Himalajan jäätiköt sulavat nopeammin kuin koskaan: "Odottamatonta ja huolestuttavaa"

Himalajan jäätiköt sulavat ilmastonmuutoksen vuoksi nopeammin kuin koskaan aikaisemmin, kertoo Himalajan alueella toimiva ICIMOD-tutkimuslaitos.

Vuoristoalueiden tutkimukseen keskittyvän ICIMODin raportin mukaan jäätiköt sulivat viime vuosikymmenellä 65 prosenttia nopeammin kuin sitä edeltäneellä vuosikymmenellä.

– Se oli odotettavissa, että jää sulaa, kun ilmasto lämpenee. Odottamatonta ja erittäin huolestuttavaa on sen nopeus, kertoo tutkimuslaitoksen edustaja Philippus Wester.

– Tämä on paljon nopeampaa kuin ajattelimme, Wester sanoo.

Westerin mukaan teknologian kehitys ja esimerkiksi parantunut satelliittikuvien resoluutio on tehnyt ennusteista täsmällisempiä.

Hindukushin ja Himalajan jäätiköt toimivat tärkeinä vesivarantoina liki 240 miljoonalle ihmiselle vuoristossa ja 1,65 miljardille ihmiselle jokilaaksoissa.

Tutkimuslaitoksen ennuste jäätiköiden sulamisvauhdista on synkistynyt viime vuosina. Nykyisten päästöennusteiden perusteella jäätiköistä voi sulaa jopa 80 prosenttia tämän vuosisadan loppuun mennessä. ICIMODin vastaava arvio vuoden 2019 alussa oli, että vuosisadan loppuun mennessä jäätiköistä sulaisi kaksi kolmasosaa.

Vaikka ilmastonlämpeneminen saataisiin pidettyä 1,5–2 asteen välillä, jäätiköistä odotetaan sulavan noin 33–50 prosenttia vuosisadan loppuun.

Seela Sella kertoo, miten ilmastokriisistä puhutaan lapselle 9:57
Seela Sella kertoo, miten ilmastokriisistä puhutaan lapselle

Lue myös:

    Uusimmat