Mainos

Historian epämääräisimmät ehkäisymenetelmät

Tekeekö mielesi joskus valittaa ehkäisyn haitoista tai hankaluuksista? Perehtyminen menneisyyden ehkäisykeinoihin saattaa muuttaa mielipiteesi.

Luotettava ja helppokäyttöinen ehkäisy on nykypäivän ihmiselle aivan luonnollinen asia. Saamme nauttia täysin siemauksin seksuaalisesta kanssakäymisestä ilman raskaudenpelkoa. Toisin oli edellisillä sukupolvilla. Ehkäisy oli kaikkea muuta kuin helppoa ja luotettavaa. Ihmiset joutuivat käyttämään mitä merkillisimpiä keinoja raskauden ehkäisemiseksi.

Osa keinoista oli jopa naisen terveydelle vaarallisia. On siis syytä katsastaa miten asiat ennen olivat. Sen jälkeen alkaa kummasti arvostaa nykyisiä menetelmiä.

Karvaisia toukkia ja kurnuttavia sammakoita

Roomalainen runoilija Titus Lucretius (97–55 eKr.) ehdotti, että raskaus saadaan ehkäistyä hyppimällä ja riehumalla voimakkaasti yhdynnän jälkeen. Roomalainen oppinut Caius Plinius (23–79) oli taas sitä mieltä, että tehokkain ehkäisymenetelmä on amuletti, joka on tehty karvaisen hämähäkin toukista.

Roomassa oli myös tavanomaista käyttää ehkäisynä vasempaan jalkaan sidottua putkea, joka sisälsi kissan maksan ja palan naarasleijonan kohtua.

Pohjois-Afrikan aavikoilla eläneiden alkuasukkaiden parissa oli muinoin tapana, että naiset sekoittivat ruutiliuosta ja kamelin suusta ottamaansa vaahtoa ja joivat sen. Kiinalaiset käristivät öljyssä elohopeaa ja kulauttivat sen suuhunsa. Toinen kiinalaisten käyttämä ehkäisymenetelmä oli niellä 14 elävää sammakonpoikasta kolme päivää kuukautisten jälkeen.

Kreikkalaiset naiset saattoivat syödä ehkäisymielessä muulin kohdun. Vastaavasti australialaisten naisten ehkäisymenetelmä oli seisoa hajareisin ja polviaan jännittämättä tehdä vartalon alaosalla eteenpäin suuntautuneita äkillisiä työntöliikkeitä siittiöiden poistamiseksi.

Vuonna 1889 löydettiin vuodelta 1850 eKr. peräisin oleva niin sanottu Petrien lääketieteellinen papyrus. Siinä oleva kaava on luultavasti vanhin olemassa oleva tieto emättimeen laitettavasta ehkäisyvälineestä. Papyruksessa kehotetaan tekemään ehkäisytarkoitukseen emättimen pohjalle laitettava massa, joka valmistetaan krokotiilin lannasta ja hunajasta.

Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka moni nykypäivän nainen laittaisi moisen lantapalleron sisäänsä. Saattaisi olla, että selibaatti olisi kunniassa.

Kreikkalainen filosofi Aristoteles(384–322 eKr.) ja roomalainen Titus Lucretius kirjoittivat emättimeen laitettavista villasta valmistetuista tupoista, jotka oli ensin liuotettu happamassa öljyssä, hunajassa, setripuun mahlassa ja granaattiomena- tai viikunasoseessa. Soranos Efasolainen mainitsi 30–40 erilaista yhdistelmää, jotka vaikuttivat emättimeen sisään laitettavan vaatteen avulla hedelmöittymistä ehkäisevästi. Hedelmähapoilla oli Soranosin yhdistelmissä ratkaiseva merkitys.

Antiikin aikana käytettiin myös hartsimaisilla aineilla käsiteltyjä puun lehtiä, jotka asetettiin suojelemaan kohdunkaulaa siittiöiltä. Japanilaiset naiset taas suojelivat kohdunsuun riisipaperilla.

Sisuskalut kärysivät

Jo muinaiset roomalaiset suosittelivat ehkäisymenetelmäksi yhdynnän jälkeistä emättimen huuhtelua. Huuhtelua varten kehitettiin erilaisia huuhtelukannuja sekä palloruiskuja. Käytössä oli myös terävällä kärjellä varustettuja ruiskuja, jotka saattoivat vahingoittaa emättimen herkkää limakalvoa.

Emättimen huuhteluun suositellun veden määrä oli 1–1½ litraa vettä. Veden lämpötilan tuli olla ruumiinlämpöistä. Veteen voitiin sekoittaa eri aineita, jotta huuhtelun vaikutus tehostui. Mikäli käytettiin keittosuolaa, sitä piti olla 1–2 teelusikallista jokaista vesilitraa kohti. Mikäli suolaa lisättiin enemmän, kohotti neste naisen limakalvojen herkkyyttä.

Ihanteellinen huuhteluaine oli kamomillatee, joka saatiin aikaiseksi lisäämällä 1–2 kourallista kamomillasaunion mykeröitä litraan vettä. Myös etikkaa käytettiin, jolloin sitä lisättiin 1–2 ruokalusikallista litraan vettä.

Toisinaan huuhteluveteen suositeltiin lisättäväksi myös lyijyetikkaa, lysolia, kloorivalmisteita, kaliumpermanganaattia ja alunaa. Nämä aineet saattoivat olla tehokkaita, mutta samalla ne tekivät hallaa naisen elimistölle. Lyijyä sisältävä vesi syövytti limakalvojen pintakerrosta ja tappoi siitä kaikki emättimen hyvinvoinnin kannalta tärkeät bakteerit. Aluna taas kuivatti voimakkaasti limakalvoja ja veti kudosta kokoon. Tämä vaikeutti vastaavasti yhdyntää. Kloori oli sisäisesti käytettynä myrkyllistä.

Ennen kierukan keksimistä, kehitettiin Sterilette-nasta, joka oli naulan tapainen nasta, jonka kärjessä on nuppi ja perässä leveä kanta. Nasta työnnettiin kohdunkaulan sisään siten, että paksu kantaosa jäi kiinni kohdunkaulan suuaukkoon ja kärjen nuppiosa oli kohdussa. Nasta saattoi aiheuttaa pahojakin tulehduksia emättimessä tai munasarjoissa tai johtaa pahimmassa tapauksessa jopa kuolemaan. Nastasta tehty muunnos oli emättimen suulle laitettava silmukka, joka myös saattoi aiheuttaa tulehdustiloja.

Suomalaisten niksinurkka

Suomalaiset ovat olleet jo ennen Pirkka-lehteä hyviä keksimään erilaisia niksejä. Niinpä raskauden ehkäisemiseen on kehitetty lähes omaa luokkansa olevat menetelmät, joita lukiessa voi vain ihmetellä ettei meitä ole tämän enempää.

Sortavalassa uskottiin, että mikäli mies pyyhkii käärmeen päällä naisen reisiä, nainen työntää siemennesteet pois emättimestään eikä tule raskaaksi. Hausjärvellä naiset löivät jalkojaan kepillä, jolla oli tapettu käärme. Kun tämä suoritettiin ennen käen kukuntaa, estettiin raskauden mahdollisuus. Totuus lienee kuitenkin se, että jalkoihin saatiin vain mustelmia.

Köyliön kansanperinteessä tiedetään kertoa, että naiset nauttivat kuumaa konjakkia tai viinaa kuukautisten aikana estääkseen raskauden. Joillakin maaseutualueilla miehet laittoivat penikseensä hiivaa ja kaljaa ennen yhdyntää. Tyrväällä miehet kävivät noidan kanssa myllyssä, jossa noita pesi miehen sukuelimet palavasta lepästä tulevalla nesteellä. Kittilän miehet sitoivat kalunsa suolella.

Isojoella nainen sitoi vatsansa ympärille pitkän liinan, tai mies laittoi kivestensä ympärille villalangan. Haapavedellä naiset sitoivat nuoran nilkkoihinsa raskauden estämiseksi – varmasti heikolla menestyksellä.

Lopella ja Kuusjoella naisten tuli pidätellä hengitystään miehen ejakuloidessa heidän sisäänsä. Isojoella nainen joutui pidättelemään hengitystään koko yhdynnän ajan. Perimätiedon mukaan lasta ei tullut, mutta mies sai joko kupan tai tippurin.

Nuoret eivät osaa vieläkään

Tutkimuksissa on hälyttävästi havaittu, että nuorten tietämys ehkäisystä on erittäin puutteellista. Suomalaiset nuoret eivät vieläkään osaa kunnolla hoitaa ehkäisyä. Tilanne on kuitenkin todella huolestuttava Englannissa. Englantilaisnuorilla on nimittäin vielä viime vuosinakin ollut aivan omat menetelmänsä raskauden estämiseksi.

Vuonna 2002 julkaistun tutkimuksen mukaan osa englantilaisista nuorista uskoo, että raskauden voi välttää pitämällä silmät kiinni yhdynnän aikana tai juomalla samaan aikaan maitoa. Osa nuorista luottaa myös siihen, että hyppimällä ylösalaisin yhdynnän jälkeen vältetään raskaus.

Englantilaisten mielestä erinomainen ehkäisykeino on seisoa yhdynnän aikana puhelinmuistion päällä. Raskaaksi ei muka voi myöskään tulla, ellei saa orgasmia tai harrasta yhdyntää joka päivä. Tälläkin sektorilla valistustyötä riittää siis enemmän kuin tarpeeksi.


Teksti:Kari Heusala

Kuvat: Futureimagebank, Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.