suomalaispelaajat ovat ilmaisseet huolensa HJK-luotsille.

- HJK:ssa pelaa paljon juniorimaajoukkuepelaajia, jotka ovat todenneet, että looginen jatkumo puuttuu 4-5 vuoden aikana ikäkausimaajoukkueissa. Pelaajien mukaan valmentajat ovat liian erilaisia, eikä mitään jatkumoa synny. Kyse ei ole niinkään valmentajien osaamisen tasosta, vaan siitä, että ajatellaanko siellä asioista samalla tavalla, HJK:n päävalmentaja paaluttaa.

Lue myös:

    Uusimmat